Ukraina: Venäjän tukemat kapinalliset rikkoneet tulitaukoa heti sen alettua

7

Ukrainan armeijan mukaan maan itäosan kapinalliset ovat rikkoneet tulitaukoa vain muutama tunti sen alettua.
Ukrainan ja Venäjän tukemien kapinallisten tulitauko alkoi viime yönä. Se on neuvoteltu Ukrainan, Venäjän ja Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestö Etyjin välillä.
Ukrainalaisten mukaan kukaan ei vahingoittunut tapahtumien seurauksena, vaikka tapahtumien aikaan oli armeijan mukaan ammuttu pienillä aseilla, kranaatinheittimillä ja raskailla konetuliaseilla.
Ukrainan armeijan mukaan se aikoo yhä jatkaa tulitaukoa. Kapinalliset ovat kiistäneet tulitauon rikkomisen.
Itä-Ukrainan niin kutsutun Donetskin kansantasavallan edustajat kertoivat Ukrainan väitteiden olevan informaatioprovosointia, jonka pyrkimyksenä on horjuttaa tilanteen vakautta.
Heidän mukaansa Donetskin kansantasavalta noudattaa tarkkaan tulitauon myötä tehtyjä sitoumuksia.
Tulitauon ehdot kieltävät kaikkien aseiden, myös pienempien aseiden käytön.

Venäjä kiistää tukevansa kapinallisia

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuvaili tulitaukosopimuksen olevan ”merkittävä askel yhteisen luottamuksen vahvistamisessa ja jännitteiden purkamisessa”.
– On tärkeää, että molemmat osapuolet pitävät täysin kiinni velvoitteistaan ja sopimuksistaan, Peskov kertoi toimittajille.
Ukrainan itäosaan on neuvoteltu rauhaa jo useasti, ja myös tulitaukoja on julistettu useasti. Yksi neuvotteluissa takunnut asia on ollut se, että Venäjä on lähtökohtaisesti kieltänyt, että se tukisi kapinallisia maan itäosassa.
Sunnuntaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi soitti Putinille, jotta he voisivat keskustella askelista alueella käytävän sodan päättämiseksi.
Venäjän hallinnon mukaan Putin painotti Minskin sopimuksen toimeen panemista.
Valko-Venäjän Minskissä päätettiin sopimuksesta vuoden 2015 helmikuussa. Osapuolina olivat Venäjä, Ukraina, Ranska, Saksa ja Itä-Ukrainan kapinalliset. Sopimuksessa vaadittiin muun muassa raskaiden aseiden poisvetämistä ja Ukrainalle mahdollisuutta valvoa rajojaan yhdessä Venäjän kanssa.

Taisteluita vuodesta 2014 lähtien

Ukrainan hallituksen joukot ovat taistelleet Venäjän tukemia kapinallisia vastaan Donetskin ja Luhanskin alueilla jo vuosia.
Taistelut alkoivat sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan osaksi Venäjää vuonna 2014.
Yli 13 000 ihmistä on kuollut tähän mennessä Itä-Ukrainan konfliktin vuoksi.
Ukraina ja sen länsimaiset liittolaiset ovat syyttäneet Venäjää kapinallisten tukemisesta. Venäjän on kerrottu lähettävän kapinallisten tueksi niin aseita kuin joukkojakin. Venäjä on poikkeuksetta kiistänyt syytökset.

STT

Kuvat:

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 vuosi sitten

Sotatiloissa ei voi uskoa koskaan mihinkään. Tässäkin tapauksessa Ukraina hakee myötätuntoa ja saa lännessä suuren huomion. Siitä huolimatta uskon asian olevan täysin perätöntä.

Matti
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Täysin ei varmaan voi luottaa kehenkään, mutta Venäjä ja sen ”tukemat” Itä-Ukrainan kapinalliset ovat todistetusti valehdelleet jatkuvasti tähänkin asti (esimerkkinä MH17-lennon alasampuminen), joten Ukraina lienee tässä asiassa luotettavampi osapuoli.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Matti

Mitä järkeä on uskoa, koska molemmat valehtelevat? Ukraina saa tukea, ja monet naivisti uskovat kaikkiin tarinoihin. Ukrainalla on selkeät intressit levittää tällaista asiaa.

Suomessa on USA:n tavoin uskomus, mitä Venäjä sanoo, on aina valhetta tai propagandaa.

JT
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Kumpikohan osapuoli on vallannut toiselta suvereenilta valtiolta sotatoimin maa-alueen itselleen? Ja tästä johtuen kärsii aika vahvasta uskottavuusongelmasta koskien kaikkea uutisointia.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  JT

Venäjä pitää siitä huolen, ettei USA tee sotilastukikohtaa Venäjän rajalle. Se on oikein. Kun Yhdysvallat, joka provosoi Ukrainassa, poistuu, niin tilanne muuttuu.

Yhdysvalloilla ei ole mitään syytä pitää sotilastukikohtia Euroopassa. He ovat se, mikä lietsoo sotaa koko ajan.

JT
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Ukraina on halunnut liittyä Natoon jo vuodesta 2006. Asia, joka ei kuulu Venäjälle millään muotoa. Ja muutenkin on mielenkiintoista, kuinka moni entiseen Neuvostoliittoon kuulunut maa on liittynyt Natoon tai haluaa liittyä. Mistäköhän moinen mahtaa johtua?

Ja ainoa jonka pitää poistua on Venäjä, joka edelleen pitää itsellään osaa toisesta maasta.

Saksassa ainakin tuli aikamoinen huoli siitä, että USA olisi vähentämässä maassa olevia joukkojaan.

Logiikkasi mukaan olisi oikeutettua Venäjän valloittaa Suomi (tai osia Suomesta), jos ja kun Suomi haluaisi liittyä Natoon, rajalla kun ollaan.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  JT

Kenellekkään ei ole oikeutta puuttua muiden maiden politiikkaan. Kirjoitat osittain pelkkää roskaa. Mitä USA on tehnyt Kuubassa? Siellä on vieläkin luvaton vankila, jotka ei pääse edes oikeuteen. Maksaa Kuuballe vuokraa, Kuuba ei ole koskaan ottanut vuokrarahaa vastaan, vaan vaatii heitä poistumaan. Hyökkäsi Irakiin, ja siitä muodostui Isis. Kiusaa ja pitää rajuja pakotteita Venetzuelalle, koska se ei noudata heidän määräämää politiikkaa. Monet muut maat, esim. Somalia, Afganistan ym. ovat joutuneet USA:n kiusattavaksi. Itsekin sitä ihmettelen, miksi niin monet maat liittyvät Natoon ja päästävät USA:n sotilaita maahan. USA sotii ja tappaa eniten maailman joka kolkassa ihmisiä. Säälittävä maa, ihmisoikeudet pielessä niin kuin… Lue lisää »