Salon rippikoululaisten konfirmaatiot siirretty syyskuulle – leirit starttasivat viime viikolla

0
Petrus Matikaisen (ylhäällä vas.), Reino Ruposen, Jenna Saleniuksen (alhaalla vas.), Silja Järvisen (kesk.) ja Saana-Sofia Harjulan mukaan rippileirillä parasta on ollut hyvä porukka. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Salon seurakunnan rippileirit pyörähtivät käyntiin heinäkuun alussa. Koronaviruspandemian vuoksi leirien pituutta on lyhennetty ja niiden määrää on lisätty.

– Tavallisesti rippileirit kestävät viikon, mutta tänä vuonna ne on supistettu viiden päivän pituisiksi, kertoo Salon seurakuntapastori Tarja Laurila .

Myös leirien osallistujamääriä on pienennetty. Normaalisti Naarilan leirikeskuksessa saattaa samaan aikaan leireillä jopa 45 rippikoululaista, mutta viime viikon leirille osallistui vain 29 nuorta.

Koska kesän rippileireille on ilmoittauduttu jo viime syksynä, osa leiriläisistä on jouduttu koronan vuoksi siirtämään leiriltä toiselle.

– Perustimme Naarilaan yhden ylimääräisen leirin, joka järjestetään elokuussa juuri ennen koulujen alkua. Naarilan lisäksi leirejä pidetään Perniössä, Kiikalassa, Perttelissä ja Kesä-Angelan leirikeskuksessa, Laurila luettelee.

Vaikka leirien osallistujamääriä ja pituutta on supistettu, niiden ohjelma on säilynyt ennallaan.

Jokaiseen leiripäivään mahtuu niin oppitunteja, vapaa-aikaa kuin erilaisia leikkejäkin.

Laurila iloitsee siitä, että rippileirit voidaan, koronasta huolimatta, järjestää perinteiseen tapaan.

– Kyllä rippileiri on monelle nuorelle kesän kohokohta. Sekä vanhemmat että nuoret ovat toivoneet, että leirit pidetään, jos se suinkin on mahdollista, Laurila toteaa.

Diakoni Niina Jyllilän järjestämällä gospel-lattaritunnilla rippileiriläisten lanteet keinuivat gospel-musiikin tahtiin. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Viime viikolla Naarilassa rippileirillä olleet Jenna Salenius ja Silja Järvinen odottivat leiriä innolla.

– Halusin ehdottomasti mieluummin päästä rippileirille paikan päälle kuin käydä sen etänä. Täällä on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin, Salenius iloitsee.

Tytöt kertovat leirin sujuneen hyvin ja täyttäneen heidän odotuksensa.

Tämän kesän rippileiriläisten konfirmaatiot on poikkeuksellisesti siirretty syksyyn.

Naarila 3 -leirin, jolle Salenius ja Järvinen osallistuivat, konfirmaatio järjestetään vasta 12. syyskuuta.

– Olisi ollut kivaa, jos konfirmaatiokin olisi kesällä. Silloin saisi parempia rippikuvia, Järvinen naurahtaa.

Tarja Laurilan mukaan konfirmaatiot päätettiin siirtää syksyyn kokoontumisrajoitusten vuoksi.

– Monissa perheissä rippijuhlia suunnitellaan pitkään ja huolella. Haluamme, että mahdollisimman moni sukulainen pääsee seuraamaan konfirmaatiota ja osallistumaan juhliin.

Mikäli rippileirien järjestäminen olisi koronarajoitusten vuoksi ollut mahdotonta, Salon seurakunta ei olisi jäänyt toimettomaksi.

– Olisimme järjestäneet kesällä oppitunteja ja ohjelmaa etänä. Syksyllä olisimme pitäneet viikonloppuleirejä, sillä olisimme halunneet tarjota kaikille rippikoululaisille jonkinlaisen leirikokemuksen, Laurila kertoo.

Laurilan mukaan vain pieni osa rippikoululaisista on siirtynyt leireiltä päivärippikouluun koronan takia.

Viime viikolla Naarilassa järjestettiin kesän ensimmäinen rippileiri.

Laurila kertoo leirin sujuneen oikein mukavasti.

– Nuoret ovat olleet aktiivisia, ja heistä on muodostunut hyvä porukka. Mukana on kuusi isosta ja nuoriso-ohjaaja, jotka järjestävät leiriläisille monipuolista tekemistä. Tänä iltana aiomme porukalla paistaa lettuja.

Perjantai-iltapäivänä leiriläiset osallistuivat diakoni Niina Jyllilän pitämälle gospel-lattaritunnille.

Viidentoista minuutin aikana sekä leiriläiset että isoset intoutuivat keinuttamaan lanteitaan gospel-musiikin tahtiin.

– Olemme järjestäneet gospel-lattaritunteja sekä Mahlakankareen seurakuntatalolla että Salon kirkon takapihalla. Aiomme jatkaa tuntien järjestämistä myös ensi syksynä, mikäli se vain on mahdollista, Jyllilä kertoo.

Tarja Laurila on toiminut pastorina viimeiset 14 vuotta, ja hän on joka kesä ollut mukana rippileirillä. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Kirjoitusvirhe korjattu 7.2.2020 klo 15:15