Oma harjoitustila kullan kallis – Jarkko Putkonen ei halua lopettaa ammattinyrkkeilyuraansa Salon korvatulehdukselliseen tappioon

0
Muurlan kotisalillaan harjoittelemaan pääsevä Jarkko Putkonen aikoo vielä ainakin kerran ulkomaiden kehiin.

Jarkko Putkosen aika ei ole käynyt pitkäksi, vaikka koronaviruksen myötä kuukaudet ovat voineet joistakin tuntua pitkältä. Syitä ajan nopeaan kulumiseen huomaa Putkosen uudessa Muurlan kodissa.

– Kun tässä on elämäni ensimmäinen omakotitalo, niin tekemistä on kyllä riittänyt. Olen sanonut, että vaikka korona katoaisi kokonaan, niin minä pysyn silti paljon kotona, hän kuittaa.

Osasta tekemisestä saadaan aasinsilta urheilu-uraan, josta 36-vuotiaan ammattinyrkkeilijän kohdalla ei vielä kirjoiteta menneessä aikamuodossa. Putkonen on pistänyt pystyyn harjoittelutilat, joista löytyy punttia, nyrkkeilysäkkiä, leuanvetotankoa ja niin edelleen.

– Käytännössä kaikkea, mitä yksinään harjoittelemiseen tarvitaan, hän sanoo.

Putkonen otteli 30. marraskuuta Salossa. Kyseinen tappioon päättynyt kamppailu on edelleen jäämässä viimeiseksi Suomessa, muttei viimeiseksi koko ammattinyrkkeilijän taipaleella.

Ottelun jälkeen Putkosella todettiin korvatulehdus.

– Jos olisin tajunnut käydä lääkärissä niinä ottelua edeltäneinä päivinä…, hän harmittelee.

Melko nopeasti oli selvää, ettei sellaiseen pettymykseen voi lopettaa.

– Se olisi varmaan harmittanut vielä kiikkustuolissakin. Tosin olen aina sanonut, että en minä 35-vuotiaana enää ottele. Olen ollut väärässä.

Siksi harjoittelu on pysynyt koko ajan mukana joulukuusta tähän päivään.

– Olen ollut laiska ja harjoitellut vain kerran päivässä, Putkonen hymähtää.

– Pääsisin kuitenkin tarvittaessa ottelukuntoon suhteellisen nopeasti. Tykkään treenata, ja se on elämäntapa, vaikka ottelut jossain vaiheessa loppuvatkin.

Nyrkkeilykehässä Putkonen käy yleensäkin lähinnä vain otteluun valmistautuessaan. Silti Salon ottelun jälkeiset ajat ovat olleet tästäkin näkökulmasta harvinaisia. Osaltaan jo siksikin, että Ollikkalan sali oli pitkään suljettuna. Sitä kautta peruuntui myös hänen vetämiään paikallisen seuran harjoituksia.

– Olen itse asiassa vieraillut joulukuun alun eli sen Salon matsin jälkeen kehässä tasan kerran, Putkonen hymähtää.

Huhtikuun aluksi Putkosella oli jo lähes viritys ottelemaan Sveitsiin. Samainen vastustaja, Alain Chervet, oli ollut joissakin suunnitelmissa jo joitain vuosia aiemmin. Koronavirus muutti nämäkin kaavailut täysin ja pysyvästi.

– Ilmeisesti se kaveri lopetti uransa koronan takia kokonaan. Sääli, sillä hän olisi sopinut minulle ottelutyylinsä puolesta tosi hyvin.

Työelämään ei viime kuukausina ole tullut suuria mullistuksia. Satunnaisesti tehtävät portsarin hommat olivat toki pitkään tauolla ravintoloiden ollessa suljettuna. Sen sijaan varsinainen jo yli kymmenen vuotta jatkunut leipätyö sotilaspoliisina on jatkunut entiseen tapaan.

– Hyvin pitkälti samoilla päivärutiineilla on menty – lähinnä porukalla tehdyt harjoitukset jäivät välillä pois.

Nyrkkeily elpyy hiljalleen

Ammattinyrkkeilymaailma on ollut kovin monen muun urheilulajin tavoin käytännössä pysähdyksissä useita kuukausia.

– Suomessa ei ole iltoja suunnitteilla ilmeisesti lainkaan. Käytännössä kukaan suomalainen ei ole otellut useisiin kuukausiin missään, Jarkko Putkonen luettelee.

Heinäkuun mittaan alkaa näkyä pientä aktivoitumista.

– Viimeisten viikkojen aikana (matchmaker-Petri) Paimanderille on alkanut tulla edes joitain kyselyjä. Ei siis vielä ottelutarjouksia, mutta sentään tiedusteluja, että olisiko alustavaa kiinnostusta, Putkonen kertoo.

Reunaehdot rajoittavat ammattinyrkkeilytoimintaa vielä pitkään.

– Aika moneen maahan ei vieläkään saa matkustaa ainakaan ilman karanteenia. Siksi järkevät otteluvaihtoehdot ovat vähissä, Putkonen tiivistää.