Nissinen aikoi hakea Salon virkaa jo kolme vuotta sitten

0
Tero Nissisen mukaan Salon vahvuutena on loistava sijainti pääväylän varrella ja isojen kaupunkien välissä. Kuva: Janica Karasti

Salon kaupunginjohtajahaun toinen finalisti Tero Nissinen harkitsi Salon kaupunginjohtajan avointa paikkaa jo kolme vuotta sitten. Tuolloin virkaan valittiin Lauri Inna .

– Paikka tuli silloin pikkuisen liian aikaisin auki, Nissinen selittää.

Tällä kertaa viran hakeminen sopi hänelle paremmin. Kemin kaupunginjohtajana vuodesta 2012 työskennellyt Nissinen selittää, että Kemissä virka on määräaikainen. Ensimmäinen kausi oli kuusi vuotta, minkä jälkeen sitä on jatkettu. Nykyinen olisi päättymässä kesäkuussa 2021.

Saloon hakeminen jäi kolme vuotta sitten vain ajatuksen asteelle, mutta nyt hän on Salon vs kaupunginjohtajan Anna-Kristiina Korhosen kanssa mukana elokuussa pidettävissä kaupunginhallituksen sekä -valtuuston haastatteluissa.

Vaikka Salo siinsi ajatuksissa jo aiemmin, Nissinen sanoo, ettei hänellä ole ammatillisia tai muitakaan kytköksiä Saloon. Toki hän on perehtynyt kaupungin asioihin etukäteen.

– Totta kai olen ”läksyjäkin” tehnyt, kun olen prosessiin lähtenyt, hän sanailee.

Hän tietää Saloa koetelleen rakennemuutoksen eli Nokian nousun ja laskun. Lisäksi hän mainitsee kymmenen vuotta sitten tapahtuneen kuntaliitoksen ja kaupungin taloushaasteet.

Nissinen antaa kiitosta Salon kaupungin päätöksille Nokian ja Microsoftin alasajon jälkeen. Hän pitää hyvinä päätöksinä esimerkiksi IoT Campusta.

Lisäksi hän ottaa esille Salon Korvenmäkeen nousevan polttolaitoksen.

– Kiertotalouden kehittäminen on itseäni lähellä, hän kertoo.

Hän uskoo kiertotalouteen sekä sen taloudellisten että ympäristövaikutusten kannalta. Kemi onkin vetänyt osittain Sitran rahoittamaa kansallista teollisuuden kiertotaloushanketta. Siinä on Kemin lisäksi kymmenen muuta kaupunkia, muun muassa Salo.

Salon haasteista puhuttaessa Nissinen nostaa esille Salon alijäämäisen talouden, mutta myös kaupungin niin sanotut myönteiset haasteet.

– Yksi valtakunnan pääväylistä kulkee Salon kautta, hän muistuttaa.

Nissinen lisää, että tunnin juna -hankkeella on puolestaan odotusarvoa.

Sijainti onkin hänen mukaansa yksi Salon vahvuuksista.

– Turku – Tampere – Helsinki -kolmiossa Salo sijaitsee hyvällä paikalla, hän katsoo.

Salon vahvuuksiin kuuluu hänen mielestään myös vahva yrittäjyysperinne.

– Salo on yksi Suomen yrittäjävaltaisimmista kaupungeista, Nissinen sanoo.

Salo on Nissisen mielestä hyvän kokoluokan kaupunki. Hän listaa sen myös yhdeksi syyksi hakea kaupunginjohtajan virkaa.

Salo houkuttelee Nissistä myös siksi, että se on lähempänä hänen vanhempiaan, jotka asuvat Tampereella. Lisäksi pääkaupunkiseudulla on ystäviä.

Kohta 50-vuotias Nissinen on ollut kunta-alan palveluksessa siitä asti, kun valmistui hallintotieteiden maisteriksi kotikaupunkinsa Tampereen yliopistosta.

Tosin hän otti ensimmäisen virkansa vastaan jo opintojen loppusuoralla vuonna 1997. Ensimmäinen työpaikka oli Hollolassa sosiaalitoimen talous- ja hallintosihteerinä.

Sen jälkeen hän on ollut talousjohtajana Eurassa ja Espoon ammattikorkeakoulussa, kunnes aloitti kaupunginjohtajauransa Pyhäjärvellä 2002. Kemiin hän siirtyi Ikaalisten kaupunginjohtajan paikalta.

Jos hänet valitaan virkaan, hän muuttaa Saloon, mutta muun perheen muutto olisi kysymysmerkki.

– Vaimo on rehtorina ala-asteella, Nissinen sanoo.

Lisäksi perheessä on kolme alaikäistä lasta.

Vapaa-ajan harrastuksistaan Nissinen mainitsee tenniksen, jossa hän on kilpaillut 1990-luvulla. Vanhan kilpataustan vuoksi liikunta ja urheilu ovat hänen sydäntään lähellä.