Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon palon alkaneen kynttilästä parvekkeella – Otkes aloittaa oman tutkintansa

6

Poliisi epäilee, että Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa kerrostalon ylimmän kerroksen parvekkeella poltetusta kynttilästä. Poliisin mukaan kynttilää on poltettu alustalla, joka ei ollut paloturvallinen. Tuli pääsi leviämään ensin parvekkeen pintarakenteisiin, mistä se pääsi leviämään edelleen talon kattorakenteisiin.
Tapausta tutkitaan yleisvaaran tuottamuksensa. Pahoin vaurioitunut rakennus on eristetty sortumisvaaran sekä poliisitutkinnan vuoksi.

Palon nopea leviäminen ihmetyttää

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi maanantaina aloittavansa tutkinnan tulipalosta. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat perehtyivät onnettomuuspaikkaan maanantaina.
Käynnin aikana ilmeni, että vahingot ovat mittavia. Palo ei levinnyt asuntoihin, mutta suureen määrään asuntoja ja hoitolaitokseen tuli isoja savu- ja vesivahinkoja. Otkesin johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan tärkeänä uutena tietona käynnin aikana tuli se, että parvekerakenteet ovat keskeisessä roolissa palon leviämisessä.
– Rakennuksessa on sisäänvedetyt parvekkeet, mitkä ovat tyypillisiä uusissa kerrostaloissa. Se on sellainen asia, mitä mekin tulemme tarkastelemaan tutkinnassa huolella, Nurmi kommentoi maanantai-iltana STT:lle.
Alustavista tutkimuksista Nurmella ei ollut vielä paljoa kerrottavaa. Hänen mukaansa Otkes haluaa selvittää, miten ja miksi palo on päässyt leviämään nopeasti laajalle alueelle.
– Rakenteelliset seikat ovat keskeisiä. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen uusi rakennus. Tässä voi olla jotain sellaista, josta on jotain opittavaa.

Samanlaisten rakenteiden käyttöä muualla selvitetään

Jyväskylässä Palokan Ilona -senioritalossa syttyi tulipalo perjantai-iltana. Palo roihahti vielä uudelleen perjantain ja lauantain välisenä yönä sen jälkeen, kun tuli oli jo kertaalleen saatu rajattua.
– Rakennusmääräysten mukaan rakennukset tehdään niin, että siellä on palo-osastoja ja palon leviäminen palo-osastosta toiseen pitäisi olla estetty. Tarkoituksena on se, että vaikka syttyisi isokin tulipalo, niin se rajoittuu yhteen palo-osastoon, Nurmi sanoo.
Esimerkiksi kerrostalossa tyypillisesti yksi huoneisto on yksi palo-osasto.
Jyväskylän tapauksesta halutaan muun muassa oppia, oliko rakenteissa jotain huomioimisen arvoista. Lisäksi halutaan selvittää, onko samoja rakenteita mahdollisesti käytössä muualla. Nurmen mukaan rakennusmääräykset Suomessa ovat hyvät ja kattavat.

Evakuoinnista kiitosta

Nurmi kertoo, että Otkesin tutkimissa tapauksissa myös onnistumisia voidaan tuoda esille.
– Hieno asia on se, että tässä tehtiin varsin mittava evakuointi. Sellainen ei ole lainkaan yksinkertainen asia. Onnistunutta evakuointia tullaan myös katsomaan siitä vinkkelistä, että onko siitä jotain opittavaa, kun asia menee hyvin.
Palon vuoksi kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä. He ovat päässeet tilapäismajoituksiin sukulaisten luo, hotelleihin tai julkisiin tai yksityisiin palveluyksikköihin.
Nurmi uskoo Otkesin tutkimusten valmistuvan 7-9 kuukauden aikana.
– Koska tarkoituksemme on vastaavien tilanteiden ennaltaehkäisy, niin meillä fokuksessa ei ole se palon syy, vaan kaikki mitä siinä tapahtui.

