Tapionpuisto viimeistelyä vaille valmis

0
Hoitamattomana ollut puisto on kunnostustöiden jälkeen kokenut kasvojenkohotuksen. Lokakuussa puiston pitäisi olla valmis, tietää työnjohtajana toimiva puistomestari Aulis Sorvali.

Uudet penkit ja avara, raikastettu ilme houkuttelevat ihmisiä taittamaan matkaansa nyt myös Tapionpuiston läpi. Salon rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevan Tapionpuiston kunnostustyöt ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti.

– Alkuperäiseen suunnitelmaan ei ole tullut muutoksia ja budjetissakin on pysytty, kertoo projektin työnjohtajana toiminut, Salon kaupungin puistomestari Aulis Sorvali.

Tapionpuiston teko alkoi vuonna 2018 kattavalla puustokartoituksella, jossa huomattiin alueella olevan runsaasti iäkkäitä ja huonokuntoisia puita. Kaupungin viheraluetiimi teki puistolle vihersuunnitelman, ja puiston kunnostus alkoi tämän vuoden keväällä puiden kaatamisella ja kantojen poistamisella. Lisäksi puistossa on kevään mittaan tehty pienimuotoisia maanrakennustöitä ja perustettu nurmikkoa.

– Viherrakennustyöt päättyivät kesäkuun puolessa välissä. Juhannuksen jälkeen jatkettiin asfaltointitöillä, täsmentää Sorvali.

Puistomestari Aulis Sorvali on tyytyväinen, sillä kunnostustöiden osalta budjetissa ja aikataulussa on pysytty. Suunnitelman mukaisesti puistoon asennettiin myös kaksi uutta penkkiä.

Kaadettujen puiden tilalle istutetaan vielä myöhemmin rauduskoivuja ja lopputuloksena nähdään puistomainen kuja. Puistoon on myös asennettu kaksi uutta penkkiä ja roska-astiaa. Uudistuksen myötä puisto on avarampi ja kutsuvampi.
– Edessä on vielä asfalttireunojen viimeistely sekä istutusten ja pylväsvalojen asennus. Lokakuussa tehdään viimeiset istutustyöt, ja silloin puiston pitäisi olla valmis, kertoo Sorvali.

Tapionpuiston kunnostuksen kustannusarvio on noin 30 000 euroa. Puiston uudistus maksetaan Salon kaupungin vuoden 2020 talousarviossa mukana olevista uusien ja kunnostettavien puistojen rakentamiseen varatuista määrärahoista.

Salon rautatieaseman alue kuuluu Suomen valtakunnallisesti merkittävien ja suojeltujen asema-alueiden kohteisiin. Museovirasto antoi lausunnon kaupungin viheraluetiimin tekemästä puistosuunnitelmasta ja se piti kunnostussuunnitelmaa tarpeellisena.

Uudistuksessa Tapionpuisto ja sen välittömässä läheisyydessä oleva Asemapuisto muodostavat koko alueesta yhtenäisemmän puisto-alueen. Asemapuisto peruskorjattiin 2000-luvun alussa, mutta Tapionpuisto on jäänyt hoitamatta. Uudistuksen jälkeen Tapionpuisto siirtyy samalla myös kaupungin puisto-osaston hoidon piiriin.