Etätyösuositus päättyy, mutta kotityöskentely jatkuu

6

Etätyösuositus päättyy työpaikoilla tänään, mutta maanantaina työpisteille palataan Salossa vaihtelevasti. Osa yrityksistä tarkkailee koronaepidemian mahdollisen toisen aallon kehittymistä ainakin elokuun alkupuoliskon, kun taas osa yrityksistä jatkaa vahvasti etätyölinjalla.

Sen sijaan ne Salon kaupungin työntekijät, jotka ovat voineet tehdä töitä kotoa käsin, palaavat maanantaina siihen työrytmiin, joka on ollut käytössä ennen koronaviruksen leviämista Suomessa maaliskuun alussa. Eli etätyönteko päättyy ainakin toistaiseksi, mutta ei välttämättä pitkäksi aikaa.

– Torstaina on ensimmäinen koronajohtoryhmän kokous, jossa käydään läpi, mikä korona-ajan työskentelytavoissa on ollut hyvää, mikä huonoa ja mitä toimintatapoja voidaan mahdollisesti hyödyntää jatkossa pysyvästi. Samalla tietysti seurataan koronavirustilanteen kehittymistä ja voi hyvin olla, että etätöihin palataan tarpeen vaatiessa nopeallakin aikataululla, sanoo kaupungin henkilöstöjohtaja Christina Söderlund .

Lounean henkilöstöstä jopa 70–80 prosenttia teki etätöitä vielä toukokuussa, mutta kesän aikana etätyönteon määrä on aavistuksen vähentynyt. Talous- ja hallintojohtaja Harri Mannonen epäilee, että ensi maanantaista alkaen lukema laskee entisestään.

Se on kuitenkin selvää, että etätyönteon määrä ei ainakaan lähikuukausina, eikä mahdollisesti koskaan enää, putoa alkuvuoden tasolle.

– Se on toki vain oma ennustukseni, mutta uskoisin, ettei niin sanottuun vanhaan normaaliin enää täysin palata. Ei ainakaan aivan lähiaikoina. Meillä on jo pitkään ennen korona-aikaa ollut käytössä joustavan työnteon malli, jossa töitä on ollut mahdollista tehdä myös kotoa käsin, Mannonen kertoo.

Hänen mukaansa työskentely kotona on tietyissä olosuhteissa ja tehtävissä jopa tehokkaampaa kuin toimistolla. Sellaisia tehtäviä ovat korkeaa keskittymistä vaativat työt.

– Esimerkiksi suunnitteluprojektit ovat sellaisia, jotka vaativat erityistä keskittymistä ja jos ajatus katkeaa monesti, ei työnteko ole välttämättä niin tehokasta. Sellaista on ainakin havaittu, että vaativien projektien tekeminen kotona on jopa tehokkaampaa kuin työpaikalla.

Lounean markkinointipäällikkö Pauliina Lekberg teki ennen koronaviruksen leviämistä etätöitä keskimäärin yhden päivän viikossa. Maaliskuun puolivälistä alkaen työt siirtyivät kotiin, mutta kesän aikana hän on vähitellen palannut tekemään työpäiviään myös Salon pääkonttorille.

– Tässä työtehtävässä on tärkeää olla ihmisten kanssa kasvotusten tekemisissä ihan jo sen takia, että voi paremmin pallotella ajatuksia ja vaihtaa ideoita. Työt hoituvat kyllä hyvin kotoa käsinkin, mutta koen, että markkinointiin liittyvässä työssä läsnäolo on erityisen tärkeää, hän miettii.

Lounaismaan Osuuspankissa koronavirustilannetta seurataan edelleen tarkasti, eikä paluuta etätöistä työpaikan tarjoamille työpisteille ajoiteta kuukauden vaihtumiseen. Pankinjohtaja Jukka Tuomisen mukaan työntekijät ovat jo kesä–heinäkuun aikana palanneet takaisin ”normaalimpaan työskentelyyn” asteittain, joten mitään mullistavaa muutosta tähän tilanteeseen ei ole ensi maanantaista alkaen luvassa.

