Etätyösuositus päättyy, mutta kotityöskentely jatkuu

32

Etätyösuositus päättyy työpaikoilla tänään, mutta maanantaina työpisteille palataan Salossa vaihtelevasti. Osa yrityksistä tarkkailee koronaepidemian mahdollisen toisen aallon kehittymistä ainakin elokuun alkupuoliskon, kun taas osa yrityksistä jatkaa vahvasti etätyölinjalla.

Sen sijaan ne Salon kaupungin työntekijät, jotka ovat voineet tehdä töitä kotoa käsin, palaavat maanantaina siihen työrytmiin, joka on ollut käytössä ennen koronaviruksen leviämista Suomessa maaliskuun alussa. Eli etätyönteko päättyy ainakin toistaiseksi, mutta ei välttämättä pitkäksi aikaa.

– Torstaina on ensimmäinen koronajohtoryhmän kokous, jossa käydään läpi, mikä korona-ajan työskentelytavoissa on ollut hyvää, mikä huonoa ja mitä toimintatapoja voidaan mahdollisesti hyödyntää jatkossa pysyvästi. Samalla tietysti seurataan koronavirustilanteen kehittymistä ja voi hyvin olla, että etätöihin palataan tarpeen vaatiessa nopeallakin aikataululla, sanoo kaupungin henkilöstöjohtaja Christina Söderlund .

Lounean henkilöstöstä jopa 70–80 prosenttia teki etätöitä vielä toukokuussa, mutta kesän aikana etätyönteon määrä on aavistuksen vähentynyt. Talous- ja hallintojohtaja Harri Mannonen epäilee, että ensi maanantaista alkaen lukema laskee entisestään.

Se on kuitenkin selvää, että etätyönteon määrä ei ainakaan lähikuukausina, eikä mahdollisesti koskaan enää, putoa alkuvuoden tasolle.

– Se on toki vain oma ennustukseni, mutta uskoisin, ettei niin sanottuun vanhaan normaaliin enää täysin palata. Ei ainakaan aivan lähiaikoina. Meillä on jo pitkään ennen korona-aikaa ollut käytössä joustavan työnteon malli, jossa töitä on ollut mahdollista tehdä myös kotoa käsin, Mannonen kertoo.

Hänen mukaansa työskentely kotona on tietyissä olosuhteissa ja tehtävissä jopa tehokkaampaa kuin toimistolla. Sellaisia tehtäviä ovat korkeaa keskittymistä vaativat työt.

– Esimerkiksi suunnitteluprojektit ovat sellaisia, jotka vaativat erityistä keskittymistä ja jos ajatus katkeaa monesti, ei työnteko ole välttämättä niin tehokasta. Sellaista on ainakin havaittu, että vaativien projektien tekeminen kotona on jopa tehokkaampaa kuin työpaikalla.

Lounean markkinointipäällikkö Pauliina Lekberg teki ennen koronaviruksen leviämistä etätöitä keskimäärin yhden päivän viikossa. Maaliskuun puolivälistä alkaen työt siirtyivät kotiin, mutta kesän aikana hän on vähitellen palannut tekemään työpäiviään myös Salon pääkonttorille.

– Tässä työtehtävässä on tärkeää olla ihmisten kanssa kasvotusten tekemisissä ihan jo sen takia, että voi paremmin pallotella ajatuksia ja vaihtaa ideoita. Työt hoituvat kyllä hyvin kotoa käsinkin, mutta koen, että markkinointiin liittyvässä työssä läsnäolo on erityisen tärkeää, hän miettii.

Lounaismaan Osuuspankissa koronavirustilannetta seurataan edelleen tarkasti, eikä paluuta etätöistä työpaikan tarjoamille työpisteille ajoiteta kuukauden vaihtumiseen. Pankinjohtaja Jukka Tuomisen mukaan työntekijät ovat jo kesä–heinäkuun aikana palanneet takaisin ”normaalimpaan työskentelyyn” asteittain, joten mitään mullistavaa muutosta tähän tilanteeseen ei ole ensi maanantaista alkaen luvassa.

– Jos tilanne ei muutu olennaisesti nykyisestä, palaamme normaaliin etätyökäytäntöön sitä mukaa, kun henkilöt palaavat lomilta. Tietyt rajoitukset ovat yhä voimassa: sisäisissä tilaisuuksissa on vielä elokuun ajan 50 hengen rajoitus voimassa, mutta toki noudatamme asiassa viranomaisten päivittyviä ohjeistuksia, Tuominen kertaa.

