Venevuokraamojen kesän tulos kelluu kotimaan matkailijoiden harteilla

0
Normaalisti tähän aikaan vuodesta Midnight Sun Sailingin laituri on toimitusjohtaja Hannu Pahtan mukaan tyhjänä veneistä. Nyt vapaana olisi muun muassa kuvassa näkyvä uusin tulokas, 150:n hevosvoiman turvin etenevä Daycruiser, jonka voi vuokrata halutessaan vain päivän ajaksi. Kuvat: SSS/Aleksi Mäkelä

Alkukesällä poistuneet kotimaan matkailun rajoitukset vaikuttivat vaihtelevasti Kemiönsaarelaisten venevuokraamojen toimintaan.

Midnight Sun Sailingin varauskalenterin näkökulmasta veneilysesonki alkaa yleensä vapun tienoilla. Tänä vuonna ensimmäiset varaukset toteutuivat toimitusjohtaja Hannu Pahtan mukaan kuitenkin vasta helatorstaina, kahden varauksen voimin.

– Korona-aika oli varauksissamme täysin tyhjää. Heinäkuussa saapuvat yleensä ulkomaalaiset, mutta nyt heitä ei ole ollut yhtään. Vasta heinäkuun alussa alkoi tapahtumaan niin, että buukkauksia oli enemmän. He kaikki olivat suomalaisia.

Kesän ensimmäisen ulkomaalaisasiakkaansa Midnight Sun Sailing saa saksalaisesta, joka varasi vuokraveneen viime sunnuntaina.

– Tälle vuodelle oli jo tehty varaukset Japanista ja Kanadasta, mutta he joutuivat perumaan, Pahta harmittelee.

Keskieurooppalaiset, englantilaiset ja yhdysvaltalaiset ovat normaalisti Midnight Sun Sailingille merkittäviä asiakasryhmiä, mutta tänä kesänä heitä ei ole näillä näkymin juuri lainkaan.

– Ulkomaalaisten asiakkaidemme estyttyä tulemasta tarjoamme veneitä elokuun aikana täysillä kanta-asiakasalennuksilla, Pahta lisää.

Midnight Sun Sailingin pisin vene, lähes 16-metrinen Dufour Gib`Sea 51 odottaa laiturissa uusia vuokraajia.

Veneen vuokraamisaika Midnight Sun Sailingilla kestää lähes poikkeuksetta viikon, koska juuri perjantaisin ja lauantaisin veneitä siivoavaa ja tarvittaessa huoltavaa henkilökuntaa on töissä muita päiviä enemmän.

Huhtikuussa toimipisteen Taalintehtaalle avanneen Buster Rentin vuokrausaste on ollut liiketoimintapäällikkö Katariina Nordellin mukaan hyvällä tasolla kuluvan sesongin aikana.

– Kotimaan matkailun suosion kasvu näkyy selvästi toiminnassamme. Tänä kesänä on ollut kysyntää aiempaa enemmän pidemmille vuokrauksille, kuten viikon tai kauemmin kestäville.

Taalintehtaan lisäksi moottoriveneitä vuokraavan Buster Rentin vuokrauspisteitä on Turussa, Raisiossa, Helsingissä ja Espoossa.

Toistaiseksi Taalintehtaan toimipisteen tarjonnassa on vain kaksi venettä, mutta kysynnän lisääntyessä sinne voidaan siirtää veneitä lisää.

– Taalintehtaan suhteen meidät yllätti se, että sielläkin on ollut etupäässä pitkiä vuokrauksia. Olimme valmistautuneet enemmän päivän vuokrauksiin, Nordell toteaa.

Tiistaina haastattelua tehtäessä toinen Taalintehtaan veneistä oli vapaana. Kuluvalle viikolle on kuitenkin varattuna jo koko viikon vuokraus ja muutamat päivän kestävät vuokraukset.

”Kotimaisten asiakkaiden kysyntä on kuitenkin hieman vilkastunut.”

Purjeveneitä Kasnäsissä vuokraavan Finlandia Sailingin Martti Santavirta kiittää uskollisia vakioasiakkaita siitä, että koronarajoitusten jälkimainingit eivät aiheuta heidän kesäsesonkinsa vuokrausvolyymiin suurta tappiota viime vuoteen verrattuna.

– Kesämme on ollut melko normaali, paitsi siinä mielessä, että valtaosa ulkomaalaisista asiakkaista, kuten yhdysvaltalaiset ja Kaukoidän ihmiset jäävät pois. Saksalaiset harkitsevat vielä. Kotimaisten asiakkaiden kysyntä on kuitenkin hieman vilkastunut.

Buster Rentin tavoin pidemmät vuokrausajat ovat yleistyneet myös Finlandia Sailingilla kuluvana kesänä.

– Ennen vuokrattiin yleensä noin viikoksi, mutta nyt on ollut kahta ja kolmea viikkoa. Saaristo tarjoaa niin paljon vaihtoehtoja, että ihmisten ei tarvitse ahtautua diskoteekkeihin, Santavirta kiteyttää.

Finlandia Sailingin kesän tilausten vastaanottaminen oli vahvasti käynnissä jo helmikuussa venemessuilla. Koronavirus toi varausten saapumiseen puolentoista kuukauden seisahduksen, jonka jälkeen tilanne lähti Santavirran mukaan elpymään.

Jutusta korjattu ke 15.7. klo 8.59 virheellinen tieto Finlandia Sailingin sijainnista. Finlandia Sailing sijaitsee Kasnäsissä, ei Taalintehtaalla.