Korona vei iltatorit – torstaimyynti notkahti salolaisissa liikkeissä

13
Torstai oli Ravintola Olivialle viikon paras myyntipäivä viime kesänä. Yrittäjä Ahmet Baysal aikoi pidentää torstain aukioloaikaa täksi kesäksi, mutta korona turmeli toiveet. Baysalin mukaan Vilhonkadulla ei kulje ketään enää iltaseitsemän jälkeen.

Kymmenettuhannet iltatorikävijät ovat jättäneet Saloon kesätorstaisin rahaa, jonka määrää ei tiedä kukaan. Torin laidan liikkeissä tiedetään nyt se, paljonko myynti on pienentynyt, kun ohjelmallisia iltatoreja ei tänä kesänä ole.

– Torstai oli viikon paras ja kiireisin viikonpäivä. Tänne tuli porukkaa Turusta ja Helsingistä saakka. Vilhonkatu oli täynnä ihmisiä, ja meillä oli tuplamyynti muihin päiviin verrattuna, ravintoloitsija Ahmet Baysal sanoo.

Baysal aloitti Ravintola Olivian yrittäjänä puolitoista vuotta sitten. Hän ehti kokea yhden iltatorikesän. Täksi kesäksi Baysal suunnitteli ravintolan aukioloajan pidentämistä torstaisin iltakymmenestä puoleenyöhön.

– Ei tarvinnut pidentää. Vilhonkadulla ei ole ketään iltaseitsemän jälkeen. Katu on kuin kuollut.

Koronakevät on kurittanut ravintolaa jo muutenkin. Baysal ja hänen kumppaninsa tekevät nyt pitkää päivää saadakseen laskut maksettua. Viime kesänä heillä oli kaksi kausityöntekijää.

Torin toisella puolella Maripuodin Minna Vihervaara sanoo, että iltatorien peruuntumisella on perheyrityksen myyntiin tuntuva vaikutus.

– Torstai on ilman muuta ollut viikon paras myyntipäivä. Se on ollut tosi hyvä! Ihmisiä on tullut paljon muualtakin, ja kun tori on ollut täysi, porukkaa on poikennut meille ostoksille.

Minna Vihervaara (vas.) palvelee Maripuodissa kempeleläistä Mia Tahkolaa, joka poikkesi tapaamassa Salossa asuvaa siskoaan tällä viikolla.

Yrittäjäsisarukset Minna ja Mari Vihervaara ovat pitäneet liikettä torstaisin auki niin pitkään kuin asiakkaita on riittänyt. Tänä kesänä aukioloaikaa ei ole tarvinnut jatkaa.

– Olemme auki normaalisti. Tori hiljenee jo iltapäivästä, kun ei ole esiintyjiä.

Tänä kesänä olisi ollut kolmetoista iltatoria, jotka olisivat arvattavasti keränneet yli 50 000 ihmistä. Iltatorien kävijämäärä riippuu pitkälti esiintyjästä ja säästä. Keskimäärin iltatori houkuttelee paikalle noin 5 000 kävijää.

Yhden illan ennätys lienee 13 000 katsojaa, jotka rap-artisti Cheek veti torille seitsemän vuotta sitten.

Suvisalo ry:n piti julkistaa iltatorien kesän ohjelma 14. huhtikuuta. Esiintyjäkaarti olisi noudattanut aiemmilta vuosilta tuttua linjaa – jokaiselle jotakin.

”Iltatorien alkamista siirretään ainakin kahdella viikolla” , Suvisalo tiedotti 29. maaliskuuta. Ratkaisu oli historiallinen. Iltatori on kuulunut Salon kesään vuodesta 1982, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun se peruttiin.

Jatkoa seurasi 22. huhtikuuta: ”Iltatorit perutaan kesä- ja heinäkuulta”. Suvisalon viimeinen koronatiedote tuli 22. kesäkuuta: ”Iltatorit perutaan myös elokuulta”.

Suvisalon puheenjohtaja ja ohjelmavastaava Tarja Hiltunen totesi Salon Seudun Sanomissa, että päätös oli raskas, mutta ainoa oikea. Turvaväleistä huolehtiminen olisi ollut mahdotonta tuhansien ihmisten ilmaistapahtumassa.

Kun koronapandemia esti ohjelmalliset iltatorit, Salon torikauppiaitten yhdistys sai luvan jatkaa torimyyntiä kesätorstaisin iltakahdeksaan asti. Ajatus oli lähtöisin torin kahvilayrittäjiltä.

– Lupa haettiin sen takia, ettei kansa unohtaisi toria torstaisin. Se on tärkeää, jotta iltatorit on taas ensi vuonna helpompi pitää. Kysymys on palvelusta ja imagosta, Salon Torikaffen yrittäjä Leena Lindgren korostaa.

Sade pilasi ensimmäisen torstai-illan 4. kesäkuuta.

– Eihän täällä ollut silloin ketään, mutta me emme antaneet periksi.