Myös asiakkaan näkökulmasta tietyt korona-ajan hygieniaan liittyvät uudistukset pysyvät edelleen käytössä.

– Emme edelleenkään kättele, ja huolehdimme hyvästä käsihygieniasta jatkossakin. Konttoritapaamisissa suojapleksit jäävät käyttöön ja turvallisten etäisyyksien pitämistä painotetaan. Etätöitä siis jatketaan, kuten ennen pandemian alkua, Tuominen jatkaa.

OP Lounaismaalla on pääosin hyviä kokemuksia etätyönteon tehokkuudesta. Etätyöjakso on vauhdittanut uusien digitaalisten työkäytäntöjen käyttöönottoja, sillä esimerkiksi verkko- ja puhelinneuvotteluja on käyty selvästi aiempaa enemmän. Myös asiakkaiden hankkeet ovat siirtyneet nopealla aikataululla pääosin digitaalisiin kanaviin. Etätyön kautta asiakkaille on voitu tarjota neuvotteluaikoja myös lauantaisin, ja näille ajoille onkin ollut Tuomisen mukaan paljon kysyntää. Tämä palvelu jää käyttöön myös jatkossa, vaikka koronavirustilanne hellittäisikin.

Vaikka etätyö on osoittanut toimivaksi työnteon muodoksi, on myös kaipuu työyhteisöä kohtaan kasvanut kevään ja kesän aikana.

– Työkavereiden ja työyhteisön arvo on konkretisoitunut etätyön aikana. Meidän kokemuksemme mukaan etätyössä työ tahtoo joskus viedä mukanaan niin, että työpäivän venymistä ei aina huomata ja taukojen pitäminen voi helposti unohtua, Tuominen muistuttaa.​

Nettiyhteyksiä vauhditettu ennätystahtiin

Samalla kun etätyönteko kasvoi räjähdysmäisesti maalis–huhtikuun taitteessa, kiihtyi myös nopeampien verkkoyhteyksien kauppa. Lounean talous- ja hallintojohtaja Harri Mannonen laskee, että tämän vuoden aikana yritys on tehnyt yli kaksinkertaisen määrän nopeudennostoja verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

– Koronatilanne on vauhdittanut selvästi tehokkaiden yhteyksien tarvetta. Monessa perheessä vanhemmat ovat tehneet kotona etätöitä samalla, kun lapset ovat tarvinneet nettiyhteyttä esimerkiksi etäkoulunkäyntiin ja lukuisiin suoratoistopalveluihin. Sitten on huomattu, ettei nykyinen yhteysnopeus enää riitäkään, Mannonen miettii.

Nopeilla yhteyksillä hän tarkoittaa jopa 1 000 megan sekuntinopeudella tietoa siirtäviä kuituyhteyksiä. Tavallisesti tällaiset kaistat ovat olleet vaativaan yrityskäyttöön tarkoitettuja, mutta kevään ja kesän aikana myös salolaisissa kotitalouksissa on alkanut virrata bitti yritysvauhtia.

– Siinä mielessä me olemme olleet onnekkaita tämän koronakriisin keskellä, että toimialalla on riittänyt kysyntää jopa aiempaa enemmän.

Lounean verkko kattaa hyvin Salon keskustan alueen ja suurimmat keskustaajamat lähialueilla. Mökkialueita, joista verkko puuttuu, ei ole kuitenkaan lähdetty koronan aiheuttaman kuitubuumin myötä rakentamaan.

– Niissä on kyse aina useamman vuoden projektista, eikä niin pitkälle tulevaisuuteen voi vielä ennustaa. Mutta esimerkkinä Teijon alueella nopeudennostoja on tehty jo olemassa oleviin verkkoihin aika reilusti tämän vuoden aikana, Mannonen sanoo.

