Suunnistajat pääsevät jälleen ottamaan mittaa toisistaan – maanantairastikausi starttasi heinäkuun alussa

0
Aapeli Anttonen (oik.) kiersi maanantairasteilla 1,8 kilometrin radan isänsä Mikan kanssa. kuva: SSS/Jukka Vaso

Maanantairastikausi pyörähti käyntiin heinäkuun alussa. Keväällä ja alkukesällä omatoimirastit tarjosivat tyydytystä pahimpaan suunnitusnälkään.

Perheensä kanssa maanantairasteille tullut Mika Anttonen toivoo, että omatoimirasteja järjestettäisiin myös tulevina kesinä.

– Omatoimirastit tarjoavat vapautta, sillä niitä ei ole sidottu tiettyyn päivään tai aikaan. Jokainen voi lähteä suunnistamaan silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Omatoimirastit voivat tuoda uusia harrastajia lajin pariin, Anttonen arvelee.

Mika Anttonen lähti metsään yhdessä nuorimman poikansa Aapelin kanssa. Kaksikko suunnitteli kiertävänsä 1,8 kilometrin pituisen radan, minkä jälkeen he aikoivat suunnata mökille uimaan ja saunaan.

Nenustannummen maanantairasteille olivat saapuneet myös Aapelin isosisarukset Anselmi ja Helmiina Anttonen , jotka starttasivat yhdessä kolmen kilometrin radalle.

– Suunnittelen aina ennen lähtöä, miten etenen rastilta toiselle. Täällä viikkorasteilla karttaa saa katsoa ihan rauhassa, kun taas suunnistuskisoissa kartan saa käteen vasta minuutin ennen lähtöä, Angelniemen Ankkurissa suunnistava Helmiina kertoo.

Pian Anttosten jälkeen matkaan lähti 89-vuotias Eero Liski , joka on niittänyt menestystä veteraanisarjoissa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

– Olen käynyt omatoimirasteilla joka toinen päivä. Välillä sitä miettii, pitäisikö jäädä lepäämään, mutta sitten päätän kuitenkin lähteä metsään. Vaikea keksiä suunnistusta mukavampaa puuhaa, Liski nauraa.

Liski innostui suunnistamisesta armeijassa, minkä jälkeen hän on kokeillut kaikkea hiihtosuunnistuksesta kartan piirtämiseen. Rastikonkari kertoo pitävänsä erityisesti viestikilpailuista.

– Jukolassa olen ollut useasti aloitusosuudella. Viikkorasteilla on hauska päästä vertailemaan omia aikoja muiden suorituksiin, Liski sanoo.

89-vuotias Eero Liski käy suunnistamassa lähes joka toinen päivä. Viikonloppuna hän osallistuu Tampereella järjestettävään suunnistuskilpailuun. kuva: SSS/Jukka Vaso

Rasti-Perniön Nenustannummella järjestämät maanantairastit keräsivät lähes 120 osanottajaa. Karttoja myynyt Essi Gustafsson oli tyytyväinen osallistujamäärään.

– Maanantairasteille ei tulla vain kuntoilemaan, vaan täällä tavataan myös tuttuja. Viikkorasteilla on aina mukavan rento ja yhteisöllinen tunnelma, Gustafsson iloitsee.

Rasti-Perniö järjestää maanantairasteja yhdessä Angelniemen Ankkurin, Salon Viestin ja Salon Vilppaan kanssa.

Salon Viestin Ari Sorvari on mielissään siitä, että maanantairasteja voidaan jälleen järjestää perinteiseen tyyliin.

– Halusin, että viikkorastit aloitetaan heti, kun se on mahdollista, Sorvari toteaa.

Vaikka maanantairastit jatkuvat tavalliseen tapaan, koronaviruspandemian vuoksi joidenkin tapahtumien paikkoja on jouduttu sumplimaan.

– Maalussa järjestettävä Finnspring siirtyi koronan vuoksi ensi vuoteen, joten alue on yhä kilpailukiellossa. Sen vuoksi Maalun maanantairastit oli siirrettävä toiseen paikkaan, Sorvari tietää.

Anselmi (oik.) ja Helmiina Anttonen (kesk.) suunnittelevat reitinvalintoja yhdessä äitinsä Mari Anttosen kanssa. kuva: SSS/Jukka Vaso

Omatoimirastit jatkuvat Salon seudulla

Osa Salon seudun suunnistusseuroista jatkaa omatoimirastien järjestämistä vielä syksylläkin.

– Saimme omatoimirasteista niin paljon positiivista palautetta, että jätämme keltavalkoiset kuitunauhat metsään torstairastien jälkeen. Julkaisemme radat netissä aina torstai-iltaisin, ja siellä ne ovat näkyvillä viikon päivät, kertoo Someron Esan Juho Joute .

Tällä viikolla Somerolla järjestetään kesän kolmannet torstairastit.

Suomusjärven Sisun ja Muurlan Vihurin ykkössuunnat starttaavat ensi viikolla Hyyppäränharjulla.

Paimion Rastin Hannele Lehtisen mukaan Peimarin rastit käynnistyvät todennäköisesti torstaina 13. elokuuta.

– Uskon, että omatoimirastit jäävät jollain tavalla elämään viikkorastien rinnalle. Saa nähdä, miten se toteutuu käytännössä, Lehtinen pohtii.

Perttelin Peikot järjestävät omatoimirasteja elokuun puoliväliin asti. Perjantairastikausi alkaa näillä näkymin perjantaina 14. elokuuta.

Angelniemen Ankkurin omatoimirastit jatkuvat aina lokakuun puoliväliin asti.