Kulttuuritalo Villi heräilee henkiin – uutuutena etäsatuhetket lapsille

0
Kulttuuritalo Villin kesätyöntekijä Iiris Vesander on valinnut satuhetkiin luettavaksi H. C. Andersenin klassikkosatuja. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Kulttuuritalo Villistä lähetetään kahden viikon ajan verkossa satuhetkiä lapsille. Villin kesätyöntekijä, salolainen Iiris Vesander, 16, lukee itse valitsemiaan satuja lapsille suorassa lähetyksessä arkipäivisin klo 10.30 noin puolen tunnin ajan.

– Oma lempisatuni oli pienenä Ruma ankanpoikanen, Vesander kertoo.

Sen hän tietysti luki verkossakin heti ensimmäisten joukossa.

Ensimmäinen satuviikko on jo jäänyt taakse, ja ensimmäisissä lähetyksissä oli teknisiä ongelmia. Nyt esitykset ovat kuitenkin alkaneet sujua, ja ensi viikolla niitä vielä jatketaan, aina 10. heinäkuuta saakka. Lukuhetket ovat katsottavissa Kulttuuritalo Villin Facebook-sivuilla.

Iirikselle voi esittää verkon kautta myös satutoiveita, joita hän pyrkii toteuttamaan.

– Vielä ei yhtään toivetta ole tullut, joten siksi olen valinnut sadut itse. Olen keskittynyt vähän vanhempiin satuihin. Kävin lainaamassa kirjastosta H. C. Andersenin satukirjan, josta olen valinnut joka päivä jonkun tarinan.

 

Salolainen Kulttuuritalo Villi on alkanut koronatauon jälkeen herätä henkiin. Ensimmäisenä toimintana alkoivat Salon Teatterin Katastrofiklubin livestream-lähetykset kesäkuussa. Improteatteria esitetään suorana Kulttuuritalo Villistä yhteensä viitenä lauantaina klo 20, ja sitä voi seurata verkossa.

– Vielä on jäljellä kaksi esitystä4. heinäkuuta ja 11. heinäkuuta, kertoo Villiä pyörittävän Pro Rantakivet ry:n puheenjohtaja Martti Halme.

Viimeksi esityksessä oli paikalla myös katsojia, koska se tekee lavakomiikan tekemisestä luontevampaa.

– Esitykseen ei varsinaisesti kutsuttu katsojia, mutta heitä tuli jonkun verran omasta takaa, Halme toteaa.

Lisäksi lähetykset ovat interaktiivisia, eli kotikatsomosta voi vaikuttaa esityksen kulkuun chatin kautta.

 

Uusimpana verkkotoimintana Villissä on aloitettu satuhetket, joiden vetämistä yhdistys ehdotti kesätyöntekijälleen Iiris Vesanderille.

– Kun oli korona-aika, mietimme, että olisi hyvä lähettää täältä jotakin ohjelmaa ulos. Ajattelimme, että satuhetki voisi olla hyvä, Halme sanoo.

24.–26. heinäkuuta Villissä on jälleen myös näyttely: Joen kätköissä , jossa esitellään Salonjoesta magneetin avulla nostettuja esineitä. Tulossa on myös Äijät linssin takaa -valokuvanäyttely, jonka koronatilanne keväällä peruutti.

– Ja syksyllä on tulossa lisää tapahtumia, jos ei mitään kamalaa tapahdu, Halme toteaa.

Myös tilavarauskirja on alkanut jälleen täyttyä, kun korona ensin tyhjensi sen kokonaan.

– Kalenteriin on tullut syksyllä muun muassa ylioppilasjuhlia ja rippijuhlia, Halme sanoo.

 

Pro Rantakivillä oli viime vuonnakin kesätyöntekijä, ja nyt on jälleen. Iiris Vesander työskentelee Kulttuuritalo Villissä kahden viikon ajan Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta. Kampanjassa Osuuspankki auttaa yhdistyksiä työllistämään nuoria. Kun yhdistys palkkaa nuoren, OP maksaa yhdistykselle nuoren palkan kahdeksi viikoksi.

– Hakijoita oli aika paljon. Täällä Villissä riittää monenlaista puuhaa, ja työtehtäviä voi valita vähän kesätyöntekijän kiinnostuksen mukaan, Halme sanoo.

Iiris Vesander haki Kulttuuritalo Villiin, koska se vaikutti hänestä mielenkiintoiselta. Työrupeamansa aikana hän on tähän mennessä pessyt talon ikkunoita ja astioita, kitkenyt rikkaruohoja sekä pitänyt satuhetkiä. Kun Villin väki ehdotti hänelle satujen lukemista, hän otti idean vastaan innostuksella.

– Ajattelin heti, että miksei.