32 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
9 kuukautta sitten

Viimeisimmän IPCC-raportin jälkeen puolueet alkoivat kilpailla siitä, kuka esittää kunnianhimoisimmat tavoitteet hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi. Keinona oli mm. leikata liikenteen päästöjä rajusti, johon mm. polttoaineiden veroja korottamalla kannustetaan. Mutta tulikin korona, joka leikkasi tieliikenteen määrää eli liikenteen päästöjä. Väärin leikattu, kansan piti ostaa kalliita sähköautoja, joiden verottaminen olisi käynnistynyt, kun lypsettäviä lehmiä olisi ollut tarpeeksi. Nyt autokaupan sakkaamisen myötä tilanne korjataan aloittamalla polttoaineen kuluttaminen. Palataan juhlapuheiden aikaan. Onneksi firmat näkee asiat toisin, kun toimiviksi osoittautuneiden etätyökäytäntöjen avulla voidaan säästää mm. kiinteistökustannuksissa. Siksi itse ajan jatkossakin keskimääin 150 km vikossa vähemmän. Se kivasti kompensoi polttoaineveron korotusta ja säästää ympäristöä, vaikka valtiovarainministeriö ei… Lue lisää »

Rita
9 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Miksi Salon kaupunki päätti lopettaa etätyöt? Onko järkevää ja vastuullista? Jos kasvomaskipakko tulee ym, olisiko sittenkin parempi sallia etätyön teko? Onko maskeja tarpeeksi kaikille, ja etenkin riskiryhmään kuuluvilla pitäisi olla paremmat maskit kuin normikertakäyttöiset. Aivan varmasti moni haluaisi jatkaa etätyötä nyt, kun koronaluvut ovat nousussa koko maailmassa. Onko henkilökunnalta edes kysytty halukkuutta jatkaa tai tarvetta etätyöhön etenkin riskiryhmälle? Kumpi tulee edullisemmaksi loppupeleissä? Työntekijät sairastunevat ja osa jää mahdollisesti pitkillekin sairauslomille. Nyt maalaisjärki käyttöön Salon kaupungillakin. Halukkaat voivat tietysti palata työpisteilleen, mutta etätyöt ovat tuoneet myös säästöjä etenkin kiinteistö- ja tietoliikennekuluissa, kun osa ainakin maksaa nekin itse ja kotonaan. Kaikilla kun… Lue lisää »

Jere
9 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Etätyö tuonut säästöjä kiinteistö- ja tietoliikennekuluissa? Tarkoitatko, ettei kiinteistöjä jotenkin ollut olemassa silloin, kun oltiin etätöissä? Kyllä ne kiinteistökulut olivat ihan samalla tasolla korona-aikana. Tosin esim. uimahallista yms. paikoista ei tullut tuloja. Tietoliikennekulut eivät myöskään voineet tuoda säästöjä, koska kyllä ne tietoliikenneverkot oli työpaikoilla olemassa, vaikka siellä ei ollutkaan niin paljon ihmisiä. Ei oikein voi katkaista yhteyksiä, koska esim. palvelimet yms. tekniikka on riippuvaista tietoliikenneyhteyksistä. Puhelinliittymiä ei voi katkaista siksi, että ollaan etätöissä, koska isolla osalla etätyöntekijöistä on kännykät, joita käyttivät etätyössä. Kulut saattoivat jopa nousta, jos piti päivittää liittymiä isommilla datapaketeilla, jos etätyössä työntekijä käyttää älypuhelimen kautta verkkoa. Lisäksi… Lue lisää »

Rita
9 kuukautta sitten
Reply to  Jere

Säästöä kiinteistökuluissa tuli varmasti esimerkiksi sähkön kulutuksissa ja ehkä puhtaanapidostakin, vaikka se on sisäistä palvelua, mutta ei ole niin paljon vaatinut siistijöiltä työmäärää, kuin jos porukat olisivat olleet työpisteissään. Saako joku käyttää kännykkäänsä etätyön nettiyhteyksiinkin? Tietääkseni ehto etätöille oli, että kotona on oma nettiyhteys, näin sanottiin. Vanhalla nokialuurilla vuosimalli öö, ja siitäkin akku ollut loppu jo kolme vuotta, ei paljon nettiyhteyksiä oteta eikä puhelinyhteyksiäkään. Käytössä kun ollut se iänikuinen vanha liittymä, mistä ei saa edes viestejä lähettää, kun ei ole pakettia. Uutta et saa, vaikka vanha ei toimi. Työnantajan kuuluisi huolehtia, että työntekijällä on toimivat koneet ja laitteet, mutta se… Lue lisää »

Urpo
9 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Etätyön säästöt kiinteistökuluissa tulee pääosin tulevaisuudessa. Kun työpaikalla on vähemmän väkeä samanaikaisesti, voidaan toimistojen neliömääriä pudottaa merkittävästi. Hyötyä tulee ainakin tulee vuokrista tai pääomakuluista, lämmityksestä ja siivouksesta. Työntekijä säästää lisäksi työmatkakuluissa eli winwin-tilanne.

