Anttonin kellari avattiin uudelleen Särkisaloon 30 vuoden jälkeen – Perniön ruokapaikkojen yrittäjät vaihtoon

0
Anttonin kellarin Timo Paajolahti tarjoilee pippuripihvit asiakkaille. Taustalla Maiju Silander. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Perniön seudun ravintoloissa puhaltavat uudet tuulet.

Kolmisen viikkoa sitten Särkisaloon avattiin ravintola Anttonin kellari, joka sijaitsee entisen ruokaravintola Miocinan alakerrassa. Monet paikalliset muistavat hyvin 80-luvulla toimineen Miocinan sekä sen yrittäjän Nelly Tallbackan .

Yksin asunut Tallbacka oli monella tapaa edellä aikaansa. Hän järjesti ravintolassaan tansseja ja railakkaita yhteislauluiltoja. Sunnuntaisin asiakkaat saivat nauttia runsaasta buffetpöydästä.

– Nelly oli hyvin tarkka lattioistaan. Miocinan töppöstansseissa asiakkaat saivat tanssia vain villasukat jalassa, kertoo Anttonin kellarin yrittäjä Maiju Silander .

Silander pyörittää Anttonin kellaria yhdessä kumppaninsa Timo Paajolahden kanssa. Vaikka ravintola on ollut vuosikymmeniä suljettuna, pariskunta haluaa kunnioittaa ruokapaikan pitkiä perinteitä.

Juhannusaattona avatun ravintolan ruokalista koostuu paikallisten tuottajien tuotteista.

– Tarjoamme perinteistä ruokaa modernilla silauksella. Panostamme laadukkaisiin raaka-aineisiin, ja annoksemme ovat mahdollisimman terveellisiä. Pippuripihvimme valmistetaan samalla tavalla kuin 70-luvulla, Paajolahti paljastaa.

Maiju Silander (vas.) ja Timo Paajolahti pyörittävät ravintola Anttonin kellaria Särkisalossa.

Anttonin kellarin avaaminen oli monen tekijän summa. Maaliskuun alussa Silander ja Paajolahti tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa 37 vuoden jälkeen.

– Olimme peruskoulussa Tammisaaressa samalla luokalla, ja välillämme oli jo silloin pientä kipinää. Seitsemännen luokan jälkeen muutin pääkaupunkiseudulle, ja tiemme erosivat. Nyt naistenpäivänä menimme kahville. Tuntui, että juttumme jatkui saman tien siitä, mihin se silloin 37 vuotta sitten jäi, Paajolahti nauraa.

Maaliskuun jälkeen asiat ovat edenneet vauhdilla. Toukokuussa pariskunta muutti entiseen Miocinaan, ja kunnosti rakennuksen kellarin ravintolakäyttöön.

Silander on työskennellyt vuosia Porvoon seudun musiikkiopiston opettajana. Hän aikoo jatkaa töitään jälleen syksyllä, jolloin ravintolan pyörittäminen jää arkisin Paajolahden vastuulle.

– Pidämme ravintolaa auki ympäri vuoden. Meillä on paljon suunnitelmia. Haluamme elvyttää perinteiset yhteislauluillat sekä järjestää syksyllä esimerkiksi rapujuhlat tai jonkinlaisen Oktoberfest-tapahtuman, Paajolahti suunnittelee.

Asiakkaat ovat ottaneet uuden ravintolan avosylin vastaan. Vaikka Särkisalossa toimii etenkin kesäaikaan useita ruokapaikkoja, pariskunta ei ole huolissaan ravintoloiden välisestä kilpailusta.

– Mitä enemmän tarjontaa alueella on, sitä enemmän tänne tulee asiakkaita. Kaikki Särkisalon ravintolat ovat todella erilaisia. Anttonin kellari on seurusteluravintola, jossa voi nauttia hyvästä ruuasta ja musiikista. Ovet sulkeutuvat kuitenkin aina viimeistään puoliltaöin, Paajolahti sanoo.

