Terveyspalveluita keskitetty Salossa

1
Sirpa Jokiniemi oli ajoissa neuvola-ajan varaamisessa. Silja-tytär sai ajan neuvolatarkastukseen syntymäpäiväviikolleen kesäkuussa.

Salon terveyspalvelut on keskitetty viime viikosta lähtien. Keskittäminen jatkuu 9. elokuuta asti.

Lääkärin- ja hoitajanvastaanotto on keskitetty Läntiselle terveysasemalle, neuvolapalvelut ja aikuisvastaanotto Halikon terveysasemalle ja hengitystie-infektiovastaanotto Pääterveysasemalle.

– Keskittäminen kesän ajaksi on lomien takia normaali käytäntö. Viime vuonna se jatkui viisi viikkoa, mutta tänä vuonna keskittäminen kestää osittain resurssipulan ja koronan takia seitsemän viikkoa, kertoo Pääterveysaseman osastonhoitaja Riitta Ahlqvist .

Läntisen terveysaseman vastaavan sairaanhoitajan Jonna Elovaaran mukaan keskittäminen on aiheuttanut ruuhkaa.

– Puhelujen määrät ovat valtavat, eikä kaikkiin puheluihin pystytä vastaamaan heti. Pystymme kuitenkin soittamaan takaisin saman päivän aikana.

Elovaaran mukaan hoitoon hakeutuu tasaisesti kaikenlaisten syiden vuoksi ihmisiä.

– Enää ei koronan pelossa jätetä aikoja käyttämättä. Kysyntä on jälleen kovaa, tietää Elovaara.

Keskittäminen on myös aiheuttanut sekaannusta, vaikka asiasta onkin tiedotettu.

– Aina on niitä, jotka tulevat väärille asemille. Tiedottamista ei ole koskaan liikaa, Ahlqvist sanoo.

Pääterveysasemalla hengitystieinfektiovastaanotossa on Ahlqvistin mukaan tällä hetkellä melko hiljaista, kun taas neuvola-asiakkaat voivat joutua odottamaan lasten neuvola-aikoja syksylle asti.

Äitiysneuvolaan aikoja on koko ajan saanut normaalisti, ja rokotusohjelman mukaiset rokotukset on neuvolasta saanut kevään aikanakin.

– Neuvolaruuhkia puretaan nyt pikkuhiljaa, tietää Ahlqvist.

Hän muistuttaa, että vanhempien on nyt itse syytä olla aktiivisia keväällä koronan vuoksi jääneiden neuvola-aikojen kanssa.

– Kannattaa kokeilla. Ajan voi hyvällä tuurilla saada nopeastikin.

Sirpa Jokiniemeä varoiteltiin pitkistä jonoista neuvolaan. Aika Silja-tyttären neuvolatarkastukseen järjestyi kuukauden päähän.

Sirpa Jokiniemi oli ajoissa liikkeellä lapsensa Siljan viisivuotisneuvolatarkastuksen kanssa. Hän havahtui soittamaan neuvola-ajan samana päivänä, kun Siljalle tuli kutsu hammastarkastukseen.

– Neuvolasta sanottiin heti, että aikaa voi joutua odottamaan. Soitin kuukautta ennen kuin Silja täytti viisi, ja saimme ajan syntymäpäiväviikolle kesäkuun alkuun, Jokiniemi kertoo.

Kaikilla asemilla painotetaan edelleen hyvän käsihygienian ja turvavälien merkitystä.

– Neuvolakäynti sujui aivan kuten ennenkin. Nyt vain pöydillä oli käsidesiä, eikä muita lapsia näkynyt, kertoo Jokiniemi.

Ahlqvist ja Elovaara muistuttavat, että jokainen voi osaltaan vaikuttaa ruuhkien pienentämiseen. Tärkeää on, että lääkärin vastaanotolle ei tulla sairaana soittamatta ensin.

– Omakanta-palvelusta näkyvät esimerkiksi omat rokotustiedot ja laboratoriotulokset. Sieltä näkee myös, milloin resepti menee vanhaksi.

Reseptien uusintapyynnön voi myös lähettää Omakanta-palvelun kautta. Pyyntö ohjautuu postilaatikosta suoraan oikealle lääkärille.

– Ihan viime tippaan uusintapyyntöä ei kuitenkaan kannata jättää. Se olisi hyvä tehdä vähintään viikkoa ennen, tietää Elovaara.

Salon kaupungin terveyspalveluiden Omahoidon sivuilta löytyy runsaasti terveydenhuoltoon liittyvää tietoa.

– Sieltä avautuu myös linkki arkisin palvelevaan chattiin. Chat-palvelun avulla saa neuvoja terveyteen ja sairauteen liittyvissä asioissa ja sieltä voi myös kysyä terveyspalveluista. Sen kautta ei pysty varaamaan aikaa, mutta pystyy perumaan, neuvoo Ahlqvist.

Yrittäjä

Salolaista tasa-arvoa tämäkin. Keskittäminen on joissakin tapauksissa hyvä asia, mutta ei terveyspalvelussa, sillä me maalaiskunnissa asuvat olemme salolaiseen nähden toisen luokan kansalaisia. Eikö pitäisi tasa-arvon takia pitää myös maalaiskunnissa terveyspalvelut kaikkien saatavilla kohtuullisesti. Se ei ole rahasta kiinni, se on niin vanha keksintö, että sitä pitää kaikilla olla, ainakin Salolla, sen huomaa vähänkin taloutta seurannut.