Tekniikka
9 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Tekee mieli tietää, missä kunnan työssä voi työn tehdä etätyönä, mutta ei ole kuitenkaan ollut tarvetta työpuhelimelle kolmeen vuoteen, jos kerran akku on ollut niin kauan loppu. Kannattaa myös haastaa tuollaisia ”ehto etätyölle on oma nettiyhteys”. Jos kerran valtiohallinnon suositus on, että sellaiset työt, jotka voidaan hoitaa etänä, tulee hoitaa etänä, niin kyllä se on kunnan asia järjestää siihen mahdollisuus. Tietenkin, jos työtä ei pääsääntöisesti voi hoitaa etänä, se olisi eri asia. Toivottavasti teit valituksen edes johonkin suuntaan, että sinua vaaditaan sijoittamaan omia rahoja, että voit hoitaa työsi, kun kerran etätöihin on pitänyt siirtyä. Valitus on paikallaan varsinkin, jos kyseessä… Lue lisää »

Rita
9 kuukautta sitten
Reply to  Tekniikka

Työkännykän akku ollut tehoton jo kolme vuotta ja pidettävä jatkuvassa sähköpiuhassa, jotta se on toiminnassa. Olen pyytänyt uutta luuria jo sen kolme vuotta, mutta ei kuulemma ole varaa siihen, vaikka muita vempaimia ostetaan ja tuhlataan kalliisiin ohjelmiin ym. pilvin pimein. Emmehän saaneet hankkia edes euron vuosikalenteria työpöydälle, kun kuulemma kalenterit ovat käytössä kaikilla sähköisesti. Toisilla se onkin juuri noissa älyissä ja aina mukana esimerkiksi palavereissa ym. Mutta kun ei älyluuria ole, eikä tunnu ikinä saavankaan, niin meillä se kalenteri on pöytätietokoneissa. Kannanko sen koneen mukaani, kun tarvitsen kalenteria? No vanha ruutuvihkohan ajaa sen asian, huom. nykyaikana. Olen ostanut pakosta nyt… Lue lisää »

Pertti
9 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Etätyön päätös on oikea ratkaisu. Kaikki vain omalle työpisteelleen. Kaikki muu on turhaa marinaa. Ei suomalaiselle kovin usein tule koronaa.

Suomalainen pelkää ihmisiä ja kuolemaa niin lujasti, että eristäytyy.

Rita
9 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Kalliiksi tulee työnantajalle, kun työntekijät sairastuvat laumoina koronaan eikä mikään enää toimi sitten. Koronasta ei kaikki selviä viikossa parissa. Miksi ei saa pelätä kuolemaa, jos pitää ehdoin tahdoin altistaa itsensä menemällä omalle työpisteelleen, missä sata muuta töissä ja asiakkaat päälle? Onhan se nyt ihan älytöntä, jos etänä pysyt terveenä ja olet itsekin altistamatta muita läheisiä ja työyhteisöä. Maalaisjärkeä neuvottu jo keväällä tähän käyttämään, ja nyt sen tarve on vielä isompi, jos halutaan pitää tartunnat edes suunnilleen yhtä alhaisissa luvuissa kuin nyt keväällä päästiin. Kyllä huomaa, että osa ihmisistä kokonaan unohtanut jo turvavälit, käsihygieniat ym. Jos niillä koskaan sitä on ollutkaan… Lue lisää »

Murr
9 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Jos yhden päivän viikossa on etätöissä, niin työpaikalla on 20 prosenttia vähemmän väkeä tartuttamassa. En ole kunnalla töissä, mutta olen kuullut oheistuksen kunnissa olevan tavattoman sotilasmainen. Kunnanjohtaja kieltää jotain, sektorijohtaja jotain ja lähiesimies lopun järjen käytön. Tästä pitää luopua. Etätyöt toimivat keväällä hyvin, eikä mielestäni enää ole oikeutta yksiselitteisesti kieltää niitä. Pikemminkin niin päin, että etätyökielto pitäisi erityisin syin perustella. Etätyö on osoittautunut yhtä selkeäksi työn muodoksi kuin taskulaskin 70-luvulla. Eräässä pikkukunnassa takavuosina organisaatio mietti pitkään, saako työpisteellä konttorissa kuunnella hiihdon MM-kisoja radiosta. Kun joku erehtyi kysymään, lopulta itse kunnanjohtaja pitkän harkinnan jälkeen päätti, että ei. Pelokkaat konttoristit jopa tottelivat.… Lue lisää »

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Tuolla asenteella sairastuttaisiin joka iikka, ja kuolleet laskettaisiin kymmenissä tai sadoissa tuhansissa. Toivottavasti noin ajattelevia ei kovin montaa Suomesta löydy.

