Nopeat söivät hitaat jo ennen Ankkurirastien alkua – MM-kävijä Einari Heinaro tykitti ykköseksi pidennetyssä keskimatkan kisassa Salossa

0
Ankkurin Jarmo Reiman (vas.) ja Matti Mäkinen Ankkurirastien maalialueella. Reiman toimi Ankkurirasteilla kilpailunjohtajana, Mäkinen puolestaan vastasi kilpailukeskuksen suunnittelusta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Nopeat söivät hitaat jo ennen keskiviikkoisten suunnistuksen Ankkurirastien alkua. Angelniemen Ankkurin järjestämiin kisoihin otettiin mukaan 460 ensimmäistä ilmoittautunutta. Salon Salaisiin, Salakallioon ympäristöön oli saapunut suunnistajia ympäri Suomen, muun muassa Lapualta asti.
– Määrä täyttyi reilussa vuorokaudessa. Arvelimme, että tilausta tällaiselle tapahtumalle on, ja päätimme johtokunnossa, että kisat järjestetään. Monet kilpailijat olivat pettyneitä, kun eivät ehtineet ilmoittautua mukaan, Ankkurirastien kilpailunjohtaja Jarmo Reiman kertoi.
Ankkurin piti järjestää huhtikuun lopulla massiivinen FinnSpring-tapahtuma, johon olisi kahden päivän aikana tullut yli 2 000 suunnistajaa. Koronaviruspandemia kuitenkin perui ne kisat.
– Pitää muistaa, että kisojen järjestäminen on seurallemme päärahoitusmuoto. FinnSpring siirtyi ensi vuodelle, Reiman sanoi.
Seuraavaksi Ankkurin väki jännittää, miten käy Salon keskusta-alueella käytävien syyskuisten sprinttisuunnistuksen SM-kisojen.
– Täyttä varmuutta ei ole, saako niitä kisoja pitää, kun osallistuja odotetaan paikalle noin 1 800, Reiman pohti.

Ankkurin väkeä oli valjastettu luonnollisesti talkootyöhön tapahtuma-alueelle keskiviikkona. Yksi talkoolaisista oli Sanni Kivelä, joka piti kisoista välivuoden viime vuonna Väinö-pojan syntymän vuoksi.
– Juuri mietin, että juoksinko viime vuonna yhtään kisaa. En tainnut juosta, Kivelä muisteli.
Tulevista tavoitteistaan aikuisten kaksinkertainen Suomen mestari ei ollut vielä täysin varma.
– Panostan suunnistukseen sen, minkä lapsiperhearjelta pystyn. Ennemmin harjoittelen nyt kerran päivässä laadukkaasti. Ei-totisesti, mutta totisesti, 27-vuotias Kivelä naurahti.
Kivelä aikoo palata kilpailuihin lauantaina Nousiaisissa Lukkarin Polku -keskimatkalla.

Tämänkertaisten Ankkurirastien radat olivat tanskalaisen maajoukkuesuunnistajan Andreas Hougaard Boesenin ja kanadalaishuippu Emily Kempin käsialaa. Ankkurin kaksikko olikin laittanut parastaan. Maalialueella uumoiltiin kärkimiesten pystyvän painelemaan pidennetty keskimatkan kisa alle 40 minuutin, mutta toisin kävi. Miesten pääsarjan ykkösen Einari Heinaron ajaksi tuli reilut 45 minuuttia.
– Koko ajan mietin sitä, että menenkö riittävän kovaa. Tuntui raskaalta. Se on ehkä sitä, etten ole kisannut kauheasti, niin ei ole tottunut siihen, miltä kisavauhdin pitäisi tuntua. Oli vähän epävarma fiilis, mutta rastit löytyivät hyvin, MM-tasolla vuonna 2017 Suomea edustanut Heinaro kiteytti.
Heinaro kuvaili Salakallion itäisellä puolella käydyn kilpailun maastoa poikkeuksellisena.
–  Oli pusikkoa ja paljon muutakin kuin perinteistä varsinaissuomalaista avokalliota, Heinaro kertoi.
Myös suunnistajille kevät ja alkukesä ovat olleet poikkeuksellista aikaa, kun muun muassa isot massaviestitapahtumat Tiomila Ruotsissa ja Jukolan viesti jäivät koronan vuoksi väliin.
– Olisin kyllä ollut valmis aloittamaan huhtikuussa kisakauden, mutta sattuneesta syystä se ei onnistunut. Kiva, että nyt päästään kisaamaan, Heinaro myhäili.
Turun Suunnistajien Touko Seppä hävisi Heinarolle minuutin ja 15 sekuntia. Kolmas oli vuoden 2006 pitkän matkan maailmanmestari Jani Lakanen, joka satsaa nykyisin enemmän jo valmentamiseen Helsingin Suunnistajissa.
Naisten pääsarjan ykkönen oli MS Parman Sanna Paukkunen.