Tiiviisti pakattu

0

ASKO LEHTONEN.Me emme tiedä hänen nimeään, mutta hän kulkee jo keskuudessamme. Kun hän kävelee vastaan, me emme tunnista häntä. Joku saattaa aavistaa, joku toinen toivoa ja kolmas ennustaa. Varmaa tietoa ei ole kellään.

Mutta kyllä hän tulee, ja aikakin on melko tarkkaan tiedossa.

Seuraavat presidentinvaalit ovat tammikuussa 2024, ja jos valintaan tarvitaan toinen kierros, se järjestetään helmikuussa.

Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä Pekka Haavisto oli edelleen suosituin presidenttiehdokas. Hän ei tosin ole ehdolla, niin kun ei kukaan mukaan. Kyselyt ovat tässä vaiheessa jossittelua.

Toiseksi suosituin oli Olli Rehn, ja kolmanneksi nousi Sanna Marin.

Urho Kekkonen valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi 55-vuotiaana ja Niinistö 63-vuotiaana. Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen olivat Kekkosta vanhempia, mutta Niinistöä nuorempia.

Iän puolesta parasta presidenttiainesta ovat 62-vuotias ulkoministeri Haavisto ja 58-vuotias Suomen Pankin pääjohtaja Rehn.

34-vuotias Sanna Marin on parhaillaan pääministeri, maan tärkein poliitikko. Presidentillisessä iässä hän on vasta vuoden 2042 vaaleissa.

Suomen ja Venäjän seuraavat presidentinvaalit ovat samana vuonna. Laki ei salli Sauli Niinistön jatkavan, vaikka jotkut kekkoslaista 1970-lukua kaipaavat ovatkin puhuneet poikkeuslaista. Presidentti itse pikemminkin lyhentäisi istuntoaikaa typistämällä toimikautta.

Kekkosen presidenttiyttä venytettiin monella tavalla, sekä vaaleilla että vaaleja käymättä. Hyvät suhteet Neuvostoliittoon tukivat hänen pitkää uraansa.

Putin on ollut vallassa jo 20 vuotta, ja uusi perustuslaki sallii hänen asettua ehdolle ja tulla valituksi presidentiksi vielä uudelleen ja uudelleen, jos ikää ja terveyttä riittää. Perusteluna eivät ole hyvät Suomen suhteet.

Sauli Niinistö muistutti alkuviikosta lämpimästi ja lempeästi, kuinka matalia kynnykset Suomessa ovat. Hän kysyi yhteisöpalvelu Twitterissä, mahtaako olla myynnissä työkalua, jolla saisi auki jo hankittujen työkalujen pakkauksen. Ja onkohan semmoinen työkalu taas kuinka tiiviisti pakattu? Lyhyestä viestistä ei ilmennyt, onko presidentti hankkinut toimikausileikkurin.

Niin tai näin, vastaavia valtiomiestason mietteitä pyörii vähempääkin kansansuosiota nauttivien kesämökkiremppaajien mielessä.

Mutta saako mökille mennä?

Yleisin aihepiirin kysymys on, saako kesämökkivieras tuliaiskahvipaketilla viikon ylöspidon. Yksipalstaisista poliisiuutista taas luetaan tapauksista, joissa on menty toisen mökille ilman lupaa. Koronakevään aikana kysyttiin, saako mennä omalle mökille.

Nyt ei enää kysytä, vaan mennään. Luonnon läheisyydessä sosiaalinen etäisyys ja hengityssuojaimet unohtuvat. Eino Leinon päivän aattona järven yli kantautuvat säkeet:

Kesäyön on onni omanani,

maskisavuun laakso verhouu.