Salon nyt-liikkeen Jari Laine: Kuntaa ei voi kehittää sanomalla vain ”ei”

1
Jari Laine asuu vanhassa puutalossa Lukkarinmäessä. Mies on pendelöinyt töihin pääkaupunkiseudulle 15 vuoden ajan.

Perinteiset puolueet saavat ensi kevään kuntavaaleissa Salossa kilpailijan, joka lähtee kisaan melkoiselta takamatkalta.

Liike Nytin Salon paikallisyhdistys perustettiin kesäkuun alussa, eikä sen hallituksessa istu yhtään kuntapolitiikan konkaria.

– Ydinporukassa on monialaista osaamista koulumaailmasta kokeneiden sote-ihmisten kautta yrittäjiin, yhdistyksen puheenjohtaja Jari A.T. Laine kehuu.

Laine itse on tehnyt pitkän työuran yritysmaailmassa. Hän aloitti Salorassa 1987 ja jatkoi Nokiassa 18 vuotta eri tehtävissä.

Vuodesta 2005 alkaen mies on pendelöinyt pääkaupunkiseudulle: ensin johtamaan Fiskarsin Arabian keramiikkatehdasta ja sen jälkeen Aalto-yliopistoon.

– Entinen proffa soitti ja kehotti tekemään väitöskirjan. Siinä meni pidempään kuin oletin. Olen ollut Aallossa töissä kymmenen vuotta, ja väittelin viime vuonna, syksyllä 62 vuotta täyttävä Laine kertoo.

Nykyisin salolainen työskentelee kemian korkeakoulussa innovaatioiden kaupallistamisen parissa.

Miksi kukaan haluaa kunnallispolitiikkaan ja kansan sylkykupiksi?

Kysymys saa Laineen nauramaan, koska hän ajatteli pitkään itsekin samoin. Mieli muuttui Liike Nytin myötä.

– Nyt meillä on ensimmäistä kertaa puolue, joka toimii uudella tavalla ja lähtee kansalaisvaikuttamisesta. Maksan veroja, ja haluan tietysti, että rahat käytetään mahdollisimman hyvin. Voisin tietysti räksyttää asioista somessa, mutta onko sillä todellista vaikutusta? Haluan kokeilla myös tätä virallista vaikutuskanavaa, hän pohtii.

Laine on ollut kerran ehdolla sitoutumattomana kokoomuksen listalla ja saanut 32 ääntä. Hän tietää, ettei ääniä kerry tyhjästä, eikä hän rakenna pilvilinnoja uuden ryhmän menestyksestä.

– Perinteisillä puolueilla on hyvät koneet, ja he osaavat vaalityön. Haen mallia liiketoiminnan strategiasta. Jos et ole suurin ja vahvin, pitää olla nokkela ja nopea.

Laine ennustaa, että kevään 2021 kuntavaaleista tulee some-vaali. Ehdokkaiden pitää olla esillä ja tavoitettavissa eri kanavissa, ei pelkästään torilla myymässä makkaraa.

– Jos saamme nukkuvia ja nuoria heräämään, silloin on mahdollisuuksia. Miten tämä tehdään, en kerro sitä vielä. Kerromme suunnitelmista lisää elokuussa, jolloin toimistollamme on avoimet ovet.

Liike Nyt on asettanut ehdokkaille väljät kriteerit. Haussa on fiksuja tyyppejä, jotka ovat valmiita edistämään Salon asiaa. Öyhöttäjiä, huonoa käytöstä ja rasismia ei siedetä.

Puheenjohtaja toivoo, että uusi ryhmä saisi edustajia valtuustoon ja lautakuntiin. Numerotavoitteista ei vielä puhuta.

Liike Nyt pyrkii yleispuolueeksi, ja se on valmis tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen.

– Kuntaa ei voi kehittää sanomalla vain ”ei”, tarjoamatta mitään tilalle. Pitää tuoda rakentavia vaihtoehtoja ja keskustella yhdessä. Olen toiminut näin myös yrityselämässä, ja olen valmis muuttamaan mielipidettäni keskustelun pohjalta, Laine sanoo.

