Elokuun helle houkutteli salolaisia mattopyykille

0
Salolaiset Jarmo Kultanen ja Kaarina Satuli ottivat ilon irti hyvästä säästä mattopyykillä Salon jätevedenpuhdistamolla.

Keskiviikkoiltapäivän elohopea on kiivennyt 25 asteeseen ja Salon jätevedenpuhdistamon matonpesupaikalla käy vilske. Pesupaikkoja on vapaana vain kourallinen, vaikka työt ja koulut ovat alkaneet jo monella.

Mattoja ovat saapuneet pesemään salolaiset Kaarina Satuli ja Jarmo Kultanen .

– Ei tällä kertaa tarvinnnut jonottaa pesupaikalle, Satuli kertoo.

Pesuvuorossa olevan sinivalkean maton vaaleat raidat hohtavat puhtauttaan. Varastossa ollut matto päätynee pesun jälkeen takaisin käyttöön. Matto puhdistuu yhteisvoimin.

– Minä olen tässä hevosen hommassa ja hän on mestarina, Kultanen nauraa viitaten Satuliin.

Vaikka kesä on hemmotellut useilla hienoilla pesupäivillä, Satuli ja Kultanen ovat ensimmäistä kertaa tänä kesänä matonpesupuuhissa.

– Täytyy ottaa hyöty irti hienosta säästä. Nyt kun ollaan innostut tu niin eihän sitä teitä vaikka kuinka monta kertaa vielä tultaisiin, Kultanen sanoo.

Loimaalta lähtöisin oleva Kultanen kehuu jätevedenpuhdistamon kainalossa sijaitsevaa pesupaikkaa.

– Täällä on hyvä pestä mattoja kun tulee lämmintä vettä. Käsin pesemällä matot säilyvät paremmassa kunnossa, painepesuri tekee nukkaiseksi, Kultanen tietää.

Mäntysuopaa löytyy palamallina.

– Parempi tätä on laittaa. Saippuaa tulee tasaisemmin ja luontoystävällisempikin tämä on paperiin käärittynä. Ei tule muovijätettä, Kultanen sanoo.

Tytär Liisa ja äiti Paula Lehtiranta ovat tarttuneet uusiin matonpesukeinoihin. Matto puhdistuu hieman epätavallisemmilla välineillä: voimakkaasti vaahtovalla valkoisella käsisaippualla ja hiusharjalla. Tyttären valkoinen nukkamatto on kesän viimeinen rutistus.

– Ajateltiin kokeilla saippuaa, kun mäntysuopa värjää valkoisen maton. Juuriharjaa ei tällaiseen mattoon voi käyttää, joten kokeillaan hiusharjaa.

Lehtirannat käyvät usein yhdessä mattopesulla.

Tampereella asuva Kaarina Nikkanen lähti äiti Ritva Nikkasen mukaan kesän ensimmäiselle pesureissulle.

– Erittäin mukava päivä saatiin ja tyttären kyydissä pääsin mattopyykille. Itselleni kun ei ole autoa.

Perinteisen mäntysaippuapesun saa tällä kertaa neljä mattoa. Pesupaikkaan Nikkanen on tyytyväinen.

– Sanon aina, että Salossa on kolme hyvää asiaa: pyörätiet, matonpesupaikat ja kirjasto, Ritva Nikkanen sanoo.

Salon matonpesupaikat sulkeutuvat syyskuun alussa

Salon kaupunginpuutarhuri Matti Nikander kertoo, että matonpesupaikkoja aletaan sulkea pikkuhiljaa syyskuun aikana. Kaikki pesupaikat eivät Salon seudulla sulkeudu samana päivänä. Sulkemisajankohta on päätetty jo hyvissä ajoin, eikä hyvillä säillä voi ostaa jatkoaikaa.

– Matonpesupaikan tilanteen voi tarkastaa kaupungin nettisivuilta ja sosiaalisesta mediasta, ilmoitamme siellä ajantasaisen tilanteen, Nikander sanoo.

Kesän mattopesukausi on sujunut ilman suurempia ongelmia.

– Jotain pieniä tavallisia murheita on kesän aikana ollut, vettä ei vaikka tullut hetken ajan. Mutta ei mitään suurempia ongelmia, Nikander kertoo.

Koronan vuoksi ei ole loppukesän aikana tarvinnut tehdä suurempia toimenpiteitä.

– Lähinnä olemme halunneet muistutella turvaväleistä, ja siitä, ettei olla ihan naapurissa pesupaikoillakaan kiinni.