Salonjoki on täynnä tavaraa – Kulttuuritalo Villissä esillä magneettikalastajan onkimia esineitä

0
Magneettikalastaja Jarkko Sonck on onkinut Salonjoesta paljon pientavaraa mutta myös suurempiakin esineitä. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Polkupyöriä, potkulautoja, sekalaisia rautaesineitä, roskakoreja ja rappuralli.

Muun muassa tällaisia esineitä magneettikalastaja Jarkko Sonck on naarannut Salonjoesta kevään ja kesän aikana.

Sonckin tekemiä löytöjä voi ihmetellä tämän viikonlopun ajan Kulttuuritalo Villissä, jossa järjestetään Joen Kätköistä -näyttely.

Jarkko Sonck (kuvassa) innostui magneettikalastuksesta viime vuonna. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Sonck innostui magneettikalastuksesta viime vuonna, kun hän törmäsi harrastusta käsittelevään Facebook-ryhmään.

– Olen harrastanut metallinetsintää, joten minulla oli tarttumapinta tähän teemaan, hän kertoo.

Sonck on kierrellyt nyt toista vuotta Salon seudun vesistöjä, mutta pääasiassa hän on magneettikalastanut Salonjoessa. Tavaraa onkin löytynyt varsin runsaasti.

– Tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta useista sadoista kiloista puhutaan, hän toteaa.

Magneettikalastus ei vaadi paljoakaan välineitä.

– Magneetti ja köysi riittävät. Jos haluaa omat kätensä suojata, on suositeltavaa käyttää käsineitä, Sonck sanoo.

Kalastukseen käytettävien magneettien vetovoima vaihtelee. Yleisimmät vaihtoehdot ovat 100:n, 200:n tai 600:n kilogramman vetovoiman omaavat magneetit.

– On olemassa sekä yksi- että kaksipuolisia magneetteja. Itse pidän enemmän kaksipuolisista, Sonck valottaa.

Magneettiin on tarttunut runsaasti polkupyöriä. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Ajatus näyttelystä syntyi, kun Sonck huomasi, että naarattavaa tavaraa kertyi yhä enemmän ja enemmän.

– Alun perin tarkoituksenani oli vain säilöä esineet Villin tiloihin ennen kuin siirrän ne eteenpäin. Lopulta sekalaista tavaraa löytyi niin paljon, että ajattelimme järjestää näyttelyn, järjestävän tahon, eli kulttuuriyhdistys Pro Rantakivet ry:n jäsenistössä vaikuttava Sonck toteaa.

Kun Villin verstaaseen kurkkaa, huomaa, että tavaraa todellakin on paljon. Sonckin mukaan yleisimmät löydöt ovat viiden sentin kolikkoja. Myös korkkeja ja rautanauloja kalastetaan runsaasti.

– Erilaiset rautapalat ja -tangot ovat yleisiä, Sonck lisää.

Hienoimmaksi löydöksi magneettikalastaja nostaa pienen luukahvaisen veitsen. Myös Billnäsin kirveenterä ansaitsee erityismaininnan.

– Erikoisin löytö lienee rosterinen roskis. Nostin sen ensimmäisen kerran viime vuonna, ja se asennettiin takaisin paikoilleen. Kävi kuitenkin niin, että se päätyi jokeen uudestaan. Nyt olen naarannut sen toistamiseen, Sonck sanoo.

Sonck on kalastanut samaisen rosterisen roskiksen jo kahdesti. Kolmatta kertaa roskis tuskin jokeen enää päätyy. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Käy selväksi, että jokea itseäänkin käytetään roskiksena. Sonck on kalastellut sieltä esimerkiksi tusinoittain polkupyöriä.

– Yksi pyörä on kyllä löytänyt omistajansa. Pyörä varastettiin ja heitettiin jokeen, mutta loppu oli onnellinen, Sonck kertoo.

Eräs kalastettu esine on sähköpora.

– Pora on selvästi heitetty jokeen hävittämismielessä. Siitä on nimittäin sähköjohto katkaistu, Sonck pohtii.

Sonck ja turkulainen Pipsa Lehtonen kalastelivat toukokuussa Salon taksikopin tuntumassa. Kaksikko kertoi tuolloin, että magneettikalastus on äärimmäisen koukuttava harrastus.

– Ja lisäksi tässä tulee hyvä mieli, kun saa tyhjennettyä jokea jätteistä, Lehtonen huomautti alkukesän jutussa.

Sonck toteaa, että suurin osa löydetyistä tavaroista päätynee lopulta kaatopaikalle romumetallin joukkoon.

– Toki käyn esineet läpi, ja osa niistä pääsee vielä hyötykäyttöön. Pienellä nikkaroinnilla toisen romusta voi saada vielä käyttötavaraa.

Sonck aikoo jatkaa magneettikalastusta. Salonjoki on edelleen työn alla, ja hänellä on aikomuksenaan käydä kalastelemassa muissakin vesistöissä.

– Jos tavaraa löytyy paljon, saatamme järjestää ensi vuonna uuden näyttelyn, hän miettii.

Yleisimmät kalastussaaliit ovat kuparikolikoita, rautanauloja tai muita pieniä rautaesineitä. Hienoimmaksi löydökseen Sonck mainitsee luutuppisen veitsen, joka on veitsirivistössä kolmantena oikealta. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Joen Kätköistä -näyttely Kulttuuritalo Villissä tänä viikonloppuna. Avoinna perjantaina klo 14–18 ja lauantaina sekä sunnuntaina klo 12–16.