– Jos tilanne ei muutu olennaisesti nykyisestä, palaamme normaaliin etätyökäytäntöön sitä mukaa, kun henkilöt palaavat lomilta. Tietyt rajoitukset ovat yhä voimassa: sisäisissä tilaisuuksissa on vielä elokuun ajan 50 hengen rajoitus voimassa, mutta toki noudatamme asiassa viranomaisten päivittyviä ohjeistuksia, Tuominen kertaa.

Myös asiakkaan näkökulmasta tietyt korona-ajan hygieniaan liittyvät uudistukset pysyvät edelleen käytössä.

– Emme edelleenkään kättele, ja huolehdimme hyvästä käsihygieniasta jatkossakin. Konttoritapaamisissa suojapleksit jäävät käyttöön ja turvallisten etäisyyksien pitämistä painotetaan. Etätöitä siis jatketaan, kuten ennen pandemian alkua, Tuominen jatkaa.

OP Lounaismaalla on pääosin hyviä kokemuksia etätyönteon tehokkuudesta. Etätyöjakso on vauhdittanut uusien digitaalisten työkäytäntöjen käyttöönottoja, sillä esimerkiksi verkko- ja puhelinneuvotteluja on käyty selvästi aiempaa enemmän. Myös asiakkaiden hankkeet ovat siirtyneet nopealla aikataululla pääosin digitaalisiin kanaviin. Etätyön kautta asiakkaille on voitu tarjota neuvotteluaikoja myös lauantaisin, ja näille ajoille onkin ollut Tuomisen mukaan paljon kysyntää. Tämä palvelu jää käyttöön myös jatkossa, vaikka koronavirustilanne hellittäisikin.

Vaikka etätyö on osoittanut toimivaksi työnteon muodoksi, on myös kaipuu työyhteisöä kohtaan kasvanut kevään ja kesän aikana.

– Työkavereiden ja työyhteisön arvo on konkretisoitunut etätyön aikana. Meidän kokemuksemme mukaan etätyössä työ tahtoo joskus viedä mukanaan niin, että työpäivän venymistä ei aina huomata ja taukojen pitäminen voi helposti unohtua, Tuominen muistuttaa.​

Nettiyhteyksiä vauhditettu ennätystahtiin

Samalla kun etätyönteko kasvoi räjähdysmäisesti maalis–huhtikuun taitteessa, kiihtyi myös nopeampien verkkoyhteyksien kauppa. Lounean talous- ja hallintojohtaja Harri Mannonen laskee, että tämän vuoden aikana yritys on tehnyt yli kaksinkertaisen määrän nopeudennostoja verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

– Koronatilanne on vauhdittanut selvästi tehokkaiden yhteyksien tarvetta. Monessa perheessä vanhemmat ovat tehneet kotona etätöitä samalla, kun lapset ovat tarvinneet nettiyhteyttä esimerkiksi etäkoulunkäyntiin ja lukuisiin suoratoistopalveluihin. Sitten on huomattu, ettei nykyinen yhteysnopeus enää riitäkään, Mannonen miettii.

Nopeilla yhteyksillä hän tarkoittaa jopa 1 000 megan sekuntinopeudella tietoa siirtäviä kuituyhteyksiä. Tavallisesti tällaiset kaistat ovat olleet vaativaan yrityskäyttöön tarkoitettuja, mutta kevään ja kesän aikana myös salolaisissa kotitalouksissa on alkanut virrata bitti yritysvauhtia.

– Siinä mielessä me olemme olleet onnekkaita tämän koronakriisin keskellä, että toimialalla on riittänyt kysyntää jopa aiempaa enemmän.

Lounean verkko kattaa hyvin Salon keskustan alueen ja suurimmat keskustaajamat lähialueilla. Mökkialueita, joista verkko puuttuu, ei ole kuitenkaan lähdetty koronan aiheuttaman kuitubuumin myötä rakentamaan.

