Tainion luottotoppariksi Hakassa – SalPan kasvatti Niklas Friberg unelmoi tulevaisuudessa sopimuksesta ulkomaille

0
SalPan kasvatti Niklas Friberg (numero 3) johtaa Veikkausliigan nousseen Valkeakosken Hakan puolustuslinjaa. Fribergin kanssa palloa tavoitteli HJK:n Santeri Väänänen viime keskiviikkona Helsingissä. Haka on avannut kautensa Honka-tasapelillä ja HJK-tappiolla. (kuvat: Lehtikuva)

Lupaavan halikkolaisen Niklas Fribergin urakehitys Salon Palloilijoiden junioreissa oli soljuvaa. Ikäluokkansa kyvykkäimpiin pelaajiin lukeutunut Friberg nousi Kakkosessa pelanneen kasvattajaseuransa edustusjoukkueeseen jo 15-vuotiaana lokakuussa 2011.

Fribergin henkilökohtainen menestys poiki lukuisia juniorimaaotteluita sekä muun muassa testileirin Britteinsaarille ex-valioliigaseura Blackburniin. SalPassa Friberg otti puolustuslinjan johtajan roolin nuorena ja lopulta oli vain ajan kysymys, milloin hän suuntaa Salosta kovempiin sarjoihin.

Turun Palloseura kaappasi 18-vuotiaan Fribergin liiganurmille loppukesästä 2014. Reilun neljän TPS-vuoden aikana Fribergin peliaika ja pelipaikka kuitenkin vaihtelivat melkoisesti. Friberg halusi kokeilla uutta ja suuntasi viime kaudeksi Teemu Tainion ykköskäskijäkseen saaneeseen Valkeakosken Hakaan.

Friberg, 24, nousikin nopeasti Tainion luottopelaajaksi keskuspuolustajan paikalla Hakan porskuttaessa Ykkösen kärkiseurana.

– Se on ollut hyvä juttu, että pelipaikka on vakiintunut toppariksi. Koen, että se on omin pelipaikkani. Samalla olen ollut tosi tyytyväinen runsaaseen peliaikaan Hakassa. Olen sitä kautta kehittynyt paljon, Friberg alleviivaa.

Jälkikäteen ajateltuna Fribergin siirtoa TPS:stä Hakaan voidaan pitää täysosumana.

– Olen ollut tosi tyytyväinen siihen, että lähdin kokeilemaan muualle. Teki hyvää päästä pois mukavuusalueeltaan, Friberg vahvistaa.

TPS:n kanssa Friberg pääsi testaamaan tasoaan Veikkausliigassa avauskauden 2014 lisäksi kaksi vuotta sitten. Nyt Friberg sanoo olevansa valmiimpi pääsarjapelaaja kuin aiemmilla kerroilla.

– Olin kyllä valmis liigaan jo 2018, mutta rooli jäi silloin vähän pieneksi. Nyt tiedän enemmän, miten liigassa kuuluu pelata ja mitä se vaatii. Kun ikää ja kokemustakin on tullut lisää, asioita osaa ajatella eri tavalla, Friberg pohtii.

Liigan ja Ykkösen välillä on luonnollisesti tasoeroa.

– Liigavastustajissa ei ole heikkoja lenkkejä. Peli on myös paljon taktisempaa ja joukkueet puolustavat liigassa paremmin. Virheistä rankaistaan myös isommalla prosentilla.

Alkukaudesta ”Friba” on luutinut topparina Vaasan Palloseurasta Hakaan tulleen 21-vuotiaan Jonas Häkkisen kanssa. Koskilaisten keskuspuolustajaosastoon kuuluu lisäksi turkulaislähtöinen Ville-Valtteri Starck.

– Jonaksen kanssa on helppo pelata. Hän on tosi pallovarma ja hyvä syöttämään. Se on tärkeää meidän pelityylissä. On pelkästään hyvä, että topparin pelipaikoista on kilpailua. Pelejä tulee lyhyen ajan sisään paljon ja varmasti kaikkia tarvitaan, Friberg tiedostaa.

Minkälaiset ovat mielestäsi omat vahvuutesi ja kehityskohteesi?

– Pelikäsitys, syöttäminen, pelinavaaminen ja fyysiset ominaisuudet kuuluvat vahvuuksiin. Pääpelaamisessa haluaisin olla vielä parempi. Veikkausliigassa olisi tavoite saada myös maalihanat auki kulmista. Sijoittumisasiat kentällä paranevat myös vielä varmasti tulevaisuudessa, Friberg listaa.

Haka nousi täksi kaudeksi Veikkausliigaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Friberg on huomannut jalkapallohurman nousseen legendaarisen Tehtaan kentän liepeillä, vaikka hän asuukin tyttöystävänsä kanssa Tampereella 25 minuutin ajomatkan päässä kotistadionilta.

– Kyllähän sen aistii ja myös kausikorttimyynnissä näkyy, että buumi on päällä.

Hakaa ei ole kauden ennakkoveikkauksissa asetettu sarjanousijan statuksesta huolimatta liigan peräpäähän.

– Tavoitteena on paikka kuuden parhaan joukkoon eli yläloppusarjaan. Meillä on hyvä joukkue, joten luotto on kova meidän jengiin, Friberg kiteyttää.

Hakasta suurimmat otsikot päävalmentaja Tainion lisäksi kerää NBA-koripalloilija Lauri Markkasen veli Eero, joka siirtyi täksi kaudeksi Valkeakoskelle.

– ”Ertsi” on tosi rento tyyppi ja mukava kaveri. Hän kanssaan on tosi kiva tehdä päivittäin töitä. Hän on päässyt hyvin joukkueeseen mukaan, Friberg kuvailee.

Fribergin mukaan Tainiosta huokuu valmentajana se, että maajoukkueen vakiokasvoihin lukeutunut ex-keskikenttäpelaaja edusti urallaan muun muassa Auxerren ja Tottenhamin kaltaisia huippuseuroja.

– Jo harjoitusten pienpeleissä painotetaan voittamisen tärkeyttä, Friberg kertoo.

Myös Fribergin unelmat jalkapalloilijana ovat Suomen rajojen ulkopuolella.

– Tavoitteena on päästä ulkomaille tulevaisuudessa. Nyt kuitenkin keskityn täysillä Hakaan. Sopimukseni kattaa seuran kanssa myös ensi kauden.