Kesäteatteria koronasta huolimatta – Mathildedalissa Hardwickin klassikko Sisko ja sen veli

0
Sisko ja sen veli -näyttelijäkaarti piti kesäteatterin katsomossa turvavälit kunnossa. Eturivissä istuvat sisko (Riikka Koli) ja veli (Mikael Karvia) saivat istua vierekkäin. Toisella rivillä oikealla istuu näytelmän ohjaaja Joonas Suominen.

– Liipaisimella tämä kesä oli, mutta onneksi olemme nyt tässä, tuottaja, teatterijohtaja Seppo Suominen huokaisee Mathildedalin kesäteatterin tiloissa.

Koronakevät piti teatteriväenkin jännityksessä. Mathildedalin kesäteatteria hallinnoivan Teatteri Provinssin hallitus teki maaliskuussa linjauksen, että ruukkialueella nähdään esittävää taidetta tänäkin vuonna.

– Ja onneksi päätimme niin, koska koronatilanne on mennyt jatkuvasti parempaan suuntaan, Suominen huomauttaa.

Neil Hardwickin televisiosarjaan pohjautuvan Sisko ja sen veli -komedian ensi-ilta on tämän viikon perjantaina. Ohjaaja Joonas Suominen toteaa, että koronatilanne ei ole vaikuttanut näytöksen harjoitteluun tai käytännön järjestelyihin juuri mitenkään.

– Päätimme jo talvella, että harjoitukset alkavat 18. toukokuuta. Koska tilanne oli silloin paranemaan päin, emme ole joutuneet tekemään kompromisseja.

Seppo Suominen muistuttaa, että koronarajoitukset huomioidaan esimerkiksi yleisön turvaväleissä.

– Katsomomme vetää lisäpaikkoineen noin 300 henkilöä, mutta nyt emme aio ottaa yhtä esitystä kohden kuin korkeintaan 200 katselijaa, hän sanoo.

Sisko ja sen veli täydentää Mathildedalin Hardwick-trilogian. Kaksi vuotta sitten näytännössä oli Reinikainen ja viime vuonna Tankki täyteen – Maallamuuttajat .

– Nauramme itsellemme, kun katsomme Hardwickin tuotantoa, koska hän kuvailee suomalaista arkikomiikkaa oivaltavasti ja yllättävästi, Joonas Suominen pohtii.

– Hardwickhan on alkujaan englantilainen, joten hän seurasi meidän toimintaamme ikään kuin ulkopuolisin silmin, hän lisää.

Sisko ja sen veli kertoo Tuijasta ja Immusta, jotka ovat naimattomia sisaruksia. Näytelmä, ja sen inspiraationa toimiva tv-sarja, kuvailee samassa talossa asuvan sisaruskaksikon elämää ja sen ala- sekä ylämäkiä. 1980-luvulla esitetty tv-sarja voitti useita palkintoja, muun muassa Venlan Dramatisoidut viihdeohjelmat -kategoriassa.

Näytelmän esiintyjäkaarti koostuu yhdeksästä näyttelijästä. Ainoastaan Riikka Koli (sisko) ja Mikael Karvia (veli) esiintyvät näytöksen aikana vain yhdessä roolissa.

– Rooleja on yhteensä miltei 30, joten näyttelijöillä riittää työsarkaa, Seppo Suominen naurahtaa.

Osa näytelmän esiintyjistä on Teatteri Provinssille tyystin uusia kasvoja, osa jo vanhoja tuttuja.

– Tuoreus on aina hyvästä, se virkistää meitä taustatekijöitäkin, Joonas Suominen toteaa.

Ohjaaja kertoo, että hän on työskennellyt Hardwickin tuotannon parissa aikaisemminkin. Sekä Tankki täyteen että Sisko ja sen veli ovat olleet Suomisen pensselin alla kymmenisen vuotta sitten.

– Kopiointi ja apinointi on teatterimaailmassa tervetullutta. On kuitenkin muistettava, että nyt kyseessä on eri paikka ja eri näyttelijät, minkä lisäksi kesäteatteri on erilainen ympäristö kuin sisäteatteri, hän miettii.

Sisko ja sen veli -näytelmän esityksiä nähdään Mathildedalissa 20. elokuuta saakka. Heinäkuulle kaavailtuja näytöksiä on siirretty elokuulle, mutta näytösten määrään ei ole tullut muutoksia.

– Saman perheen tai talouden jäsenet saavat istua vieretysten, mutta muuten noudatetaan turvavälejä, Seppo Suominen ohjeistaa.

Hän toteaa, ettei koronatilanteelle löydy menneisyydestä vertaistapausta.

– Kulunut kevät ja alkukesä olivat teatterinkin näkökulmasta tyystin ennennäkemättömiä.

Joonas Suominen tietää, että kulttuurille on nyt tarvetta.

– Ihmiset haluavat pois onkaloistaan, ja virikkeitä kaivataan, hän sanoo.

Teatteri Provinssin seuraavan kesän suunnitelmat ovat jo selvillä. Mustion Linnan kesäteatterin tämän suven esitykset siirtyvät ensi vuoteen, ja Mathildedalinkin kattaus on jo päätetty.

– Reissaamme komediallisen musiikkiteatterin maailmaan Keihäsmatkojen kanssa, Seppo Suominen lupailee.

Sisko ja sen veli -näytelmässä esiintyvät Riikka Koli, Mikael Karvia, Monika Hakala , Markku Mäkilä , Minna Määttälä , Mikko Saari , Seija-Sisko Siivo , Ella Valanne sekä Mika Virtanen .

Sisko ja sen veli Mathildedalin kesäteatterissa 10.7.–20.8.