Timo Paajolahti koristelee pippuripihvejä. Annokset valmistetaan samalla tavalla kuin 70-luvulla. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Viime viikonloppuna Perniössä vietettiin Ravintola Käenpesän avajaisia. Paikkaa pyörittää kiikalalainen Mohsen Baghdasraf .

– Lopetin ravintolatyöt yli 20 vuotta sitten. Silloin päätin, etten aio enää palata alalle, Baghdasraf naurahtaa.

Toisin kuitenkin kävi. Kun Baghdasrafin korviin kantautui, että Käenpesä aiotaan sulkea, hän päätti ryhtyä tuumasta toimeen.

– Olisi ollut sääli, että tällainen ravintola olisi mennyt kiinni. Paikka on monelle paikalliselle tärkeä, ja viikonloppuisin täällä käy paljon porukkaa, Baghdasraf pohtii.

Käenpesän ruokalistalta löytyy perinteisiä pikaruoka-annoksia, kuten makkaraperunoita. Tulevaisuudessa ravintolassa saatetaan tarjoilla myös hampurilaisia.

Iranista kotoisin olevan Baghdasraf haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisimman maittavaa ruokaa sekä hyvää palvelua.

– Ravintola on auki joka päivä. Lauantai-iltaisin täällä on joko esiintyjä tai karaokea, Baghdasraf vinkkaa.

Toinen perniöläinen ruokapaikka, Alvan grilli, etsii uutta omistajaa. Yrittäjä Alexandra Valariutta laittoi yrityksen myyntiin henkilökohtaisista syistä.

– Minulla on huonoja kokemuksia vuokralaisista, enkä oman elämäntilanteeni vuoksi pysty jatkamaan yrityksen pyörittämistä, Valariutta kertoo.

Valariutta toivoo, että grillille löytyisi jatkaja. Viime viikon aikana kiinteistölle ja sen mukana tulevalle irtaimistolle on ilmaantunut useampia kiinnostuneita ostajia.

– Ruokamme ja palvelumme on saanut paljon kehuja. Tämä ei ole vain ruokapaikka, vaan tänne tullaan myös seurustelemaan. Monet asiakkaat ovat olleet todella allapäin lopettamispäätöksestä, Valariutta harmittelee.

Näillä näkymin Alvan grilli on auki syyskuun loppuun asti.

Katiskamäen lähiruokakioskissa myydään muun muassa ankanmunia, kasviksia sekä yrittäjien omaa hunajaa ja hilloja. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Lähiruokakioski toimii itsepalvelulla

Perniön Ylönkylään avattiin juhannuksena lähiruokakioski, jossa myydään niin paikallisten tuottajien elintarvikkeita kuin perinteisiä käsitöitäkin.

Kioskin valikoima muuttuu satokauden mukaan, ja hyllyihin mahtuu vielä uusiakin tuotteita.

Katiskamäen lähiruokakioski toimii itsepalveluperiaatteella. Asiakas kerää haluamansa tuotteet koriin ja maksaa ne korttimaksulla itsepalvelukassalla.

– Monet asiakkaat ovat kehuneet kioskia käteväksi ja helppokäyttöiseksi. Ongelmatilanteessa asiakas voi soittaa kioskista löytyvään puhelinnumeroon, niin opastamme kassan käyttämisessä, kertoo Katiskamäen yrittäjä Marja Saari .

Kioski on kahden naisen projekti. Saari on perustanut kioskin yhdessä lähiruokatuottaja Ulla Tiihosen kanssa. Viime talven aikana kaksikko remontoi karun työmaakopin viihtyisäksi mökiksi, jossa kioski toimii.

– Heinä-elokuun vaihteessa järjestämme viralliset avajaiset ja kioskin nimikilpailun. Silloin paikalla on henkilökuntaa sekä paikallisia tuottajia jakamassa maistiaisia ja esittelemässä tuotteitaan, Saari paljastaa.