Tänään Salon tori on taas auki illalla. Lindgrenin mukaan viikko sitten torstaina paikalla oli jo paljon mökkiläisiä ja loistava meininki. Tarjonta ei ole kuitenkaan riittänyt pidättelemään kävijöitä iltaan asti.

– Seitsemän jälkeen täällä ei oikeastaan ole enää ketään.

Kirpputorikauppiaat ovat olleet laskettavissa yhden käden sormin. Torivalvoja Jouni Forsmanin mukaan torikauppiaistakin neljä viidestä on jäänyt tulematta.

– Kaikki kauempaa tulevat myyjät ovat jääneet pois. Ontuen mennään. Iltatoripäivä on ihan eri planeetalta. Torstai on nyt samanlainen toripäivä kuin lauantai

Suvisalon puheenjohtaja Tarja Hiltunen vertaa iltatoreja kolmijalkaiseen jakkaraan.

– Tarvitaan esiintyjät, kirpputorikauppiaat ja muut torikauppiaat. Nyt on nähty, ettei tori ole niin suosittu, kun ei ole esiintyjää. Tuoli keikahtaa, kun yksi jalka puuttuu.

Hiltusella on aina tapana jutella iltatorikävijöiden kanssa. Hänen mukaansa tyypillinen vieras kertoo tulleensa Saloon koko päiväksi.

– He käyvät täällä syömässä, tankkaamassa ja hakemassa rautakaupasta tarvikkeita mökille. Kaupunki on täynnä autoja aamusta saakka. Iltatorien vaikutus on todella iso.

Kaikki eivät välttämättä pidä autoilevista iltatorivieraista. Salon Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Alanko ottaa puheeksi kaverinsa, jolla oli taannoin liike torin varrella.

– Hän sanoi, että iltatoripäivä oli kaikkein huonoin kauppapäivä, koska kaikki parkkiruudut olivat täynnä.

Alanko pitää iltatoreja merkittävänä salolaisena tapahtumana, jonka taloudellista vaikutusta on hänen mielestään kuitenkin vaikea arvioida.

– Maalaisjärki jo sanoo, että joku väkisinkin ostaa jotain, kun on tarpeeksi paljon väkeä. Asia ei ole kuitenkaan niin yksiselitteinen. Jos minä lähden katsomaan jotain keikkaa Turkuun tai Helsinkiin, en minä sieltä mitään osta.

Näkökulma: Tutkimisen paikka

Suvisalon ohjelmalliset iltatorit kirkastavat myönteistä Salo-kuvaa. Arvailujen varassa on se, paljonko tapahtuma säteilee ympärilleen myös taloudellista hyvää.

Suomessa on tehty alueellisia ja paikallisia tutkimuksia erilaisten tapahtumien taloudellisista vaikutuksista. Kävijöiden rahankäyttö nousee aina esiin.

Salon kaupunki olisi tukenut Suvisalon iltatoreja tänä vuonna 45 500 eurolla. Kun rahat jäivät koronapandemian takia nyt käyttämättä, voisi niitä ohjata iltatorien vaikuttavuustutkimukseen. Se saattaisi avata uusia näkökulmia myös neuvotteluissa, joita Suvisalo käy yritysten kanssa ilmaistapahtuman sponsoroinnista.

Tartutaanko tilaisuuteen?

Iltatorien myötä havaitaan kauempaa tulevien mökkiläisten suuri merkitys Salon kaupankäynnille ja yritysverokertymään.

Juuri sen vuoksi Salon tulisi kaupunkina panostaa vapaa-ajan asukkaisiin tarjoamalla tontteja hyviltä rantapaikoilta ja kehittämällä lapsiperheille monimuotoisia vapaa-ajan palveluja.

Vakituisten asukkaiden lukumäärä ei ole enää kasvusuunnassa – jos olisi, niin keskustan pääkadut olisivat iltaseitsemältä kaikkea muuta kuin hiljaisia.

Juha S.

Ei missään nimessä mökkeilijöitä lisää. Kuten yrittäjien puheenjohtaja artikkelissa toteaa, iltatorin aikana parkkipaikat täyttyvät turisteista sekä mökkeilijöistä ja vievät ostavat asiakkaat kivijalkakaupoista.

Ajattelija

Salon ongelma on aivan liian vähän parkkipaikkoja, sen vuoksi kaupungilla on niin hiljaista. Pitäisikö joki kattaa betonikannella, siihen saisi oivan parkkialueen? Saisivat liikkeet paljon uusia asiakkaita ympäri Suomen.

Maija

Salon torilla ei pysty käymään vain pikapikaa hakemassa marjoja tai kalaa jne. Ei ole vapaita parkkipaikkoja päiväsaikaan.

Se mitä torin lähelle tarvitaan, on lyhytaikaisia parkkipaikkoja. Kahviloiden tuntiasiakkaat voivat kävellä kauempaakin, mutta minulta jää se paikallinen marjalitra tai perunat hakematta juuri siksi, että Salon torilla ei pysty vain käymään ostoksilla ja lähtemään pois.

Kauppojen edustoilla on onneksi hyvä tarjonta. Viimeksi ostin Kitulasta hyvää Annabelleä.

