Väestönkasvu on Egyptille uhka

0

PÄIVI ARVONEN.Egyptissä on herätty kasvavaan huoleen nopeasta väestönkasvusta. Sadan miljoonan asukkaan raja on ylitetty jo jokin aika sitten, ja vuonna 2030 väkiluvun oletetaan olevan jo 130 miljoonaa.

Egyptin väestönkasvun vauhti huolestuttaa myös YK:ta, jonka viime kesänä julkaisema raportti nostaa esille kahdeksan maan huolestuttavan väestönkasvun. Egyptin lisäksi listalle ovat päässeet Afrikan maista Kongon demokraattinen tasavalta, Tansania, Nigeria ja Etiopia.

Muut väestönkasvun kärkimaat ovat Pakistan, Indonesia ja Intia, jonka arvellaan jo vuonna 2027 vievän maailman väkirikkaimman maan tittelin Kiinalta. Intian väkiluvun arvioidaan olevan vuonna 2050 jo 1,6 miljardia.

Egyptissä on käynnissä useita isompia ja pienempiä hankkeita väestönkasvun rajoittamiseen. Viime vuonna Egypti käynnisti yhdessä YK:n kanssa laajan, yli sadan kansalaisjärjestön voimin toteutettavan ”kaksi on riittävästi” -kampanjan, jolla pyritään vakuuttamaan Egyptin naiset ja perheet siitä, että kaksi lasta on riittävästi.

Egyptiläisnaiset synnyttävät keskimäärin 3,2 lasta. Lapsiluku on laskenut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Vielä viisikymmentä vuotta sitten naiset synnyttivät keskimäärin 6,5 lasta.

Ehkäisyvälineet, lähinnä ehkäisypillerit ovat käytössä noin 60 prosentilla egyptiläisperheistä.

Egyptissä sekä muslimit että kristityt ovat perinteisesti nähneet lapsien olevan Jumalan lahja. Uskonto tai uskonnollisuus ei kuitenkaan ole syynä Egyptin korkeaan syntyvyyteen kuin murto-osalle perheistä.

Lapsia on maaseudun perheissä enemmän kuin kaupunkilaisperheissä. Kaupungeissa ja etenkin pääkaupungissa Kairossa perheiden lapsiluku on yleensä suoraan verrannollinen perheen sosioekonomiseen asemaan, joka taas usein on sidoksissa koulutustasoon. Varakkaissa korkeakoulutetuissa perheissä lapsia on vähiten, yleensä silti kuitenkin kaksi.

Vapaaehtoinen lapsettomuus on egyptiläisyhteiskunnassa tabu. Ihmistä, joka ei haluaisi lapsia, pidetään luonnottomana epäihmisenä, koska sekä miehen että naisen tärkein tehtävä on perheen perustaminen ja jälkeläisten hankkiminen.

Egyptin kampanjat lapsiluvun vähentämiseksi ovat tehottomia niin kauan kuin köyhyys lisääntyy. Lapset ovat vanhemmilleen tulevaisuuden turva, koska yhteiskunnan tarjoama sosiaaliturva on käytännössä lähes olematon.

Maailman pankin viimekeväisen arvion mukaan jopa 60 prosenttia egyptiläisistä elää köyhyydessä.

Egypti perustelee syntyvyyden vähentämistarpeitaan kestävän kehityksen näkökulmasta, mutta todellisuudessa kyse on paljon pahemmasta uhasta.

Työmarkkinoille tulee Egyptissä jo nyt vuosittain lähes satatuhatta nuorta. Työtä, saati mielekästä työtä ja kohtuullista toimeentuloa riittää vain pienelle osalle.

Miljoonat nuoret, jotka eivät pysty elämään mielekästä elämää, eivät ole turvallisuusuhka vain Egyptille vaan paljon laajemminkin alueelle ja myös Euroopalle.

Kirjoittaja on teologian maisteri ja toimittaja.

Jätä kommentti