Uuden rakennuksen nopea palo herättää kysymyksiä

Perjantaina ensimmäisenä syttynyt rakennus on vuodelta 2018. Myös Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoi varhain lauantaina olevansa yllättynyt siitä, miten nopeasti palo pystyi leviämään, vaikka kyseessä oli niin uusi rakennus.
– Ei meillä näin nopeasti ole yleensä kerrostalossa palo levinnyt kuin tässä tapauksessa levisi. Nyt täytyy tarkkaan etsiä ne syyt, minkä takia se pääsi noin helposti leviämään rakennuksesta toiseen, Nurminen sanoi.
Poliisi aloitti oman tutkintansa palosta sunnuntaina. Tutkinnassa selvitetään erityisesti palon syttymissyytä sekä syitä palon nopealle leviämiselle.
Rikoskomisario Reima Rossi Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoi sunnuntaina, että tutkinta kestää kuukausia.
– Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja, koska nyt on kyse useammasta kerrostalosta. Onhan tämä niin merkittävä siinä mielessä, että on uusi rakennus ja varttuneille tarkoitettu talo. Kyllä poliisi haluaa tässä tehdä tarkan työn, Rossi totesi.
Jyväskylän poliisi tiedottaa omista tutkimuksistaan seuraavan kerran maanantaina kello 15 jälkeen.

STT

Kuvat:

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Z.Zalolainen
6 kuukautta sitten

Rakennusvirheet. Tahalliset. Raha ratkaisee. Tehdään niin nopeasti kuin voidaan, niin halvalla kuin voidaan ja niin huonosti kuin kehdataan. Ja kun rakennusvalvontakaan ei enää valvo rakennuksilla mitään vaan luottaa koijareihin, niin siinähän se.

Urpo
6 kuukautta sitten
Reply to  Z.Z.Zalolainen

Tai sitten suunnitteluvirhe. Tai rakennus on tehty määräysten mukaisesti, mutta määräyksissä on puutteita. Sekin on tavallista, että rakennus pitää tehdä epärealistisen kireässä aikataulussa. Usein rakennuttajille tulee valtava kiire siinä vaiheessa, kun päätös rakentamisesta on tehty. Sitä ennen voi hanketta olla käsitelty vuosia ilman minkäänlaista kiirettä. Näinhän se Salon kaupungintalon kohdallakin oli, kun rakentamisen yhteydessä edes betonin kuivumiselle ei ollut muutamaa viikkoa aikaa, ja siksi rakenteet piti peittää märkinä. Vähän myöhemmin oli kyllä aikaa korjata.

Mutta turha täältä puskista on huudella, kun vaihtoehtoja on monia.

Ihme touhua
6 kuukautta sitten
Reply to  Z.Z.Zalolainen

Meillä täällä on rivitaloyhtiö, jonka talojen katot vuotavat kuin seula. Yksikään palovaroitin ei toimi, syy on varmaan se että märkäpuu ei pala, heh heh.

Maija
6 kuukautta sitten

Kerrostalossa asuminen on jännittävää.
Etenkin nykyaikana kun tyhjiinkin asuntoihin tulee asukkaita joiden ei tarvitse tehdä mitään ilmoitusta asumisestaan.
Vakituiset asukkaat eivät välttämättä tiedä onko asunto airbnb tai rosvojen tai väliaikaisesti vain jollain perikunnan jäsenellä tms käytössä.
Lisäjännitystä tulee elämään kun tyhjäksi oletetun asunnon parvekkeella näkee tuulessa keikkuvan lyhdyn jossa palaa aito kynttilä.

Tämän takia kannattaisin pakolliseksi ilmoitusta isännöitsijälle aina kun tyhjiin asuntoihin muutetaan, vaikka laki ei sitä edellytäkään.

Täytyy tietää
6 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Kyllä nykyään täytyy tietää, ketä asuinnoissa asuu ja montako ihmistä, sen vaatii jo paloturvallisuus, jotta esimerkiksi tulipalon sattuessa evakointitilanteessa tiedetään.
Isännöitsijän velvollisuus on huolehtia ja tietää keitä asunnoissa on kirjoilla.

pertti
6 kuukautta sitten

Laki edellyttää ettei isännöitsijälle tarvitse kertoa ketä asuu taloyhtiössä. Isännöitsijä ei voi asialle mitään. Asuu ketä asuu.