Katri Kulmuni ei aio pyrkiä heti ministeriksi, jos jatkaa keskustan johdossa

6
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kiertää Suomea käynnistelemässä puolueensa kuntavaalikonetta. Tiistaina hän vieraili Salon lisäksi Loimaalla, Marttilassa, Aurassa ja Turussa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei aio pyrkiä takaisin Sanna Marinin (sd.) hallitukseen, jos hänet valitaan jatkokaudelle keskustan puoluekokouksessa syyskuussa.

– En ainakaan ennen ensi kevään kuntavaaleja ajattele sellaista. Keskusta tarvitsee nyt kaiken puheenjohtajan ajan, koska kannatus on mitä on, Salossa tiistaina vieraillut Kulmuni sanoo.

Kuntavaalien jälkeiseen aikaan hän ei ota vielä kantaa. Kulmunin mukaan hän etenee asia kerrallaan. Nyt tähtäin on puoluekokouksessa, ja sen jälkeen ykkösasia ovat kevään 2021 kuntavaalit.

– Keskustan kannatus on tullut kuntavaaleissa alaspäin neljä kertaa peräkkäin. Nyt pitää varmistaa, ettei tule laskua viidettä kertaa peräkkäin.

Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä kesäkuussa, kun selvisi, että hänelle oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla noin 56 000 euron edestä.

Hän otti lainaa pankista ja korvasi ministeriöille aiheutuneet kulut. Kulmunin mielestä kyse on esimerkin antamisesta. Hän halusi erollaan varmistaa myös Marinin hallituksen toimintakyvyn.

– Johtavissa tehtävissä on kannettava vastuuta. Ymmärrän, että päättäjiltä vaaditaan korkeaa moraalia ja esimerkillisyyttä. En halunnut antaa kuvaa, että näin korkeat kustannukset olisivat hyväksyttäviä, hän perustelee ratkaisuaan.

Keskustan puheenjohtajana jatkavan Kulmunin tavoite on nyt saada puolueelta jatkokausi. Toistaiseksi hänelle ei ole ilmaantunut kilpailijoita.

– Tuleeko haastajia, sitä pitää kysyä muilta. Minä olen istuva puheenjohtaja ja haluan jatkaa, hän kuittaa kyselyt mahdollisista kilpailijoista.

Kulmuni sanoo, että hänellä on puolueen puheenjohtajana yksi ainoa päämäärä, ja se on perinteisesti vahvan kuntapuolueen keskustan menestys ensi kevään vaaleissa.

– Keskustan pitää hankkia ihmisten luottamus takaisin, ja se edellyttää, että puheenjohtaja kiertää maata.

Kulmuni aloitti kolme viikkoa kestävän maakuntakiertueensa Varsinais-Suomesta ja Salosta. Seuraavaksi ohjelmassa on kierros Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessa. Ennen ensi kevään kuntavaaleja hän aikoo kiertää maan useaan kertaan.

– Keskustan menestys ei ole puheenjohtajakysymys vaan linjakysymys. On tärkeää kertoa ihmisille, minkä puolesta me teemme työtä: jotta ihmiset saisivat työn syrjästä kiinni ja pärjäisivät elämässään.

Kulmuni sanoo olevansa huolissaan Suomen eriytymisestä ja kuppikuntaistumisesta. Eriytymistä tapahtuu maan eri osien välillä, mutta myös kaupunkien asuinalueilla. Samaan aikaan ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa samanhenkisten kanssa.

– Meillä on isoja alueita, joissa ihmiset eivät osallistu yhteiskunnan toimintaan. Lähiöt, korttelit, kylät – ihmiset pitää saada huolehtimaan omista asioistaan ja osallistumaan myös päätöksentekoon.

Vastakkainasettelun sijasta Kulmuni toivoo suomalaisten keskustelevan toisiaan arvostaen ja yhteistä linjaa hakien.

– Politiikka on yhteistyötä, ja siellä pitää tehdä kompromisseja koko ajan. Nykyaikana asiat kärjistyvät turhan herkästi.

Keskustalla on kevään kuntavaaleissa Katri Kulmunin mukaan kaksi tärkeää teemaa: lähipalvelut ja etäyhteydet.

– Haluamme, että ihmisille tärkeät palvelut ovat lähellä: terveydenhoito, koulut ja päiväkodit. Näistä me pidämme kiinni niin Salossa kuin muuallakin.

Kevään koronakriisi on hänen mielestään osoittanut, että etäyhteyksillä pystytään tuottamaan ihmisille vaikka minkälaisia palveluita lasten koulutuksesta alkaen. Mahdollisuuksia on kriisin hellittäessä hyödynnettävä.

Katri Kulmuni sanoo toivovansa kuntapolitiikkaan ehdolle monipuolisesti kaiken ikäisiä ihmisiä.

– Kuntapäättäjänä rohkaisisin tavallisia työssä käyviä ihmisiä lähtemään mukaan, vaikka olisi ruuhkavuosiakin. Politiikassa on oltava myös aktiivista työikäistä väestöä opiskelijoiden ja iäkkäämpien rinnalla.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
6 kuukautta sitten

On se hyvä että ministerille selvisi jonkun maksaneen 50000e edestä esiintymiskoulutusta, ihailtavaa asioden hallintaa.

Politiikan seuraaja
6 kuukautta sitten
Reply to  Olli P

Erityisavustajien toimivalta on huolestuttavan suuri ja saattaa koitua kohtalokkaaksi niin maineelle kuin kukkarolle. Kulmuni sai kokea tämän karvaasti.

marco
6 kuukautta sitten
Reply to  Olli P

Kahvittelumainokseen oli kuitenkin merkitty maksajaksi puolue – enkä minä.

Lasse Reunanen / Salo
6 kuukautta sitten
Reply to  Olli P

Siitä ministerin laskutuksesta pitäisi laillisuuden mukaan tehdä poliisitutkimus ja syyte valtion varojen väärinkäytöstä, josta joitakin päiväsakkoja jollekin vastuutaholle pitänee tuomita – mikäli tasapuolisuutta noudatetaan. Kenties vaan niin kuin entuudestaan, että rahalla ja politiikalla sopimalla usein selvitetty. Niitä verottomia miljoonien siirtoja ulkomaiden pankkeihinkin sovittiin verottajalta, että selvisivät normaalilla jälkiveroja ilman sakkoja. Häpeänsähän Kulmuni heti takaisinmaksullaan myönsi, jotta tutkinta estyisi.

Herätys keskustapuolue
6 kuukautta sitten

Keskustapuolue on pahasti tuuliajolla, nykyiset keskustan puheenjohtajaehdokkaat eivät pysty puoluetta pelastamaan. Puhetta paljon mutta teot eivät vakuuta tarvitaan ihan uusi puheenjohtajaehdokas että uskottavuus palautuu äänestäjiin. Kulmuni ja Saarikko eivät siihen pysty.

Politiikan seuraaja
6 kuukautta sitten

Satakunnasta saattaa nousta mustahevonen mukaan kisaan. Eeva Kalli.