Hyväksi esimerkiksi käy hänen mielestään Tunnin juna. Lukkarinmäessä asuva Laine vastustaa asuinalueen silpomista, mutta ei nopeaa ratayhteyttä. Linjaus pitäisi vain siirtää kulkemaan Piihovin kautta.

– On ihmeellistä, että pidetään kiinni jostain Kekkosen ajan ratalinjauksesta. Valtaosa pendelöijistä asuu Tupurissa ja Halikossa. He voisivat ajaa yhtä hyvin Piihovin asemalle, jossa olisi tilaa kehittää uutta asumista ja palveluita. Keskustan kerrostalot tehdään lähinnä vanhuksille, jotka eivät pendelöi päivittäin töihin.

Uusi puolue lähtee vaaleihin kolmen A:n ohjelmalla. Ensimmäinen viittaa asukkaaseen, toinen avoimuuteen ja kolmas asiantuntijuuteen.

Jari Laineen mukaan kunnan kaiken toiminnan pitää perustua asiakastarpeeseen. Asukkaalle tärkeimpiä ovat peruspalvelut infrasta sairaalaan ja homeettomiin kouluihin.

Asiantuntijuus tarkoittaa, että päätösten pitää perustua faktoille. Avoimuutta on, että päätöksen taustat kerrotaan.

Liike Nyt on halunnut esimerkiksi kaupungin ostodatan julkiseksi. Jari Laine palkkaisi Saloon muutaman kovan luokan hankinta-ammattilaisen, jotka kävisivät kaupungin hankinnat läpi. Hänen mukaansa työ voisi tuottaa miljoonien eurojen säästöt vuosittain.

– Salon taloustilanne pitää ottaa vakavasti, mutta talous ei oikene hoonaamalla kyläkouluja. Säästetään sieltä, missä on potentiaalia, ja pääsemme vähemmillä leikkauksilla.

Salo saa lähes poikkeuksetta kehuja, kun kaupungista kysyy mielipidettä uusilta asukkailta. Jari Laine sanoo kuulleensa kiitoksia vallankin yrittäjiltä.

– Kaikki toimii, luvat järjestyvät, palvelut toimivat, putki- ja sähkömiehen saa parhaimmillaan päivässä ja lasku on kolmanneksen pääkaupunkiseudun hinnoista.

Laine lähtisi kehittämään kaupunkia eri alueiden vahvuuksien pohjalta ja markkinoimaan Saloa kunnon panoksilla pääkaupunkiseudun asukkaille ja yrittäjille.

– Meillä on eteläisen Suomen suurin kunta ja yksi suurimmista mökkipaikkakunnista. Se pitää kääntää voitoksi. Pitää markkinoida, ettei tarvitse mennä Kuusamoon, jos haluat väljyyttä ja rauhaa. Markkinointi pitää tehdä nykyaikaisten kanavien avulla, eikä pystyttää teiden varsille ruostuvia plakaatteja, joissa on samanlaisia latteuksia kuin kaikilla muillakin.

 

Lue myös: Nyt liikkelle perustettiin Saloon paikallisyhdistys

 

1
Jätä kommentti

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
DzeiO

Liike Nyt on tervetullut uusi vaihtoehto puoluekentälle. Valitettavasti ainakin Salossa puolue on profiloitunut julkisuudessa olleiden mielipiteiden perusteella aika irtoääniä kosiskelevaksi vastustuspuolueeksi. Vai kuvitteleeko esimerkiksi joku tosissaan, että ratahankkeeseen jonka suunnitteluun kenttätutkimuksineen on laitettu kymmeniä miljoonia ja jonka linjaus on päätetty lähes kymmenen vuotta sitten, lähdettäisiin tässä vaiheessa tekemään jonkun salolaisten mielipiteiden ja toivomusten mukaan kokonaan uutta ratalinjausta.
Olisin toivonut erityisesti jotain uutta näkemystä ja visiointia, jota Salossa tosissaan kaivattaisiin näiden loppuun asti kaluttujen aiheiden sijaan.