Musiikintekijät kovilla

0
Lavoilla tanssitaan jo rajoitetusti, mutta korona vei musiikkialalla työt monelta pitkäksi aikaa.

Keväällä alkanut koronaepidemia syöksi monen alan vaikeuksiin. Yksi pahimmin kärsineistä elinkeinoista on musiikkiala, jossa eletään edelleen poikkeusoloissa.

Musiikkialalla väkijoukot kokoontuvat perinteisesti yhteen nauttimaan elävästä musiikista. Koronanvuoksi tarvittavat turvaetäisyydet sopivat huonosti yhteen tiiviiden ihmismassojen kanssa.

Korona on kurittanut yhtä hyvin tunnettuja musiikkialan tähtiä kuin tuntemattomampia musiikintekijöitä, sillä tauti pyyhki kartalta niin festarit kuin kylätapahtumat.

Epidemian lieventymisen myötä tanssilavoilla, osassa ravintoloita sekä pienemmissä tapahtumissa on päästy jälleen esittämään musiikkia rajoitetulle väkimäärälle. Edelleen ollaan kuitenkin kaukana normaalista.

Tapahtumien ja konserttien peruuntuminen on tehnyt valtavan loven musiikintekijöiden tuloihin. Artistien lisäksi bändeissä soittavat muusikot ovat jääneet ilman työtä.

Työttömiksi ovat jääneet myös lukuisat valo- ja äänipuolen ammattilaiset, sillä yhden suuren konsertin tekemiseen tarvitaan iso joukko ihmisiä.

Musiikkialan taloudellista ahdinkoa on syventänyt alan rakenne. Alalla on perinteisesti paljon yrittäjiä ja omiin nimiinsä töitä tekeviä freelancereita, joita ansiosidonnainen työttömyysturva ei koske.

Koronaepidemian takia yrittäjien työttömyysturvaan tehdyt muutokset ovat taanneet ainakin osalle alan tekijöistä perustoimeentulon, mutta se ei ole estänyt taloudellista hätää.

Pahassa pulassa ovat ne tekniikan ammattilaiset, jotka tekivät kevään ja kesän konsertteja varten isoja investointeja, mutta työt menivät alta.

Korona on ajanut myös tapahtumien järjestäjät vaikeaan tilanteeseen, sillä ala lamaantui hetkessä.

Koronaan liittyvä epävarmuus lisää edelleen järjestäjien tuskaa. Isot tapahtumat edellyttävät tarkkaa suunnittelua ja pitkäjänteistä työtä. Myös esiintyjien varaukset pitää tehdä ajoissa.

Koronan osalta kukaan ei tiedä tulevasta, jonka päälle rakentaa.

Jätä kommentti