Mies joka juoksi Suomusjärven maailmankartalle – Risto Nuuros valittiin Vuoden suomusjärveläiseksi

0
Maanmittauslaitoksella työskennellyt Risto Nuuros on tehnyt ja päivittänyt useita Suomusjärven karttoja. kuva: SSS/Jukka Vaso

Vaikka Risto Nuuros asui yli parikymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla, hän ei ole koskaan tuntenut itseään kaupunkilaiseksi.

– Kotini ja juureni ovat aina olleet Suomusjärvellä. Sovimme vaimon kanssa, että eläkkeellä muutamme takaisin tänne, mutta pakkasimmekin muuttokuorman jo 90-luvun loppupuolella, Nuuros muistelee.

Viime viikolla Suomusjärvi-Seura palkitsi Nuuroksen Vuoden suomusjärveläisenä.

– Tunnustus tuli aivan puskista. En vielä palkitsemistilaisuuteenkaan mennessä arvannut mitään. Ihmettelin vain, miksi vaimoni yllytti lähtemään tilaisuuteen.

Valintaa perusteltiin sillä, että Suomusjärven Sisua edustanut Nuuros nosti suunnistusuransa aikana kotikuntansa maailmankartalle.

Monelle suunnistajalle Risto Nuuros on yhtä kuin Suomusjärvi. Lisäksi paikkakunnalla järjestetään joka syksy Nuuroksen mukaan nimetty Riston Hölkkä.

Nuuroksen suunnistusura sai alkunsa yli 50 vuotta sitten Suomusjärven urheilutalolla, jossa järjestettiin lajin piirinmestaruuskilpailut.

– Löysin silloin vain yhden rastin, eikä hommasta tullut yhtään mitään. Kahden vuoden päästä uskaltauduin uudelleen Halikossa järjestettyihin kilpailuihin, ja siellä selvisin radan loppuun asti. Siitä se touhu sitten alkoi.

Ennen suunnistusta urheilullinen nuorimies oli ehtinyt kokeilemaan niin yleisurheilua, hiihtoa kuin pallopelejäkin.

Lopulta metsässä juokseminen vei mukanaan, ja 18-vuotiaana Nuuros ryhtyi harjoittelemaan itse tekemänsä ohjelman mukaan.

– Minulla oli pienestä asti sellainen kipinä, että jossain lajissa pitäisi pärjätä. Se, kun kehityin ja rupesin menestymään, motivoi harjoittelemaan entistä kovempaa.

Nuuros ei missään vaiheessa panostanut suunnistukseen täyspäiväisesti, vaan samaan aikaan hän sekä opiskeli että teki kesäisin töitä.

– Olen jälkeenpäin miettinyt, että menestystä olisi tullut varmaan vieläkin enemmän, jos olisin parin vuoden ajan vain suunnistanut. Kun kävi töissä ja teki kaksi treeniä päivässä, oli välillä todella väsynyt.

Nuuroksen harjoitusfilosofian perustana on aina ollut riittävä lepo.

– Suunnistamisen on oltava aina vähän hauskaa. Kohtuusuorituksia pystyy tekemään rutiinilla, mutta huippusuorituksiin tarvitaan himoa. Ajoitin harjoitteluni niin, että ennen tärkeitä kilpailuja en malttanut odottaa metsään pääsemistä.

Nuuroksen uran kultavuodet ajoittuivat 70-luvulle, jolloin hän harjoitteli ja kilpaili osana Suomen maajoukkuetta. Silloin kuvioihin astui myös henkilökohtainen valmentaja Jukka Kalliokoski .

– Suunnistuksen kautta olen päässyt moniin paikkoihin, jotka olisivat muuten jääneet näkemättä. Muistan erityisen hyvin erään harjoitusleirin Sveitsissä. Majoituimme korkealla vuoristossa, josta avautui näkymä alhaalla olleeseen kylään. Yhtenä iltana istuin pitkään jyrkänteen reunalla ihailemassa maisemaa.

Vaikka Nuuroksen maajoukkueura loppui 80-luvun alkupuolella, hän ei koskaan lopettanut harjoittelemista.

– Olen aina käynyt paljon lenkillä ja suunnistin pitkään ihan omaksi ilokseni, sillä en halua päästää itseäni huonoon kuntoon. Nykyään polveni ei enää kestä juoksemista, joten käyn pyöräilemässä viidesti viikossa.

Liikunnan lisäksi Nuuros nauttii kitaran soittamisesta.

– Se on minulle sellaista terapiaa. Soittelemme porukalla kavereiden kanssa, mutta minulla ei ole mitään esiintymishinkua. Olemme esiintyneet muutamassa hyväntekeväisyyskonsertissa muun muassa Ilolansalossa.

Kasvattiseura Suomusjärven Sisu on näytellyt suurta roolia niin Nuuroksen kilpauralla kuin elämässä ylipäätäänkin.

– Sisu on minulle kuin toinen koti. Huippuvuosinani sain paljon tarjouksia eri seuroilta, mutta halusin pysyä Sisussa, sillä täällä sain tehdä asiat omalla tavallani. Meillä on nuoresti asti ollut hyvä porukka kasassa.

Viime vuosina Nuuros on pyrkinyt jättäytymään pois seuran vastuutehtävistä. Hän kuitenkin järjestää vuosittain yhdet viikkorastit sekä toimii reilun viikon päästä järjestettävien Varsinais-Suomen Rastipäivien ratamestarina.

– Ei ole aika tullut eläkkeelläkään pitkäksi. Koko ajan on jotain pientä tekemistä, Nuuros naurahtaa ja palaa viimeistelemään Rastipäivien ratoja.

Vuoden suomusjärveläinen

Risto Nuuros

– syntynyt 26. joulukuuta 1950 Suomusjärvellä

– suunnistuksen moninkertainen MM-, PM- ja SM-mitalisti

– voittanut MM-hopeaa henkilökohtaisella matkalla Norjassa vuonna 1978

– edustanut kasvattiseuraansa Suomusjärven Sisua

– työskennellyt maanmittausneuvoksena Maanmittauslaitoksella