Varsinais-Suomi nosti 600 asukkaan Hajalan Salon Halikosta Vuoden kyläksi

7

– Ihmiset, maisemat, tunnelma, yhteenkuuluvuus ja lämminhenkisyys. Näin luettelee Hajalan kyläyhdistyksen sihteeri Sanna Alifrosti, kun tältä kysyy hänen kotikylänsä parhaita puolia.

Tänä vuonna Salon Halikossa sijaitseva Hajala ei ole paras ainoastaan asukkaittensa mielestä: Varsinais-Suomen Kylät ry valitsi sen koko maakunnan Vuoden kyläksi. Arvonimi luovutettiin sunnuntaina Kemiönsaaren Västanfjärdissä pidetyillä kyläpäivillä.

– Olemme jo valmistautuneet hyödyntämään titteliä täysillä Hajalan markkinoinnissa, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti kertoo.

Turusta puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Hajalassa on imua:

– Kaikki myynnissä olleet asunnot ovat menneet kaupaksi, ja nyt kyläkaavan valmistumista odotetaan kuin kuuta nousevaa, jotta tonttimarkkinointi saadaan vauhtiin, Alifrosti huomauttaa.

Hajalan kyläyhdistys houkuttelee uusia asukkaita muun muassa kyläyhdistyksen uusituilla nettisivuilla. Yhdistys toivottaa muuttajat tervetulleiksi kassilla, joka sisältää kahvipaketin, Kuiron leipomon ruisleivän ja alueen esitteen.

– Ilahduimme todella Vuoden kylä -valinnasta. Se osoittaa, että Hajalan kehittämiseksi tehty työ on huomattu, kyläyhdistysaktiivit Pasi Lehti ja Sanna Alifrosti painottavat. Kuva: SSS/Minna Filppu

Tänä vuonna Vuoden kylä -kilpailu käytiin teemalla Kokeileva kylä. Kisaan ilmoittautuessa piti listata, mitä kylässä on tehty, mitä on kesken ja mitä suunnitteilla.

– Paljon on tehty ja kehittämishankkeita on valtavasti: Myllytyryn uimarannan kehittäminen, pyöräilijöiden ja motoristien suosiman Kuninkaantien hyödyntäminen ja parkkipaikan saaminen moottoritien liittymään, Alifrosti toteaa.

Moottoritieltä kylään johtavalle hiekkatielle odotetaan oikaisua ja asvaltointia.

– Kaavassa on varaus uudelle tielle, sillä nykyistä linjausta ei ole pohjustettu maantieksi.

Hajalan rajojen määrittelystä ollaan montaa mieltä. Sanna Alifrosti toteaa sen ulottuvan Halikon asemalta Paimioon. Myös Vartsala ja Vaskio rajaavat kylää.

Pasi Lehti sanoo Hajalan olevan kuin sateenvarjo monille pienille kylille. Ikänsä Hajalassa asuneen miehen koti sijaitsee keskellä aluetta.

Liedossa syntynyt Alifrosti muutti Salosta löytyneen miehensä kanssa Hajalaan vuonna 2004.

– Halusimme mahdollisimman maalle, mutta emme liian kauas Salosta.

Perheen kolme lasta käy Hajalan koulua, jonne on vajaan kymmenen kilometrin matka.

Hajala on yhteisö, sanovat Pasi Lehti ja Sanna Alifrosti. Kuva: SSS/Minna Filppu

Noin 600 asukkaan Hajala on ollut otsikoissa kyläkoulun ja päiväkodin lakkautusuhkien takia. Lapsiperheille keskeiset palvelut on onnistuttu säilyttämään kylän toiminnan ansiosta.

– Olemme ruvenneet keskustelemaan kaupungin kanssa sen sijaan, että pitäisimme vain keskenämme meteliä, Lehti sanoo.

Ennen Salon koulujen määrää tarkastelleen oppimisympäristöselvityksen julkistamista kyläyhdistys lähestyi kaupungin päättäjiä ja viranhaltijoita, ja neuvotteli kaikkien valtuustoryhmien kanssa. Muutenkin negatiiviset asiat on pyritty kääntämään eduksi: päiväkodin sulkeneesta hiirestä ideoitiin kylän maskottihahmo.

