Se peli ei mennyt päin seiniä – Kiekkohaiden ja Vilppaan edustajien ottelu yllätti Padel Salon väen positiivisesti

0
Henri Kantonen (vas.) ja Aatu Kivimäki pitivät lajikokeilusta. (kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Vilppaan miesten korisliigajoukkueessa viidennen kautensa aloittava Aatu Kivimäki on ehtinyt kokea Salossa monia hienoja hetkiä. Hänen padel-uransa tähänastinen kohokohta tapahtui Salon Urheilupuiston uunituoreella kentällä lauantaina iltapäivällä.

Kivimäki löi pallon iskulyönnillä kentän pinnan kautta oikeaoppisesti niin, että peliväline lensi laajassa kaaressa kentän ulkopuolelle.

– Se oli elämäni ensimmäinen tuollainen lyönti. Hieno hetki, kolmatta kertaa padelia pelannut Kivimäki naureskeli.

Samanpituinen kokemus lajista on joukkuekaveri Riku Laineella. Vilppaasta ulkomaiden kentille siirtyvä, näillä näkymin 10. elokuuta Ranskaan matkustava Henri Kantonen täydensi vuonna 1997 syntyneiden duon trioksi näytösottelussa.

– Minun padel-historiani on sen pituinen kuin minkä tänään minut kentällä näit, Kantonen hymähti.

Ottelussa Kiekkohaita edustaneet Juuso Rytkönen ja Jukka Välimäki ovat käyneet pelaamassa Salon Hanhivaaran sisäkentillä joitain kertoja. He piipahtivat jo perjantai-iltana ottamassa tuntumaa myös uuteen ulkoalustaan.

– On ensinnäkin todella hienoa, että kaupunki kehittyy näiden liikuntapaikkojen osalta koko ajan, Rytkönen kehuu.

– Kun tätä pelataan enimmäkseen nelinpelinä, niin tässä on myös se mukava sosiaalinen puoli, hän lisää.

Positiivista sanottavaa padelista on myös Välimäellä.

– Esimerkiksi tennikseen verrattuna on mukavaa, että pallo pysyy pelissä pidempään.

Kiekkohaiden voittoon päättyneen ottelun taso yllätti positiivisesti Padel Salo oy:n pyörittäjät Teemu Rannikon ja Marius Van Andringan. Yksi pitkä ja hyviä lyöntejä sisältänyt piste kirvoitti yleisön jopa aplodeihin.

– Yllättävän hyvää peliä, Hienoja palloralleja, Rannikko kehui.

Pelisuoritukset eivät siis menneet päin seiniä. Se onkin lajissa kielletty: pallon lyöminen ilmassa pääty- tai sivuseinään tarkoittaa pistettä vastustajalle.

Muilta osin seinien hyödyntäminen on kuitenkin sallittua.

– Ihan ensimmäisellä pelikerralla sitä piti aika tarkkaan miettiä, että miten kannattaa liikkua. Toisella ja kolmannella kerralla alkoi oivaltaa, ettei kannata lähteä säntäämään kohti takaseinää vaan pysyä paikoillaan ja odottaa, että pallo tulee lähemmäs, Välimäki kuvailee.

Kallion perhe kävi lauantaina kokeilemassa padelia ihka ensimmäistä kertaa.

– Oli mielenkiintoista. Meillä ei ole kauheasti kokemusta mailapeleistä ylipäätäänkään, enemmänkin golfista ja jääkiekosta, kertoo Mika Kallio.

– Mikään voimalaji tämä ei näytä olevan. Itsellä oli vähän liikaa voimaa välillä, kun pallo lenteli kentän yli, naurahti puolestaan Pauliina Kallio.

Juuso Rytkönen (vas.) ja Jukka Välimäki olivat mukana Kiekkohaista.

Kelpo alku kentillä

Padel-huuma on vallannut Salon ainakin tietyillä mittareilla. Kaupungin alueelle, Urheilupuistoon, Hanhivaaran liikuntakeskukseen ja Mathildedalin keskuspuistoon, on noussut nopeaan tahtiin yhteensä kuusi kenttää. Kaupoissa on myytävänä runsaasti padel-välineitä.

Urheilupuiston kentät avautuivat maanantaina.

– Ihan hyvin on lähtenyt homma käyntiin. Totta kai toivoisi, että kentät olisivat aina täynnä, mutta se ottaa aikaa, pohtii Padel Salo ry:n toimitusjohtaja Teemu Rannikko.

Perjantai-iltana pelaajia oli jo suhteellisen paljon.

– Iltaviidestä iltakymmeneen yksi kenttä oli koko ajan täynnä, ja lisäksi ympärillä oli varattuna hajavuoroja. Kun ihmiset ymmärtävät, miten helppoa tämä laji on aloittaa, niin väkeä tulee varmasti lisää, miettii myös Padel Salon toiminnassa mukana oleva ammattilaiskoripalloilija Marius Van Andringa.

Van Andringalla on kokemusta Helsingin Lauttasaareen viime vuonna nousseista kentistä. Siellä täyttöaste on kovaa luokkaa.