Tyhjää täynnä – pidennetystä aukiolosta huolimatta Salon tori hiljeni torstai-iltapäivänä jo kahden maissa

7
Tavallisesti Salon tori on kesätorstaisin täynnä elämää, mutta tänä vuonna torilla on ollut hiljaista. kuva: SSS/Jukka Vaso

Viiden jälkeen torstai-iltapäivänä Salon tori on lähes autio.

Vielä kesäkuun alussa torilla riitti optimismia. Kauppiaat uskoivat, että torin pidennetty torstaiaukiolo houkuttelisi, perinteisten iltatorien peruuntumisesta huolimatta, paikalle asiakkaita.

Toisin kävi.

– Täällä on ollut joka torstai todella hiljaista. Torstai on tänä kesänä ollut ihan niin kuin mikä tahansa muu toripäivä, kertoo Vaanelan puutarhan vihannesmyyjä Melis Yazici .

Yazici arvelee, etteivät monet tiedä, että tori on torstaisin avoinna iltaan asti. Aamupäivisin asiakkaita kyllä riittää, mutta kahden maissa tori alkaa tyhjentyä.

– Viime kesänä täällä oli aivan eri meno, Yazici muistelee.

Lehtisen puutarhan Tiina Lehtisen mukaan torstaitorien kauppiaskatoon on yksi selkeä syy: asiakkaiden puute.

– Vaikea sanoa, mikseivät ihmiset lähde liikkeelle. Se saattaa johtua koronasta tai siitä, ettei torilla ole esiintyjää. Osaltaan myös sää vaikuttaa asiakkaiden määrään, Lehtinen pohtii.

Naakat valloittivat torin, kun vihannesmyyjät poistuivat paikalta. kuva: SSS / Jukka Vaso

Kemiönsaarelaiset Tina Eriksson ja Anne Bergström yllättyivät torin tyhjyydestä.

– Käymme iltatorilla joka kesä. Lähdimme viettämään kesäpäivää Saloon ja päätimme tulla katsastamaan, millainen meno torilla on, Eriksson kertoo.

Vaikka naiset eivät päässeet nauttimaan perinteisestä iltatoritunnelmasta, he iloitsivat siitä, että jäätelökioski oli epävakaisesta säästä huolimatta auki.

Jäätelöä syödessään kaksikko kehui Salon jokirannan ilmettä.

– Joki ja sen rannassa olevat vanhat puutalot ovat todella kauniita. Aiomme tulla iltatorille taas ensi kesänä. Uskon, että silloin täällä taas riittää väkeä, Eriksson vakuuttaa.

Myös Perttelin Pöytiön kesäasukkaat Anja Kiljunen ja Raimo Sjöberg ihmettelivät, miksei torilla ole ihmisiä.

– Luulimme, että iltatoreja järjestetään aina kesätorstaisin. Olin unohtanut koko koronan, ja ajattelin, että iltatorit ovat jääneet kokonaan unholaan, Kiljunen päivittelee.

Pääkaupunkiseudulla asuvat sisarukset käyvät iltatorilla ainakin kerran kesässä.

– Tavallisesti tori on torstai-iltaisin täynnä elämää ja torikahvilassa törmää aina tuttuihin, Kiljunen toteaa.

Anja Kiljunen (vas.) ja Raimo Sjöberg käyvät iltatorilla vähintään kerran kesässä. kuva: SSS/Jukka Vaso

Vihtoja ja vastoja myyvän Jarmo Niemisen mukaan Salon torilla oli eilen harvinaisen hiljaista.

– Kaikilla on ollut huono myyntipäivä. Voi olla, että ihmiset ovat katsoneet sääennustetta ja päättäneet jäädä suosiolla kotiin, Nieminen pohtii.

Nieminen on myynyt itse tekemiään vastoja ja vihtoja torilla useana kesänä. Tavallisesti torstait ovat olleet vilkkaita myyntipäiviä, mutta tänä kesänä asiakkaita on riittänyt vain aamupäivällä.

– Saa nähdä, tulenko tänne myyjäksi vielä ensi kesänä. Haen itse koivun oksat metsästä ja kannan ne selässäni kotiin, niin ikä alkaa siinä hommassa jo vähän painamaan, Nieminen naurahtaa.

Koska torilla on rauhallista, Nieminen ehtii perehdyttämään nuoren toimittaja- ja kuvaajakaksikon vihdan tekemisen saloihin.

Vaikka vastan ja vihdan ajatellaan usein tarkoittavan samaa asiaa, todellisuudessa ne tehdään täysin eri tavoin.