Suomessa on vähän koronaa, koska eristäydyttiin.

Mä vaan
9 kuukautta sitten

Hienoa. Hehkuttakaa vaan etätyön hyvyyttä ja säästöjä.

Muistakaa samalla tämä: meitä, jotka teemme työtä omin pikku kätösin on useammallakin työpaikalla. Me emme voi valita kuin työnteon tai työttömyyden välillä. Tai ehkä koronan pelon aiheuttamaan ahdistukseen määrätyn sairausloman.

Siihen nähden, että on meitä, joiden nyt vaan on pakko olla työpaikalla, vaikka siellä olisi ne sata muutakin, tuntuu pieneltä valituksen aiheelta, jos ei voi tehdä 100 prosenttisesti etätyötä.

Urpo
9 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Tietääkseni kukaan ei ole valittanut, ettei voi tehdä 100% etätyötä. En minäkään voi tehdä, sen sijaan olen tyytyväinen mahdollisuuteen tehdä jokunen päivä silloin tällöin.

Meillä jokaisella on töissä omat hyvät ja huonot puolensa. Sen mukaan mennään tai yritetään hankkiutua parempiin hommiin, eikä siitä sen enempää. Mutta etätöiden teosta hyötyvät mielestäni myös ne, joilla ei etätyömahdollisuutta ole. Liikenteen määrä vähenee ja tartuntariski työpaikoilla samoin.

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Etätyötä tekevät kuitenkin suojaavat osaltaan myös niitä, joiden on pakko mennä työpaikoille. Mitä vähemmän ihmisiä kokoontuu työpaikoilla tai ylipäätään missään, sitä vaikeampi viruksen on levitä.

Vältetäänkö kahtiajakoa
9 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Ammatinvalintakysymyksiä. Ja turha syyllistää ja kritisoida etätyössä olevia, jotka sulkeutuessaan kotiin suojaavat niitä, jotka joutuvat olemaan työpaikoilla.

Molemmat ovat hyviä työmuotoja ja tukevat toisiaan erityisesti koronatilanteessa.

Pertti
9 kuukautta sitten

Naurettavan suuren huomion on saanut etätyö. Enimmäkseen mielestäni etätyö ei ole oikeata työtä lainkaan. Jos tulee sota tai paha konhfikti, mitä en missään nimessä toivo, niin sanottua etätyötä ei sen jälkeen ole olemassa.

Hiuksia ei voi leikata etänä, ei leipoa, ei myydä kaupassa, ei ajaa bussia jne, jne. mitään oikeata työtä ei voi tehdä etänä.

Lopettakaa tuollainen vähemmistöön kuuluva höpinä. Kukaan ei teistä pärjää ilman näitä oikean työn tekijöitä.

Urpo
9 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Aika nopeasti jää tukka leikkaamatta, jos esimerkiksi kirjanpito, hankinnat tai muu toiminnan suunnittelu ja järjestely, jonka voi tehdä etänä, jää tekemättä. Sama juttu leipomossa ja kaikissa muissakin paikoissa. Taatusti Pertinkin elämään vaikuttavia asioita tälläkin hetkellä hoitaa suuri joukko etätyöläisiä.

Siksi ihmettelen, miksi täällä keksitään syytöksiä, johon kukaan ei ole syyllistynyt. Kukaan ei ole kyseenalaistanut tarvetta partureille, leipureille tai bussikuskeille. Kuten ei myöskään ole valittanut siitä, ettei voi tehdä 100% etätyötä.

Onko tämä nyt se tauti, josta salolaisia päättäjiä moititaan, mutta jota sairastaa ihan joku muu?