Hajalan kylätoimikunta perustettiin vuonna 1979 Suomen ensimmäisten joukossa. Yhdistykseksi se rekisteröitiin vuonna 2006. Pasi Lehti oli edellisen kerran kyläyhdistyksen puheenjohtaja vuonna 1987. Hän muistaa, että silloin kylä oli enemmän hajallaan.

– Nykyään tämä on yhteisö, Lehti korostaa.

Yhdistys korjaa talkoilla kyläläisille yhteistä olohuonetta koulun entiseen talonmiehen asuntoon, järjestää kyläkävelyjä ja lämmittää keskiviikkoisin kyläläisille saunan Myllytyryn uimalammella. Kesän aikana kyläläiset järjestivät koulun pihapiiriin ohjattua kerhotoimintaa, jotta lapset saivat viettää porukalla aikaa vanhempien tehdessä etätöitä.

Vuoden kylä -palkinto on jaettu Varsinais-Suomessa nyt jo 19 kertaa. Toissa vuonna palkinnon sai Halikon Märynummi. Ensi vuonna Varsinais-Suomen kyläpäivät järjestetään Hajalassa.

Koko Suomen Vuoden kylän valitsee Suomen Kylät ry. Vuonna 2011 maan Vuoden kyläksi valittiin Perniön Teijo. Pasi Lehti ihmettelee, miksi Salo on jättänyt palkitut kylät hyödyntämättä markkinoidessaan kaupunkia uusille asukkaille.

 

Kasnäsille kunniamaininta

Vuoden kylä -kisan finaaliin Hajalan kanssa edenneet kolme muuta kylää saivat kunniamaininnat. Joukkoon mahtui 70 asukkaan Kasnäs Kemiönsaaresta.

Palkintoperusteiden mukaan Kasnäsin yhteisöllisyys on vahvaa. Kylällä toimii lukuisia yhdistyksiä ja tapahtumia järjestetään paljon juhannussalon pystytyksestä kylän yhteiseen perunapuuroiltaan ja joulukuusen poltosta ankkojen uittokilpailuihin. Kylälle on valmistunut kolme uutta luontopolkua.

Tänä vuonna kunniamaininnan saivat myös Liedon Yliskulma ja Naantalin Rymättylässä sijaitseva Röölä, josta on tullut kyläkisan vakiomenestyjä.

Miko Kakko

Huhhuh nyt jäi kyllä vaskio pölyihin.

Syrjintääkö?

Toivotaan että nyt saadaan kaavoitus kuntoon Hajalassakin. Märynummi sai kaavoituksen tosta vaan, Hajalassa Salon kaupunki on miettinyt asiaa vuosikausia. Onko toinen alue Salossa parempii kuin toinen? Eikö kaavoituksessa mennäkään järjestyksessä? Märy sai uuden päiväkodin ja koulun sekä uuden asuinalueen, eikö voisi myös kehittää Hajalaa? Päinvastoin, salo on yrittänyt sulkea koulun ja päiväkodin Hajalasta monta kertaa. Toivon että Vuoden kylä titteli pitkittää kyläkoulun olemassaoloa.

Vasta nyt?

Nyt? Kuulin 20 vuotta sitten, että Hajalassa ”pitäisi aloittaa kaavoitus”.

Syrjintääkö?

Pointti on että Märy sai tontit ostokuntoon parissa vuodessa, Hajalassa ollaan edelleen aloitusvaiheessa, ja ollut sitä vuodesta 2016, silloin ei edes puhuttu Märyn tonteista. Reilua, eikö? Molemmat kylät ovat moottoritien läheisyydessä, mutta vaan toista kehitetään. Onko siellä kaupungintalolla joku joka on Hajalan kehittämistä vastaan?

Marko

Kiitos aktiivisten asukkaiden. Salon päättäjät ja virkamiehet olisivat omilla päätöksillään näivettäneet koko kylän.

Urpo

Onnea Hajalalle! Kylässä on tehty pitkäjänteistä työtä ja palkinnon myötä sitä toivottavasti osataan arvostaa muuallakin. Joka kerta Myllytyryssä uimassa käydessäni kylän hyvän hengen voi aistia, joten palkinto meni varmasti oikeaan osoitteeseen.

Potentiaalia Hajalassa on vielä jäljellä, joten toivottavasti paukut riittää työn jatkamiseen ja toivottavasti Salon kaupunkikin viimein ymmärtää arvostaa tällaisia asioita muutenkin kuin juhlapuheissa.

marco

Eiköhän kaupunki vielä kykene sen näivettämään.