Ukraina: Venäjän tukemat kapinalliset rikkoneet tulitaukoa heti sen alettua

5

Ukrainan armeijan mukaan maan itäosan kapinalliset ovat rikkoneet tulitaukoa vain muutama tunti sen alettua.
Ukrainan ja Venäjän tukemien kapinallisten tulitauko alkoi viime yönä. Se on neuvoteltu Ukrainan, Venäjän ja Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestö Etyjin välillä.
Ukrainalaisten mukaan kukaan ei vahingoittunut tapahtumien seurauksena, vaikka tapahtumien aikaan oli armeijan mukaan ammuttu pienillä aseilla, kranaatinheittimillä ja raskailla konetuliaseilla.
Ukrainan armeijan mukaan se aikoo yhä jatkaa tulitaukoa. Kapinalliset ovat kiistäneet tulitauon rikkomisen.
Itä-Ukrainan niin kutsutun Donetskin kansantasavallan edustajat kertoivat Ukrainan väitteiden olevan informaatioprovosointia, jonka pyrkimyksenä on horjuttaa tilanteen vakautta.
Heidän mukaansa Donetskin kansantasavalta noudattaa tarkkaan tulitauon myötä tehtyjä sitoumuksia.
Tulitauon ehdot kieltävät kaikkien aseiden, myös pienempien aseiden käytön.

Venäjä kiistää tukevansa kapinallisia

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuvaili tulitaukosopimuksen olevan ”merkittävä askel yhteisen luottamuksen vahvistamisessa ja jännitteiden purkamisessa”.
– On tärkeää, että molemmat osapuolet pitävät täysin kiinni velvoitteistaan ja sopimuksistaan, Peskov kertoi toimittajille.
Ukrainan itäosaan on neuvoteltu rauhaa jo useasti, ja myös tulitaukoja on julistettu useasti. Yksi neuvotteluissa takunnut asia on ollut se, että Venäjä on lähtökohtaisesti kieltänyt, että se tukisi kapinallisia maan itäosassa.
Sunnuntaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi soitti Putinille, jotta he voisivat keskustella askelista alueella käytävän sodan päättämiseksi.
Venäjän hallinnon mukaan Putin painotti Minskin sopimuksen toimeen panemista.
Valko-Venäjän Minskissä päätettiin sopimuksesta vuoden 2015 helmikuussa. Osapuolina olivat Venäjä, Ukraina, Ranska, Saksa ja Itä-Ukrainan kapinalliset. Sopimuksessa vaadittiin muun muassa raskaiden aseiden poisvetämistä ja Ukrainalle mahdollisuutta valvoa rajojaan yhdessä Venäjän kanssa.

Taisteluita vuodesta 2014 lähtien

Ukrainan hallituksen joukot ovat taistelleet Venäjän tukemia kapinallisia vastaan Donetskin ja Luhanskin alueilla jo vuosia.
Taistelut alkoivat sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan osaksi Venäjää vuonna 2014.
Yli 13 000 ihmistä on kuollut tähän mennessä Itä-Ukrainan konfliktin vuoksi.
Ukraina ja sen länsimaiset liittolaiset ovat syyttäneet Venäjää kapinallisten tukemisesta. Venäjän on kerrottu lähettävän kapinallisten tueksi niin aseita kuin joukkojakin. Venäjä on poikkeuksetta kiistänyt syytökset.

STT

Kuvat:

5
Jätä kommentti

1 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Pertti

Sotatiloissa ei voi uskoa koskaan mihinkään. Tässäkin tapauksessa Ukraina hakee myötätuntoa ja saa lännessä suuren huomion. Siitä huolimatta uskon asian olevan täysin perätöntä.

Matti

Täysin ei varmaan voi luottaa kehenkään, mutta Venäjä ja sen ”tukemat” Itä-Ukrainan kapinalliset ovat todistetusti valehdelleet jatkuvasti tähänkin asti (esimerkkinä MH17-lennon alasampuminen), joten Ukraina lienee tässä asiassa luotettavampi osapuoli.

Pertti

Mitä järkeä on uskoa, koska molemmat valehtelevat? Ukraina saa tukea, ja monet naivisti uskovat kaikkiin tarinoihin. Ukrainalla on selkeät intressit levittää tällaista asiaa.

Suomessa on USA:n tavoin uskomus, mitä Venäjä sanoo, on aina valhetta tai propagandaa.

JT

Kumpikohan osapuoli on vallannut toiselta suvereenilta valtiolta sotatoimin maa-alueen itselleen? Ja tästä johtuen kärsii aika vahvasta uskottavuusongelmasta koskien kaikkea uutisointia.

Pertti

Venäjä pitää siitä huolen, ettei USA tee sotilastukikohtaa Venäjän rajalle. Se on oikein. Kun Yhdysvallat, joka provosoi Ukrainassa, poistuu, niin tilanne muuttuu.

Yhdysvalloilla ei ole mitään syytä pitää sotilastukikohtia Euroopassa. He ovat se, mikä lietsoo sotaa koko ajan.