Pertti
9 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Kyllä minuakin kohtaan tulee tosiaan etätyötä. Joudun ottamaan vastaan, haluan tai en. Yksi on rahan siirto tililtä toiselle sekä laskujen maksu. Tiedän, että näitä on, ja nykyään ei selviä ilman niitä kunnolla. Mutta: sähkölle ja tietokoneelle laitetaan yhä enemmän painoa. Joskus tulee aika, kun sähkautot eivät kulje ja netti ei toimi. Etätyö päättyy. Näin se vain on. Yhteiskunta tehdään bisneksen takia aina vain haavoittuneemaksi, joka mahdolisessa sotatilassa tulee konkreettisesti esillle. Ihmisen käsin tekemän työ siihen tarkoituksessa ei tule koskaan loppumaan. Kun sähköautot eivät kullje eikä netti toimi, miten teette etätyöt? Miten laitat perunat maahan ja lypsät lehmät etänä? Tämä etätyö… Lue lisää »

Pertti
9 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Täällä tuntuu olevan selvää epätietoisuutta, mikä on etätyö. Ei kaikki tietokeneella tehty työ ole etätyötä. Esimerkiksi kirjanpito ei ole etätyötä, se on tietokoneella tehtävää työtä.

Yrittäkää selvittää itsellenne mikä on etätyö. Jos tekee työtänsä muualla kuin työpisteessän, ei välttämättä ole etätyötä. Omaa työtänsä voi tehdä useammassakin paikassa sen olematta etätyötä.

Jos suunnittellija suunnittelee kotona tai virastossa, se ei ole etätyötä. Se tauti on ehdottomasti näillä etätyön hehkuttajilla, jotka eivät tunne käsitettä etätyö.

Työt muut, työnkuvat muuttuvat se on luonnollista ja välttämätöntä.

Arska
9 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Sotia voi käydä etänä, kauppaa voi itse asiassa käydä etänä, odotapa vain, kun dronet tulevat amazonin kanssa.

Mutta aina tietysti tarvitaan Perttiä ja muita pienipalkkaisia palvelemaan meitä parempiosaisia etäilijöitä.

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Vähemmistöön? Miltä vuosituhannelta tietosi ovat? Jos jo keväällä 60% suomalaisista työntekijöistä teki etätöitä, ilman mitään erityistä pakottamista, pelkän suosituksen voimalla, niin kyllä se taitaa alkaa olla vähemmistö jonka töitä ei voi etänä tehdä. En väheksy mitenkään fyysistä työtä tekeviä, päin vastoin. Enkä missään nimessä väitä, että pärjäisimme ilman. Pandemian aikana etätöissä kököttävät ovat kyllä normaaliakin enemmän riippuvaisia niistä toisista, jotka tuottavat, jalostavat, kuljettavat ja jakelevat ruokaa, lääkkeitä ja muuta elämiseen tarvittavaa. Riippuvaisia asentajista, jotka pitävät sähköt, vedet ja netin toiminnassa. Mutta kyllä paljon tarpeellisia töitä tehdään etänäkin nykyään. Nyky-yhteiskunta on riippuvainen todella monesta muustakin asiasta kuin ruoasta ja puhtaasta vedestä.… Lue lisää »

MDI
9 kuukautta sitten
Reply to  Jerppu

Omalta työpaikaltani havaittuna innokkaimpien etäilijöiden valmiit tuotokset ovat hidastuneet entisestään ja varmaan osin siksi, että somea päivitetään pitkin päivää milloin mistäkin. Joo, toki illallakin voi tehdä töitä, mutta silloin se on jotain kaavamaista ”reikäkorttien lävistystä” tai muuta alkeellista suorittavaa työtä ilman vuorovaikutusta muiden työntekijöiden kanssa, ja kuka uskoo lapsiperheen iltaisiin etätöihin?

Myös työpaikalla oman työhuoneen omaavien on ihan turha tehdä etätöitä varsinkin, kun omalla autolla kuljetaan työmatkat. Itse en myöskään haluaisi henkilö- ja vaikka tilitietojani käsiteltävän jonkun sihteerin kotinetin ja lasten pelikoneen varassa, missä tietoturva?

Koko digidigiin sopii hyvin vanha kysymys ”tehdäänkö nopeasti vai koneella?”

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Eipä niitä töitä tehdä pelikoneella vaan firman läppärillä ja vpn-yhteydellä, siinä se tietoturva.

Itse kuulun siihen joukkoon, jonka työt sujuvat etänä paremmin, nopeammin ja mukavammin, kun ei ole häiriöitä.

MDI
9 kuukautta sitten
Reply to  Jerppu

Tietenkin sen tietoturvan saa kuntoon, vaan pelien lataaminen firman läppärille ja online-pelaaminen tai viihdesivujen katselu mitätöi kaiken.