Kyllä, olen työmatkapendelöijä. Kun torilta ei pysty nopeasti hakemaan, ostan matkan varrelta.

Pk-seutu mökkiläinen

Yrittäjien pj, näitä vertauskuvia ja päätelmiä en voi muuta kuin ihmetellä. Toki varmaan tekee vastineen, ja yrittää selittää syitä ja taustoja kommenttiinsa.

Suvaitsevaisuutta

Oletteko tosissanne parkkipaikkojen kanssa? Helsingin, Turun, Tampereen ja minkä tahansa kaupungin keskustassa on suhteessa vähemmän parkkipaikkoja kuin Salossa. Muualla sitä paitsi paikat ovat maksullisia.

Mistä kaukaa paikalliset salolaiset saapuvat tuomaan autolla rahaa jokaiseen pikkuliikkeeseen, jos sitä on niin paljon, ettei kävellen jaksa kantaa?

Mökkiläisiä ja turisteja ei kannattaisi hylkiä. Salo elää turistien ostamista palveluista ja mökkiläisten toteuttamista rakennushankkeista. Mitä täydemmät parkkipaikat, sen kovemmin kassakoneet kilisevät. Tämä on maailmanlaajuinen fakta.

Matias

Yrittäjien puheenjohtajan mielestä parkkipaikat täyttyvät ilmeisen vääränlaisista käyttäjistä, ja iltatorista ei liene kuin haittaa kivijalkayrittäjille. Täytyy kyllä jälleen kerran ihmetellä näitä ajatuksia.

Eiköhän nämä kommentit parkkipaikkojen vähyydestä tässä kommenttiosiossa liene sarkasmia. Jos jotain Salossa on, niin tyhjiä parkkipaikkoja.

Ohikulkutie vetää

Ennen tultiin joka kesätorstai Kemiönsaaresta Salon iltatorille kuulemaan tunnettuja artisteja. Siinä samassa käytiin syömässä, ruokakaupassa, vuoroin suutarilla, optikolla, rautakaupassa, kellosepällä ja milloin missäkin putiikissa.

Nyt Salon reissut ovat jääneet väliin, samoin Somerniemen kesätori. Tavarat ja palvelut on hankittu kotikaupungin liikekeskuksista jo ennen mökille lähtöä. Ja kuunneltu kotimaisia muusikkoja saunan jälkeen radiosta. Bensaakin säästyy.

Uusi kiva tapa on kutsua tutut mökille, kun ennen nähtiin iltatorilla.

Että Mää Ihmettele

Nyt nähdään, että Salon tori ei ole mitään ilman torstai-illan tunnettuja artisteja.

Tänä kesänä keksivät Teijon mäkeen järjestää torstai-iltoihin artistiesiintymisiä, että Teijon alueiden kesäasukkaat pysyttelevät siellä.

Mari L.

Positiivisia ja ihmisläheisiä uutisia Salosta enemmän. Vaikka ihan salolaisia pieniä asioita. Seurasin kesällä, kun nuori nainen ja mies onkivat romua joesta. Siinä on positiivisuutta.

Jotain uutta

Asun Halikossa, ei tule käytyä Salon keskustassa kuin muutaman kerran vuodessa. Ei ole tarvetta, kun Halikosta löytyy Prisma, ja paljon pystyy ostamaan verkosta.

Iltatoreilla en ole käynyt vuosikausiin, joten niiden väliinjääminen ei harmita. Korona-aikaan käytin paikallisten ravintoloiden take away -palvelua.

Salon keskustaan pitäisi saada joku uusi juttu, mikä kiinnostaisi ihmisiä. Jos ei paikkakuntalaisiakaan kiinnosta, miksi siis kiinnostaisi ulkopaikkakuntalaisia. Ei yksi jokilaiva likaisessa joessa ketään kiinnosta.

Sitä saa mitä tilaa

Kävelykatu Uskelan kirkolta torin ja Vilhonkadun ja Meriniityn läpi Vuohensaareen, niin jo alkaa virrata junalla uuden ajan väkeä Turusta ja Helsingistä leppoisille ostoskävelyille. Nyt kukaan ei viitsi tulla sinne tyhjien näyteikkunoiden alle haistelemaan pakokaasuja punaisissa liikennevaloissa.

MDI

Jokirannat siistiksi ja molemmin puolin kävelytie Sokerisillalle ja siitä edelleen Satamakadun puolella Vuohensaaren sillalle. Parkkipaikkoja on Salossa vähintäänkin riittävästi ja tämä ”yrittäjien” pj:n lausunto on aivan pihalla, mistä rahaa tulee. Jokirannan ravintolan torppaaminen parin parkkipaikan takia kertoo kaiken ”yrittäjistä”.

Angelniemellä mökkeilevänä kävin tänäänkin veneellä Salossa ostamassa lautaa, kaasua, pultteja ja ruokaa sekä juomaa viidessä eri liikkeessä sekä lopuksi torikahveilla. Mökille veneilin parisataa euroa köyhempänä. Paljonkohan tuulipuvut tuovat rahaa Salon elinkeinoelämälle?