Muurlan päiväkodin ja koulun remontit loppusuoralla – molempia kiinteistöjä lämmitetään ensi talvena maalämmöllä

0
Vastaava työnjohtaja Jyrki Saari (oik.) on tullut katsomaan, miten Miikka Eklundin työt Muurlan päiväkodilla etenevät.

Muurlan koulun remontti jatkuu vielä syyslukukauden alkamisen jälkeen. Rakennusmestari Rami Lehtinen kertoo, että rakennustyöt eivät aiheuta merkittävää haittaa opetukselle.

– Yritämme saada sisätyöt valmiiksi ennen koulun alkua. Jos se ei jostain syystä onnistu, voimme remontoida aina yhtä luokkaa kerrallaan.

Urakka päästiin aloittamaan suunnitellusti kesäkuun ensimmäisellä viikolla, ja tähän mennessä se on sujunut aikataulussa.

Kesän aikana Muurlan koulussa uusitaan ikkunat sekä puujulkisivut eristyksineen ja runkorakenteineen. Samalla korjataan luokkatilojen akustiikkaa.

Urakkaa hoitaa Rakennusliike Jalo & Fagerström, jonka veroton tarjous kokonaisurakasta oli noin 140 000 euroa.

Lehtisen mukaan alkuperäinen urakkahinta nousee jonkin verran, sillä rakennusliike on tehnyt työmaalla joitakin lisätöitä.

– Meitä pyydettiin maalaamaan luokkahuoneiden seinät. Mitään yllättäviä lisäkustannuksia ei ole ilmaantunut.

Muurlan koulua remontoitiin jo viime kesänä, jolloin sen vanhan osan katto uusittiin ja muutettiin tasakatosta harjakatoksi.

Vaikka rakennusta on kunnostettu jo useampana vuonna, kaikkia pintoja ei ole uusittu. Koulun lattiat jäävät entiselleen vielä tämänkin remontin jälkeen.

Heinä- ja elokuun aikana viimeistellään koulun sisäpintoja, tehdään maalaustöitä ja paneloidaan sen julkisivu.

Myös Muurlan päiväkodin remontti on edennyt suunnitelmien mukaan. Saneerauksen yhteydessä päiväkotia laajennetaan 150 neliöllä.

Viime syksynä aloitettu urakka alkaa olla loppusuoralla, ja päiväkoti avataan elokuun toisella viikolla.

– Kaikki on sujunut hyvin. Seuraavien viikkojen aikana teemme vielä laatoitustöitä ja kiinnitämme varusteita, kuten hyllykköjä, toteaa vastaava työnjohtaja Jyrki Saari.

Päiväkodin urakkatarjousten yhteissumma on 1,1 miljoonaa euroa, mutta luvusta puuttuvat esimerkiksi pihatyöt. Pihamaa on laitettu remontin aikana täysin uuteen uskoon.

Urakka on jaettu viiden urakoitsijan kesken. Rakennusteknisistä töistä vastaa SG-Rakentajat oy, sähköteknisistä töistä Salon Aluesähkö oy, putkiurakasta Salon Finnputki oy, ilmanvaihtourakasta Lakeuden Ilmastointi oy ja rakennusautomaatiosta Schneider Electric.

Syksyllä päiväkodissa aloittaa yhteensä neljä ryhmää, joista yksi koostuu esikoululaisista. Salon palveluohjaaja Saana Kokko kertoo, että kaikki ryhmät ovat tällä hetkellä täynnä.

– Esiopetusryhmä työskentelee osittain Muurlan koulun tiloissa. Olen innoissani päiväkodin uudesta pihasta, joka on iltaisin paikallisten vapaassa käytössä, Kokko iloitsee.

Muurlan päiväkoti on syksystä 2018 asti toiminut Uotilantiellä, vanhan kunnantalon tiloissa. Sisäilmaongelmat ajoivat päiväkodin Takapellontieltä väistötiloihin.

Saana Kokon mukaan päiväkoti muuttaa elokuussa kokonaisuudessaan takaisin Takapellontielle.

Muurlan koulun piha on myllätty maalämpöjärjestelmän rakentamisen vuoksi.

Muurlan koulun lämmityskuluissa säästetään maalämmön ansiosta vuosittain noin 40 000 euroa

Muurlan kouluun ja päiväkotiin rakennetaan kesän aikana maalämpöjärjestelmät. Aiemmin koulua lämmitettiin öljyllä ja päiväkotia sähköllä.

– Koulun öljylämmitysjärjestelmä oli niin huonossa kunnossa, ettei se olisi kestänyt enää yhtäkään talvea. Nyt oli ryhdyttävä tuumasta toimeen, toteaa Salon kaupungin talotekniikkamestari Juuso Aitio.

Koska Salon kaupunki pyrkii vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä, vanhat öljylämmitysjärjestelmät halutaan vaihtaa ekologisempaan maalämpöön.

– Maalämpö on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas ratkaisu. Pelkästään Muurlan koulun lämmityskuluissa säästämme vuosittain noin 40 000 euroa, Aitio kertoo.

Vuoden kylmimpinä päivinä Muurlan koulua lämmitetään tulevaisuudessakin öljyllä. Tämä johtuu siitä, että koulun patterit on mitoitettu öljylämmitystä varten.

Maalämpö ei lämmitä pattereissa kiertävää vettä yhtä kuumaksi kuin öljylämmitysjärjestelmä. Tämän vuoksi patterien kapasiteetti ei riitä lämmittämään luokkahuoneita kovalla pakkasella.

– Jos pakkasta on yli 15 astetta, lämmityksessä käytetään kondenssiöljykattilaa. Se hyödyntää öljyn todella tehokkaasti, ja sitä voitaisiin mahdollisuuksien mukaan käyttää myös bioöljyllä, Aitio selostaa.

Kesäaikaan maalämpöjärjestelmää voidaan hyödyntää kiinteistöjen viilentämisessä. Järjestelmien maapiirissä kiertävä, noin kuusiasteinen neste jäähdyttää ilmanvaihtojärjestelmissä liikkuvaa ilmaa.

Sekä Muurlan koulun että päiväkodin maalämpöjärjestelmät valmistuvat syyskuun loppuun mennessä.

Koulun maalämpöurakasta vastaa Lämpöele oy, jonka tarjous kokonaisurakasta oli 229 500 euroa.