– Vihta on vastaa lyhyempi ja pyöreämpi. Vähän niin kuin kukkapuska. Vasta tehdään latomalla koivun oksia vastakkain, ja se on vihtaa pidempi ja litteämpi. Vihdottaessa kuuluu suhinaa, kun taas vasta läsähtää kunnolla ihoa vasten, Nieminen selostaa.

Jarmo Nieminen myy itse tekemiään vastoja ja vihtoja Salon torilla torstaisin ja lauantaisin. kuva: SSS/Jukka Vaso

Vaikka Salon iltatorit on tältä kesältä peruttu, torin laidalla voi kuitenkin kuulla torstai-iltaisin elävää musiikkia. Ravintolalaiva Salon Joutsenella järjestetään joka torstai iltatorilive, jossa kesän aikana ovat esiintyneet muun muassa Janne Tulkki ja Mikko Alatalo .

Saattaa olla, että eilen illalla torilla riitti säpinää, sillä silloin jokilaivan valloitti miestanssiryhmä Scandinavian Hunks.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ajanvietteet puuttuvat
8 kuukautta sitten

Tyhjyys johtuu pitkälti siitä, ettei keskustassa ole mitään tekemistä.

Samojen ketjujen liikkeet ja terassit on kaikissa muissakin kaupungeissa. Näin ollen ihmiset viihtyvät paremmin kotona ja mökeillä hakien kaupungilta enää välttämättömän tuotteen ja palvelun.

Suunnittelijoiden valinta
8 kuukautta sitten

Sama ilmiö kävi Loimaalla. Sielläkin kaavoitettiin uudet liikerakennukset keskustan ulkopuolelle, ja sen jälkeen torin ympäristö hiipui.

Aivan
8 kuukautta sitten

Tämäpä juuri. Isommissa kaupungeissa peltomarketit eivät hiljennä keskustaa, koska väkeä muuttaa kaiken aikaa lisää.

Muuttotappiokunnissa kuten Salossa ja Loimaalla niiden vaikutus on päinvastainen.

Keskustan kuolemalla on tarkoitus
8 kuukautta sitten

Kauhulla odotan jos Kesko tekee vielä peltomarkettinsa Somerontien varteen. Se merkitsee keskustan lopullista kuolemaa. Mutta keskusliilkkeiden tarkoituskin on tappaa kaikki kilpailu ja erikoisliikkeet. Tehokkaimmin se toimii tuhoamalla koko ajatus kaupungista ja siirtämällä liikkeet niin kauas pelloille ettei asiakas eksy enää ikäviin kivijalkakauppoihin.

Salo, ei ole enää yhtä kuin Salon keskusta
8 kuukautta sitten

Silti Salo keskittyy uudistamaan keskustaa, vaikka Salossa on muitakin hienoja paikkoja. Mua ei houkuta Salon keskusta yhtään , asun Halikossa ja Salon keskustaan ei ole asiaa kuin ehkä kerran kuussa tai joka toinen kuukausi. Torin ja keskustan suunnitelmat saavat vaan enemmän karttamaan keskustaa.

Mainonnanpuute
8 kuukautta sitten

Ehkäpä siksi on vähän asiakkaita, kun kerran olimme menossa torille ja juuri kun päästiin paikalle, niin myyjät pakkasivat tavaroitaan ja lähtivät pois. Kello oli kolme. Ehkä tota tarttis mainostaa enemmän, kun kaikki luulee et torstaisin ei oo mitään toimintaa kun iltatoreja ei ole,

Matti A.
8 kuukautta sitten

Heinäkuun aikana on tullut paljon vierailtua pitkin poikin Suomea eri kaupungeissa. Valitettavasti Saloon paluu oli kyllä ikävää, jo moottoritieltä Piihovin liittymästä tulo kertoo karutonta kieltä. Tie on kuin perunapeltoa, yhdessäkään muussa kaupungissa sisääntuloväylä ei ollut noin huonossa kunnossa. Missään muussa kaupungissa ei myöskään törmännyt tuossa määrin tyhjiin liiketiloihin ja vielä ränsistyneet talot ja vinksallaan olevat jalkakäytävät siihen kaupan päälle. Kaupungin maamerkki viljasiilokin on töherretty ja loistaa kauas sen sijaan, että sen julkisivu olisi kunnostettu. Niin ja toki se tori Salossa on, mutta tuntuu että sekin alkaa olemaan ajan syömä. Virkeämpää menoa ja parempaa tarjontaa löytyy monista kaupungeissa. Iltatorit ovat pelastaneet… Lue lisää »