Aika monessa yrityksessä kuitenkin yhteydet ja kotikoneet ovat työntekijän omia, eli tietoturvan taso on mitä on.

Työkoneiden saastumisen välttämiseksi esimerkiksi globaalin saksalaisen yrityksen yli 50.000 työntekijällä on ehdoton kielto tehdä mitään muuta kuin työhön liittyvää yrityksen koneilla.

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ja tämä liittyy etätöihin miten? Jos joku nyt haluaa mennä arveluttaville nettisivuille tietokoneellaan tai asentaa siihen pelejä, hän tekee sen aivan yhtä hyvin lähi- kuin etätöissä. Selaimetkin kyllä ovat melko turvallisia ja suojaavat paljon käyttäjän typeryyksiltä, esimerkiksi selaimella ei ole pääsyä tietokoneen tiedostoihin ilman että käyttäjä erikseen sen sallii. Selaimissa on nykyisin roppakaupalla muutakin tietoturvaa parantavaa. Työkoneissa on aina virustorjunta ja palomuuriohjelmisto sekä tavallisesti myös pakotetut päivitykset, jotka pitävät tietoturvan ajantasalla. On kyllä viisasta yrityksiltä kieltää muiden asioiden kuin työasioiden tekeminen työkoneella, mutta ei niistä syistä mitä esität. Saastumisen voi aikaansaada esimerkiksi laittamalla koneen usb-porttiin muistitikku, joka sisältää haittaohjelman. Tai… Lue lisää »

Pertti
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Voi teitä poikia.

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ei muuten ole reikäkortteja lävistelty työpaikoilla ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen.

Repa
9 kuukautta sitten
Reply to  Jerppu

Kirjoitatko näitä kommentteja lomalta tai etätyössä?

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Omalla ajallani kirjoitan. Entäpä itse, ehtiikö sorvin ääressä hyvin netissä pyörimään?

MDI
9 kuukautta sitten
Reply to  Jerppu

Osuiko etälorvailun ihmettely arkaan paikkaan?

Kirjoitin reikäkortit lainausmerkein ja tarkoitin sillä työllä yksinkertaista bulkkityötä, mutta ei ehkä auennut.

Kyllä yhteyksiä saa vaikka mitä, mutta koronan myötä etätöihin siirtyi kymmeniä tuhansia ihmisiä, joille työnantaja ei kykene järjestämään turvallisia yhteyksiä. Ne kotiyhteydet asentaa yleensä teini-ikäinen veljenpoika, joka on varmaan nörtti, kun hänellä on silmälasit.

PS. Kaikki VPN-yhteydet eivät ole erityisen turvallisia.

Jerppu
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ei osunut. Jos joskus lorvailen, niin korvaan sen tekemällä sitten illemmalla tai toisena päivänä pidempään. Pysyy omatunto puhtaana ja hommat tulee hoidettua. Pointti oli siinä, että sen yhteyden ei tarvitse olla mitenkään erityisen turvallinen, koska VPN muodostaa suoran tunnelin firman verkkoon. Kunhan koneessa on palomuuri kunnossa, jottei sen kautta pääse hyökkäämään työverkkoon. Yritykset eivät järjestä nettiyhteyksiä työntekijöille tai jos järjestävät, ne ovat ihan tavallisia nettiyhteyksiä, joita voi itsekin ostaa. Kotiyhteyksiä harvemmin pitää mitenkään erityisesti ”asentaa”. Reitittimen asetukset voit joutua itse tekemään, esim. Wifi-verkon salanan, mutta kyllä sen osaa asettaa, oli silmälaseja tai ei. Olen itse tehnyt töitä teknisillä aloilla jo… Lue lisää »

Urpo
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Mikä on MDI:n kanta etätöihin, pitääkö suosia vai välttää? Jos pitää välttää, miten kompensoidaan etätöillä saavutettu hyöty ihmisten välisten kontaktien vähennyksessä koronan torjunnassa ja miten vähennetään liikenteen määrää päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi, jos etätyö on pois laskuista?

Itse käytän nettiä omiin asioihin työaikana. Toisaalta teen tarvittaessa ylitöitä sen verran kuin tarve vaatii, ja ajoittain tarve vaatii hyvinkin paljon. 25 vuoteen en silti ylityökorvauksia ole saanut. Joustoa löytyy siis molempiin suuntiin.