Jukka Gustavson rakastaa soittamista – Suomiprogen Wigwam-pioneeri tekee yhä uutta musiikkia

0
Jukka Gustavson ja Heikki Silvennoinen SF Bluesin keikalla Eero Raittisen vetämässä Suomusjärven Salitussa kymmenisen vuotta sitten

Kas tässä, oivallinen tietokilpailukysymys parhaasta päästä: Kuka tunnettu suomalaismuusikko lopetti 35-vuotisen leipätyönsä siivoojana vuonna 2014, kun hänelle myönnettiin taiteilijaeläke? Vastaus olisi taatusti vaikeampi löytää tai keksiä ilman yllä olevaa otsikkoa.

Kosketinsoittaja, laulaja, säveltäjä ja kaiken ohessa vielä sanoittaja Jukka Gustavson (s. 1951 Sipoossa) elää yhä vahvasti musiikin esittämisestä ja uuden musiikin tekemisestä. Kevään koronaepidemian aikaan hän käytti aikaansa muun muassa uutta musiikkia säveltäen, kuten teki myös nykyinen bändikaveri, basisti Jan-Olof Strandberg Street Level -yhtyeestä.

– Uutta musiikkia on syntynyt mukavasti korona-aikana, Jukka Gustavson kertaa ja jatkaa, kuinka hänelläkin oli ennen rajoituksia alkuvuodesta melko paljon keikkoja, joita sitten jäi myös soittamatta kevään tilanteen vuoksi.

Gustavson toivoo, että uusi musiikki päätyisi jossain muodossa lähitulevaisuudessa myös levylle. Siksi vakuuttunut hän on trion tekemästä uudesta musiikista.

Jukka Gustavsonia pääsee kuuntelemaan pitkän tauon jälkeen elokuun alussa Kokkilan Lossirannassa, jonne hän saapuu Street Level -trion kanssa. Gustavsonin, Strandbergin ja rumpali Tuomas Törnroosiin muodostama -yhtye seikkailee progressiivisen rockin, jazzin, bluesin ja funkin maastossa.

Trion ohjelmistossa kuullaan omien sävellysten lisäksi uudelleen sovitettuja versioita muun muassa Beatlesin, Steve Winwoodin sekä Ray Charlesin kappaleista.

– Koska olemme uskoakseni soittotaitoisia muusikoita, jätämme aina esittämäämme musiikkiin runsaasti tilaa luovalle improvisaatiolle, Gustavson naurahtaa esitellessään trioa, jonka tekemisistä hän on selvästikin innoissaan.

– Olemme hurjan innostuneita, Gustavson täsmentää ytimekkäästi soittokavereitaan samalla kehuen.

Street Level kuuluu niihin yhtyeisiin, joiden nimeen liittyy tarina. Trio sai nimensä kesällä 2017, kun vielä nimetön trio esiintyi porvoolaisessa kahvila Rongossa ja nimenomaan sen katutasolla. Siitä triolle nimi rumpali Törnroosin ideoimana.

– Yhteinen groove löytyi tuolloin heti toisemme muutoinkin tuntevien kavereiden kesken, joten päätimme jatkaa, Gustavson kertoo.

Gustavson ja Strandberg ovat tuttuja vuosien takaa muun muassa Strandberg Projectin kautta. Gustavson on mukana uusimmalla, juuri ilmestyneellä Project-levyllä X . Rumpali Tuomas Törnroos soittaa puolestaan Gustavsonin tuoreimmalla levyllä Prognosis .

Tätä ennen kaksikko on ollut mukana porvoolaisessa 60-luvun brittiläiseen bluesiin erikoistuneessa British Standard -kokoonpanossa, jolta ilmestyi muutama vuosi sitten vallan erinomainen levy High Performance .

– British Standardia ei ehkä ole enää nykymuodossaan olemassa, sillä pääasiallinen laulaja ja basisti Jussi Busk kuoli pari vuotta sitten syöpään, bändissä erikoisvieraan tittelillä mukana ollut Gustavson kertoo ja jatkaa esitettyyn musiikkiin liittyen:

– Brittiläiset kehittivät tuolloin perinteisestä amerikkalaislähtöisestä bluesista oman tyylilajinsa, joka minulle on yhtä kuin progebluesia. Sitä tekivät yhtä lailla suosikkiartisteihini yhäkin kuuluva Steve Windood ja Traffic kuin vaikkapa Peter Green ja Fleetwood Mac. Tuon ajan brittiläinen innovatiivisuus on ollut yksi Gustavsonin oman musiikin kantavista voimista.

Fleetwood Maciin liittyen Gustavson paljastaa, että Street Level on harjoitellut syksyllä hänen yhtenä bravuurinaan SF Bluesin keikoilla kuullusta Green-sävellyksestä Oh Wellistä uudenlaista esitystä, jossa basso korvaa kitarat eli kappaleesta on hiottu täysin omanlaisensa kokeellinen uusversio. Uuscovereihin kuuluu myös Billy Joelin klassinen Honesty .

Street Level Kokkilan Lossirannassa lauantaina 1. elokuuta.

Jukka Gustavson vieraili yhtyeineen Salo Jazzeissa syksyllä 2013.

Jukka Gustavson

Aloitti soittouransa porvoolaisessa Hollymakers-kokoonpanossa, jonka jälkeen seurasi vuosina 1968–1969 The Roosters.

Soittanut muun muassa kesällä 1967 Linnanmäellä sirkustaiteilijoiden taustalla. Bändissä soitti bassoa Sammy Babitzin.

Kesällä 1969 Gustavson liittyi puoli vuotta vanhaan Wigwamiin, joka oli alun perin perustettu Kristianin taustayhtyeeksi. Tätä ennen yhtyeen kitaristi Nikke Nikamo oli kuullut nuorta urkuria ja soittanut myös Roostersissa, josta lähti perustamaan Wigwamia.

Gustavson soitti Wigwamissa vuoteen 1974 asti ja oli mukana yhtyeen neljällä ensimmäisellä levyllä. Vuonna 1977 hän vieraili Dark Album -levyllä.

Vuoden 1974 Wigwam-levyä Being on luonnehdittu Gustavsonin ensimmäiseksi soololevyksi, sillä hän on säveltänyt ja sanoittanut suurimman osan sen materiaalista.

Jukka Gustavson on julkaissut toistakymmentä albumia, joista ensimmäinen, Yksin Yhdessä orkesterin kanssa levytetty …jaloa ylpeyttä yletän… ylevää nöyryyttä nousen, julkaistiin vuonna 1978. Uusin levy, Prognosis, ilmestyi 2019.

Gustavson on lisäksi tehnyt muun muassa 1980-luvulta lähtien musiikkia vaimonsa tanssija-koreografi Leena Gustavsonin teoksiin.

Muita levyttäneitä kokoonpanoja ja artisteja, joiden yhtyeissä Gustavson on soittanut ovat muun muassa SF-Blues, Markus Nordenstreng, Hoedown, Helge Tallqvist ja Strandberg Project. Lisäksi hän on vieraillut Maarit Hurmerinnan, T. T. Oksalan, Jussi Raittisen ja Remu Aaltosen albumeilla.

Teksti: Veli-Matti Henttonen

Jätä kommentti