Työn imua vai työholismia

0
Niin kuin muissakin riippuvuuksissa, läheiset voivat kärsiä työholismista enemmän kuin työholisti itse. Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Viihteessä, niin kuin jatkuvasti televisiossa pyörivissä Uuno Turhapuro -elokuvissa, taiteeksi kehitettyä laiskottelua voidaan ihailla, mutta todellisuudessa Suomessa on perinteisesti arvostettu kovaa työtä. Ylitöiden puolelle venyvistä päivistä voidaan valittaa, mutta ne ovat myös kehuskelun aihe.

Käsite työn imu kuvaa konkreettisesti, missä paljossa työnteossa on parhaimmillaan kyse: työssä on niin kova imu, että sitä tekee jatkuvasti motivoituneena ja se tuottaa tyydytystä.

Pakonomaista liiallista työskentelyä taas kutsutaan työholismiksi: työhön suhtaudutaan pakkomielteisesti, ja se vie jatkuvasti haitallisesti aikaa muuta elämältä. Tällaisessa suhteessa työhön piilee riski sairastua.

Työterveyslaitoksella on meneillään väestökysely, jossa kartoitetaan muun muassa työtyytyväisyyttä. Tuloksia ei ole julkaistu kokonaisuudessaan, mutta maistiaisia on tarjottu matkan varrella, tuoreimpina arvioita työholismista (SSS 13.7.).

Kyselyn mukaan 4–7 prosenttia työikäisistä suomalaisista tunnistaa itsessään työholistisia taipumuksia. Julkisella sektorilla työholismi on yleisempää kuin yksityisellä puolella. Työholistinaisia ja -miehiä on suunnilleen yhtä paljon.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan ei ole, tietoa, mihin suuntaan kehitys on menossa. Nuoremmat sukupolvet osaavat arvostaa myös vapaa-aikaa, mutta ajasta ja paikasta vapaiden ja itseohjautuvien töiden lisääntyminen saattaa myös lisätä työholismia.

Toisaalta työympäristö ei välttämättä vaikuta. Perhe voi hillitä työn tekemistä paremmin kotona kuin työpaikalla, mutta osa taas saattaa tehdä töitä entistä enemmän.

Työholistit pyrkivät vastuullisiin ja itsenäisiin asemiin, joissa on mahdollista tehdä rajattomasti työtä. Eniten heitä löytyy esimiehistä, jotka myös kokevat myönteistä työn imua useammin kuin alaisensa.

Eläköityneiden menestyjien haastatteluissa työholismi tulee esille, vaikka sanaa ei käytettäisikään. He haluavat viettää aikaa lastenlastensa kanssa, sillä kun omat lapset olivat pieniä, työ piti poissa perheen piiristä. Työholistin omatunto kolkuttaa siinä missä muihinkin riippuvuuksiin sairastuneiden.