Viime vuoden puhutuimmaksi yhtyeeksi tituleeratut Maustetytöt esiintyvät tänään Teijon Family Rockissa. Eilen duo valloitti Mathildedalissa sijaitsevan Ravintola Terhon terassin.

– On ollut tosi kiva päästä taas keikkailemaan. Jokainen keikka on askel eteenpäin, toteaa Maustetyttöjen kitaristi-laulaja Anna Karjalainen .

Pohjois-Pohjanmaan Vaalasta kotoisin olevat Anna ja Kaisa Karjalainen nousivat vuosi sitten rytinällä koko kansan tietoisuuteen.

Maustetyttöjen esikoissingle ”Tein kai lottorivini väärin” julkaistiin viime vuoden helmikuussa, ja kappale keräsi ensimmäisen kuukauden aikana satojatuhansia kuuntelukertoja verkossa.

Kappaleen varhaisen version sanoituksesta nousi valtakunnallinen kohu, jonka seurauksena suursuosioon noussut yhtye menetti lähes kaikki Emma-gaalaehdokkuutensa. Loppujen lopuksi Maustetyttöjen lokakuussa julkaistu esikoisalbumi ”Kaikki tiet vievät Peltolaan” oli ehdokkaana Kriitikon valinta -kategoriassa.

Koska korona vei kaikki kevään ja alkukesän keikat, viime kesänä ahkerasti keikkailleet sisarukset ovat ehtineet viettää ansaittua vapaa-aikaa.

– Aluksi mietimme, että mitä tekemistä tässä oikein keksii. Kyllähän sitä tekemistä sitten kuitenkin löytyi, ja aika on kulunut ihan mukavasti. Olemme viettäneet paljon aikaa kotipaikkakunnallamme Vaalassa, Anna kertoo.

Vaikka Maustetyttöjen viime kesän keikkailutahti oli suorastaan hengästyttävä, eivät he ole väsähtäneet esiintymiseen.

– Ei sitä jaksamista pysähdy ajattelemaan, kun saa tehdä tällaista unelmahommaa. Kyllä musiikin tekeminen ja keikkailu on mulle sellainen sydämen asia. Toisaalta ehkä tämä kevään tauko tuli ihan tarpeeseen, Anna pohtii.

Maustetyttöjen kappaleet käsittelevät vaikeita aiheita aina mielenterveydestä päihteiden käyttöön. Melankoliset sanoitukset eivät kuitenkaan kerro sisarusten omasta elämästä, vaan he saavat inspiraation kappaleisiin arjestaan.

– Välillä sitä saattaa napata osuvan fraasin jostain keskustelusta. Toisinaan mieleen tulee joku riimipari, jonka pohjalta aletaan kehittelemään tarinaa, Anna kertoo.

Kuten muissakin sisarussuhteissa, myöskään Annan ja Kaisan yhteiselo ei ole aina täysin mutkatonta.

– Tietenkin välillä tulee jotain vähän suurempia ja pienempiä konflikteja. Saamme keskusteltua asiat aina auki, eivätkä kinamme saa vaikuttaa esiintymiseemme mitenkään, Anna toteaa.

Maustetytöt esiintyivät Salossa eilen ensimmäistä kertaa, ja kaupunki on heille entuudestaan melko vieras.

– Viime syksynä olimme Salossa mökkeilemässä. Nyt vietämme siellä kaksi yötä, muttei meillä ole vielä mitään kummempia suunnitelmia. Jos on aikaa, käymme ennen keikkaa kiertelemässä kaupungissa, Anna suunnittelee.

Ylen haastattelussa Anna kertoi Rauli Badding Somerjoen tuotannon inspiroineen Maustetyttöjä.

– Emme ole koskaan vierailleet Someron Badding-kioskilla, mutta olemme kyllä suunnitelleet sitä. Täytyy vierailla siellä tänä kesänä, jos on aikaa, Anna kommentoi.

Maustetytöt ovat viimeisen parin vuoden aikana saavuttaneet liudan asioita, joista monet uudet artistit voivat vain haaveilla. Kun Annalta kysyy tulevaisuuden unelmia, hän pysähtyy hetkeksi pohtimaan asiaa.

– Kyllä ne unelmat liittyvät pitkälti musiikkiin. Toivottavasti riittää intohimoa kehittyä entistä paremmaksi ja tehdä entistä parempia biisejä. Tehdään tätä hommaa, niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Jos se ei tunnu kivalta, sitä on ihan turha tehdä.

Ensimmäinen single Maustetyttöjen uudelta albumilta julkaistiin kesäkuussa. Yhtyeen toinen albumi julkaistaan tämän vuoden loppuun mennessä.