Koronaralli tanssitti Raatalassa

0
Koronarallissa tanssi ihmisiä kumimattojen täydeltä. Perjantai-iltana tanssikansaa viihdytti Pirkko Pelander & Granada. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Kulunut alkuvuosi on ollut Humpparallin järjestäjille vähintäänkin vaiherikas.

Maaliskuisen Humpparalli merellä -tapahtuman toinen viikko jouduttiin perumaan pahenevan koronaviruspandemian takia. Toukokuussa Humppamusiikin Ystävät ry ilmoitti, että tämänvuotinen Raatalan Humpparalli perutaan ja sen ohjelmisto siirretään ensi vuoteen.

Kesäkuun lopulla Kuusjoelta kantautui uutta tietoa. Humpparallin puuhamiehet olivat laittaneet vipinää kinttuihin, ja tanssiriehan korvikkeeksi kehiteltiin poikkeusvuoden mukaan nimetty Koronaralli.

– Ensin ajattelimme kehitellä jotain pientä, mutta sitten tapahtuma paisui seitsemänpäiväiseksi, Humppamusiikin Ystävät ry:n sihteeri Juha Vähä-Heikkilä nauraa.

Perinteinen lavamusiikkifestivaali on järjestetty Raatalassa vuodesta 2008 lähtien. Tänä vuonna orkesterit eivät musisoineet Kauppilan ladossa kuten tavallisesti, vaan aavalle peltoaukealle pystytetyllä esiintymislavalla.

Parhaimmillaan Raatalan maisemissa on viikon aikana humpannut jopa 3 500 kävijää. Tänä vuonna moisiin lukuihin ei päästy, mutta järjestäjät ovat silti positiivisesti yllättyneitä.

– Noin sadasta kahteensataan kävijää on ollut per ilta. Emme odottaneet niinkään suurta yleisöä, joten olemme tietysti iloisia, Humppamusiikin Ystävät ry:n puheenjohtaja Kimmo Haapanen kommentoi.

Edellisvuosista poiketen tämänvuotinen tanssirallattelu oli pääsymaksutonta. Vaikka paljon muuttui, joitain perinteitä kuitenkin noudatettiin.

– Humppaspurtti ravattiin, eikä humppavisastakaan luovuttu, Vähä-Heikkilä teroittaa.

Tavallisesti humppaspurtti on ollut puoli tuntia yhteen menoon jatkuva tanssimaraton, mutta tänä vuonna Vähä-Heikkilä arvioi sen pituudeksi reilut 10 minuuttia.

– Vaikka tällä kertaa mentiin poikkeusmenoin, yleisö on tuntunut olevan mielissään. Olemme tavanneet paljon ensikertalaisia, mikä on mahtavaa, Haapanen iloitsee.

Edes heikohkot kelit eivät taltuttaneet yleisön vipattavia tanssijalkoja.

– Vettä tuli melkein läpi viikon, mutta ihmiset sen kuin tanssivat kumisaappaat jalassa ja sadetakit päällä, Haapanen muistelee.

Eilen perjantaina oli seitsenpäiväisen rutistuksen viimeinen ilta. Järjestäjät toivovat, että ensi vuonna tapahtuu paluu normaaliin.

– Tämäkin konsepti näytti vahvat puolensa, mutta toivottavasti ensi kesänä humpataan taas sisätiloissa, Vähä-Heikkilä toteaa.

Jouko Hakala ja hänen Tuula-tanssipartnerinsa ovat käyneet Humpparallissa vuodesta 2014 lähtien. Samassa tapahtumassa Hakala aloitti aikoinaan tanssiharrastuksensa kuusi vuotta sitten. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Pertteliläiset Jouko Hakala ja hänen Tuula -tanssipartnerinsa viihtyivät Koronarallissa yhteensä viitenä iltana.

– Aloitin tanssiharrastuksen aikoinaan täältä, kun täytin 70 vuotta. Siitä on kuusi vuotta aikaa, ja hyvin kulkee edelleen, Hakala kertoo.

Pariskunta harmittelee, etteivät he ole päässeet moneen kuukauteen tanssimaan. Siksi Koronaralli tuli nyt hyvään paikkaan.

– Tanssisuoni on todellakin sykkinyt. Tavallisesti käymme tanssimassa kolmesti viikossa, joten tähän tilanteeseen on ollut totuttelemista, Hakala sanoo.

Kaksikko toivoo, että tanssilavatkin aukeaisivat loppukesästä.

– Ensi vuonna tänne ainakin, jos ennen sitä ei mihinkään pääse, Hakala virkkoo.