Kaikkea se saksalainen tutkii

0

ASKO LEHTONEN. Unitutkimuksella on pitkät perinteet Saksassa. Alan tunnetuin edustaja on jakaantuneen Germanian aikana demokraattisen tasavallan puolella elämäntyönsä tehnyt Sandmännchen, Nukkumatti.

Nukkumatti oli tunnettu kansainvälisesti, ja hän esiintyi vuosikausia Suomenkin televisiossa.

Nukkumatilla on monenlaisia kulkuvälineitä, ja hän kantoi pikku pussissa unihiekkaa. Sitä hän puhalsi erityisesti alaikäisten koehenkilöiden silmiin.

Unihiekan kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuden piiriin. Maa-aineslupaa ei tarvita. Hiekka on siitä ihmeellistä, että silmissä se parantaa unta, mutta lakanalla se huonontaa.

Nyt saksalaisessa tutkimuksessa on huomattu, että yhdessä nukkuminen parantaa unta. Nuorten ja terveiden pariskuntien unesta REM-uneen osuus oli suurempi kuin yksinään nukkuvien.

Asiasta kertoi tällä viikolla samainen Yle, jonka vakioesiintyjiin Nukkumatti kuului.

Unessa oleva ihminen näkee suurimman osan unistaan REM-vaiheessa.

Koronaepidemian aikana uni voi olla esimerkiksi sellainen, että suomalaiset matkustavat laivalla Turusta Tukholmaan ja takaisin ilman alemmuuden tuntoa, kun risteilyllä ei ole pitkiä, kauniita ja hyvähampaisia ruotsalaisia, jotka kaikki laulavat karaokessa Carola Häqqvistiä kuin euroviisuedustajat.

Sellaisenkin unen voi nähdä, että kartanon pelloilta kuuluu ammuntaa. Jos unessa ollaan menneessä ajassa ja kartanoa isännöivät aateliset, ammunta lähtee lehmistä. Niin myös metaani. Jos eletään nykyaikaa, pankkiirin perheen pelloilla on kaasutykkejä.

Unessa voi myös käydä niin, että puheenjohtaja Katri Kulmuni on Salon torilla juontamassa entisten keskustanuorten sävellahjaa, ja toivekappaleena on lauluyhtye Aikamiesten esittämä Vastatuulen viesti.

Unen taso parisuhteessa ei ole kiinni sängystä. Hyvän unen saa myös nojatuolissa, kunhan puoliso on samassa huoneessa.

Yhdessä nukkumisen ihanuudesta huolimatta joskus voi käydä niin, että yöuni jää lyhyeksi juuri sen takia, että sängyssä on joku toinenkin. Mutta tästä aiheesta, lapsukaiset, lisää joskus myöhemmin.