
Lähes kaikki Salon lukion abiturientit vastustavat etäopetukseen siirtymistä. Tämä selviää Salon lukion oppilaskunnan hallituksen kyselystä, johon vastasi 161 kolmannen vuoden opiskelijaa.
Vain 9 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että etäopetukseen siirtyminen on oikea päätös.
– Suurin osa abeista ymmärtää, mistä syystä päätös on tehty. Silti he ihmettelevät, eikö asiaa olisi voitu hoitaa mitenkään muuten, toteaa Salon lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Emilia Toivonen.
Salon lukion oppilaskunnan hallituksen Henry Vagan mukaan opiskelijat kritisoivat sitä, ettei etäopetuksella pystytä pysäyttämään koronan leviämistä.
– Tartunnan voi ihan yhtä hyvin saada vaikka kaupasta tai perheenjäseneltä, Vaga huomauttaa.
Abiturientit ovat huolissaan siitä, heikkeneekö opetuksen laatu tai heidän opiskelumotivaationsa etäopetuksen aikana. Kolmatta vuotta opiskeleva Emilia Toivonen jakaa kanssaopiskelijoidensa huolen.
– Kotona on vaikeampaa päästä kiinni opiskelurytmiin, ja videovälitteisellä tunnilla on paljon korkeampi kynnys esittää opettajalle kysymyksiä.
– Olen itse aika ulospäin suuntautunut persoona, ja saan energiaa muiden kanssa opiskelusta. Toisaalta toiset taas haluavat opiskella omassa rauhassa, Toivonen pohtii.
Lisäksi osa opiskelijoista kritisoi kyselyssä sitä, että etäopetuksen aikana abit jäävät ilman kouluruokaa.
Salon ja Halikon lukiot ilmoittivat eilen siirtävänsä kaikki abiturientit etäopetukseen ensi maanantaina. Kaksi viikkoa ennen syksyn ylioppilaskirjoituksia alkavan etäopetusjakson on tarkoitus päättyä 29. syyskuuta.
Lukioiden päätös perustuu Salon sivistyspalveluiden johtajan Pia Setälän antamaan suositukseen, joka on luotu yhdessä tartuntatautien ylilääkäri Kaisa Ellän kanssa.
– Pyrimme tämän suosituksen avulla pitämään kaikki abit terveenä ylioppilaskirjoitusten ajan. Ihmiskontaktien välttäminen vähentää heidän riskiään sairastua koronaan tai muihin viruksiin, Ellä kertoo.
Ellän mukaan muissa Suomen kaupungeissa on annettu vastaavia suosituksia. Suositusten taustalla on se, että koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt kasvuun viime viikkojen aikana.
– Lukioiden rehtorit olivat pohtineet sitä, miten ylioppilaskirjoitukset voidaan viedä läpi mahdollisimman turvallisesti. Kirjoitukset ovat nuorille iso asia. Olisi todella kurjaa, jos ne jäisivät välistä karanteenin tai sairastumisen vuoksi, Ellä pohtii.
Salon lukion rehtori Juha-Markus Koistinen kertoo odottavansa tulevaa syksyä pelonsekaisissa tunnelmissa.
– Saa nähdä, miten tartuntamäärät kehittyvät. Ei kukaan meistä ole innoissaan etäopetuksesta, mutta se vaihtoehto on kahdesta pahasta pienempi. Jouduimme tekemään valinnan ruton ja koleran välillä.
Abiturienteilla on ensimmäisessä jaksossa lähinnä kertauskursseja, joten etäopetuksen järjestäminen ei Koistisen mukaan tuota vaikeuksia.
– Opettajamme osaavat hommansa myös etänä, eikä kertauskursseilla varsinaisesti enää opita mitään uutta.
Osa Salon lukion abeista on samoilla kursseilla ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden kanssa. Näillä kursseilla opetusjärjestelyjä katsotaan läpi tapauskohtaisesti.
Joillain kursseilla koko ryhmä siirretään etäopetukseen, kun taas toisilla opintojaksoilla abit opiskelevat itsenäisesti kotona.
Halikon lukion rehtori Ari Leino uskoo etäopetuksen sujuvan mallikkaasti.
– Olen painottanut oppilaille, että opettajilta voi aina pyytää apua, jos jokin asia on jäänyt epäselväksi. Erityisopetusta pystytään järjestämään myös etänä.
Kaikki Salon lukiot ovat suositelleet abiturienttejaan välttämään turhia ihmiskontakteja myös vapaa-ajalla. Leino toivoo, että opiskelijat ottavat ohjeistuksen vakavissaan.
– Meidän on turha tehdä erityisjärjestelyjä koulussa, jos turvaväleistä ja hygieniasta ei huolehdita vapaa-ajalla.
Perniön lukion abiturientit eivät siirry tulevina viikkoina etäopetukseen. Rehtori Arttu Karhulahti kertoo keskustelleensa päätöksestä yhdessä ylilääkäri Kaisa Ellän kanssa.
– Meillä on vain kolmisenkymmentä abia. He ovat toivoneet lähiopetuksen jatkumista. Pystymme eristämään abit muista opiskelijoista. Heillä on oma ruokailutilansa, sisäänkäyntinsä sekä omat luokkahuoneensa, Karhulahti luettelee.
Perniön lukion ryhmäkoot ovat pieniä, joten turvaväleistä huolehtiminen on helppoa. Karhulahden mukaan koronatilannetta ja viranomaisohjeita seurataan tarkasti.
– Meillä on valmius siirtyä etäopetukseen vaikka heti huomenna, jos tilanne niin vaatii.
Toimittajan näkökulma:
Kavereiden kanssa kotoa käsin
Etäopetukseen siirtyminen ja yksin ylioppilaskirjoituksiin pänttääminen saattaa kuulostaa melko ikävältä yhtälöltä.
Sitä se varmasti onkin. Toisaalta ihmiskontaktien välttely ei ole synonyymi ihmisten välttelemiselle.
Vaikka abit viettävät seuraavan kuukauden neljän seinän sisällä, kavereita ei saa missään nimessä unohtaa.
Kaveriporukan yhteisen kahvihetken tai juoruillan voi järjestää helposti videopuhelun välityksellä. Vaikka kokemus ei ole autenttinen, ainakin omaan sänkyyn ja jääkaapille on lyhyt matka.
Sivistysjohtaja voi päättää etäopetuksesta nopeasti
Vesa Käiväräinen
Salon sivistyspalveluiden johtaja Pia Setälä saa päättää loppuvuoden aikana mahdollisista koronan aiheuttamista poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä. Opetuslautakunta on delegoinut toimivallan asiassa Setälälle.
Perusopetuslakia on muutettu väliaikaisesti siten, että opetuksen järjestäjä voi päättää poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä.
Jos opetusta ei voi järjestää turvallisesti lähiopetuksessa koulussa, opetusta voidaan järjestää esimerkiksi etäyhteyksien kautta.
Poikkeuksellisiin järjestelyihin siirtymisen pitää olla välttämätöntä. Päätös voidaan tehdä enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Se voi koskea esimerkiksi yksittäistä koulua tai kaikkia kouluja ja toimipisteitä.
Salossa opetuslautakunta kokoontuu kerran kuukaudessa, jollei järjestetä ylimääräisiä kokouksia.
Toimivallan siirtoa virkamiehelle pidetään järkevänä, jotta mahdolliset päätökset tehdään viipymättä, yhdenvertaisesti ja koordinoidusti.
27.8.2020 klo 9:06 Otsikkoa muokattu.