Kuntosaleilla tavallista vilkkaampi kesä – Salon uimahallilla väkeä riittää jonoksi asti

0
Salolainen Johanna Jokiniemi käy kuntosalilla ympäri vuoden. kuva: SSS/Jan Sundman

Kulunut kesä on ollut Salon kuntosaleilla tavanomaista kiireisempi. Keväällä osa kuntosaleista oli suljettuna koronan vuoksi.

– Ryhmäliikuntatunneilla on käynyt paljon enemmän porukkaa kuin viime kesänä. Osa tunneista on varattu täyteen, iloitsee Salon Gym & Fitness Centerin Kirsi Mäkelä .

Gym & Fitness Centerin kuntosali on ollut auki koko kevään. Ryhmäliikuntatunnit sen sijaan olivat pari kuukautta tauolla. Niiden järjestäminen aloitettiin rajoitetulla osallistujamäärällä toukokuun puolivälissä.

– Heti, kun ryhmäliikuntatunnit alkoivat, asiakkailta tuli todella positiivista palautetta. Monet olivat ikävöineet porukalla treenaamista, Mäkelä kertoo.

Yli 20 vuotta Gym & Fitness Centeriä pyörittänyt Mäkelä arvioi, että ihmisten ympärivuotinen kuntoileminen on lisääntynyt. Kun aiemmin ihmiset pyhittivät kesälomansa lepäämiselle, nykyisin entistä useampi pakkaa salikassinsa myös kesällä.

Liikuntakeskus Vireen yrittäjä Timo Matila kertoo, että osalle asiakkaista kuntosaliharjoittelu on tärkeä rutiini. Salille lähdetään säätilasta tai vuodenajasta huolimatta.

– Olimme koronan vuoksi koko huhtikuun kiinni. Toukokuun alussa monet asiakkaat odottivat innoissaan, että pääsevät taas treenaamaan, Matila selostaa.

Matilan mukaan kesällä kuntosalilla käy vähemmän asiakkaita kuin muina vuodenaikoina. Tänä vuonna kävijöitä on ollut jonkin verran tavallista enemmän.

– Kyllä tänne vielä enemmänkin porukkaa mahtuisi. Meillä on runsaasti tilaa, joten turvavälien pitäminen on helppoa, Matila toteaa.

Hanhivaaran liikuntakeskuksessa on viime viikkoina riittänyt vilskettä. Sateiset säät ovat houkutelleet salolaiset sisäliikunnan pariin.

– Kesäkuun helteisimpinä viikkoina täällä oli melko rauhallista. Nyt, kun säät ovat huonontuneet, keilaradalla on ollut paljon porukkaa, kertoo Hanhivaaran yrittäjä Jussi Saarinen .

Saarisen mukaan kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti huhtikuun loppupuolelta lähtien.

Gym & Fitness Centerillä treenaamassa ollut Johanna Jokiniemi käy salilla viikoittain myös kesäaikaan.

– Tulen tänne treenaamaan vähintään kolme kertaa viikossa. Nyt kesällä käyn myös lenkkeilemässä ja pyöräilemässä. Talvisaikaan tulee ulkoiltua vähän vähemmän.

Jokiniemi ei ole koronan takia jättänyt salitreenejä välistä. Hän kertoo huolehtivansa hyvin omasta käsihygieniastaan sekä desinfioivansa käyttämään kuntosalilaitteita.

Perniöläinenfitness-urheilija Hanna Saario harjoitteli keväällä kotonaan. Toukokuun puolivälissä hän uskaltautui takaisin kuntosalille.

– Kotonakin voi harrastaa monenlaista liikuntaa, Saario vinkkaa.

Hanhivaaran liikuntakeskuksen personal trainer Jesse Jokiniemi kannustaa kuntosalille palaavia ihmisiä maltillisuuteen.

Useamman kuukauden treenitauon aikana kehon voimatasot laskevat, joten harjoittelu on hyvä aloittaa rauhallisesti.

– Kannattaa aloittaa riittävän kevyillä painoilla ja tehdä vaikka vähän enemmän toistoja. Jos et aiemmin ole käynyt salilla, on fiksua perehtyä oikeisiin tekniikoihin ammattilaisen avustuksella, Jokiniemi ohjeistaa.

Salon Seudun Sanomat kysyy: Millaista liikuntaa harrastat kesällä?

Anneli Friberg, Halikko

Käyn kävelemässä ja uimassa kesät talvet. Liikkuminen kannattaa, sillä se pitää mielen virkeänä ja kehon kunnossa!

Anneli Friberg, Halikko. kuva: SSS/Jukka Vaso

Tero Vilmunen, Salo

Liikun aika monipuolisesti: kävelen, pyöräilen, uin ja harrastan uimahyppyjä. Talvisaikaan käveleminen jää vähemmälle ja vietän enemmän aikaa uimahallilla.

 

Tero Vilmunen, Salo. kuva: SSS/Jukka Vaso

Violetta Lindström, Muurla

Lenkkeilen.

Elma Kämäräinen, Kaivola

Käyn kuntosalilla ja lenkillä. Liikun kesällä aika pitkälti samalla tavalla kuin talvella.

 

Violetta Lindström, Muurla (vas.) ja Elma Kämäräinen, Kaivola. kuva: SSS/Jukka Vaso

Mihhail Tarassenkov, Tallinna

Teen fyysistä työtä, jossa tulee liikuttua paljon. Vapaa-ajalla käyn kävelemässä ja uimassa. Talvella harrastan lumilautailua.

 

Mihhail Tarassenkov, Tallinna. kuva: SSS/Jukka Vaso

Sadepäivinä uimahalli täyttyy polskuttelijoista

Salon uimahalli on tänä kesänä ollut poikkeuksellisesti auki myös heinäkuussa.

Kun Salon uimahalli viime viikon perjantaina puoliltapäivin avautui, väkeä riitti jonoksi asti.

Salon uimahallin asiakaspalveluvastaava Jonna Haapasalon mukaan muinakin päivinä asiakkaita on kerääntynyt uimahallin ovelle odottamaan hallin avautumista.

– Ensimmäisen vartin aikana tänne asteli 80 asiakasta, Haapasalo päivittelee.

Koska uimahalli oli keväällä pari kuukautta kiinni koronaviruspandemian vuoksi, tänä vuonna se on auki koko kesän. Aukioloaikoja on kuitenkin supistettu, ja normaaleihin aukioloaikoihin palataan jälleen 17. elokuuta.

– Asiakkailta on tullut kesäaukiolosta paljon positiivista palautetta. Kesä on vuoden hiljaisinta aikaa, mutta lyhennettyjen aukioloaikojen ansiosta väkeä on riittänyt, Haapasalo kertoo.

Säätila vaikuttaa huomattavasti uimahallin asiakasmääriin.

– Sateisella säällä täällä käy paljon porukkaa, mutta hellepäivinä monet suuntaavat mieluummin rannalle, uinninvalvoja Tero Virkki huomauttaa.

Vaikka tänä kesänä asiakkaat ovat löytäneet uimahalliin, Virkki pohtii, ettei vastaavaa kesäaukioloa ole välttämättä mahdollista järjestää tulevina vuosina.

– Uimahallissa on tehtävä vuosittain tietyt huoltotyöt, joiden yhteydessä osa altaista tyhjennetään. Sen vuoksi uimahallia on lähes mahdotonta pitää auki ympäri vuoden, Virkki toteaa.