– Niissä on kyse aina useamman vuoden projektista, eikä niin pitkälle tulevaisuuteen voi vielä ennustaa. Mutta esimerkkinä Teijon alueella nopeudennostoja on tehty jo olemassa oleviin verkkoihin aika reilusti tämän vuoden aikana, Mannonen sanoo.

6
Jätä kommentti

1 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Urpo

Viimeisimmän IPCC-raportin jälkeen puolueet alkoivat kilpailla siitä, kuka esittää kunnianhimoisimmat tavoitteet hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi. Keinona oli mm. leikata liikenteen päästöjä rajusti, johon mm. polttoaineiden veroja korottamalla kannustetaan. Mutta tulikin korona, joka leikkasi tieliikenteen määrää eli liikenteen päästöjä. Väärin leikattu, kansan piti ostaa kalliita sähköautoja, joiden verottaminen olisi käynnistynyt, kun lypsettäviä lehmiä olisi ollut tarpeeksi. Nyt autokaupan sakkaamisen myötä tilanne korjataan aloittamalla polttoaineen kuluttaminen. Palataan juhlapuheiden aikaan. Onneksi firmat näkee asiat toisin, kun toimiviksi osoittautuneiden etätyökäytäntöjen avulla voidaan säästää mm. kiinteistökustannuksissa. Siksi itse ajan jatkossakin keskimääin 150 km vikossa vähemmän. Se kivasti kompensoi polttoaineveron korotusta ja säästää ympäristöä, vaikka valtiovarainministeriö ei… Lue lisää »

Rita

Miksi Salon kaupunki päätti lopettaa etätyöt? Onko järkevää ja vastuullista? Jos kasvomaskipakko tulee ym, olisiko sittenkin parempi sallia etätyön teko? Onko maskeja tarpeeksi kaikille, ja etenkin riskiryhmään kuuluvilla pitäisi olla paremmat maskit kuin normikertakäyttöiset. Aivan varmasti moni haluaisi jatkaa etätyötä nyt, kun koronaluvut ovat nousussa koko maailmassa. Onko henkilökunnalta edes kysytty halukkuutta jatkaa tai tarvetta etätyöhön etenkin riskiryhmälle? Kumpi tulee edullisemmaksi loppupeleissä? Työntekijät sairastunevat ja osa jää mahdollisesti pitkillekin sairauslomille. Nyt maalaisjärki käyttöön Salon kaupungillakin. Halukkaat voivat tietysti palata työpisteilleen, mutta etätyöt ovat tuoneet myös säästöjä etenkin kiinteistö- ja tietoliikennekuluissa, kun osa ainakin maksaa nekin itse ja kotonaan. Kaikilla kun… Lue lisää »

Jere

Etätyö tuonut säästöjä kiinteistö- ja tietoliikennekuluissa? Tarkoitatko, ettei kiinteistöjä jotenkin ollut olemassa silloin, kun oltiin etätöissä? Kyllä ne kiinteistökulut olivat ihan samalla tasolla korona-aikana. Tosin esim. uimahallista yms. paikoista ei tullut tuloja. Tietoliikennekulut eivät myöskään voineet tuoda säästöjä, koska kyllä ne tietoliikenneverkot oli työpaikoilla olemassa, vaikka siellä ei ollutkaan niin paljon ihmisiä. Ei oikein voi katkaista yhteyksiä, koska esim. palvelimet yms. tekniikka on riippuvaista tietoliikenneyhteyksistä. Puhelinliittymiä ei voi katkaista siksi, että ollaan etätöissä, koska isolla osalla etätyöntekijöistä on kännykät, joita käyttivät etätyössä. Kulut saattoivat jopa nousta, jos piti päivittää liittymiä isommilla datapaketeilla, jos etätyössä työntekijä käyttää älypuhelimen kautta verkkoa. Lisäksi… Lue lisää »

Rita

Säästöä kiinteistökuluissa tuli varmasti esim. sähkön kulutuksissa ja ehkä puhtaanapidostakin, vaikka se sisäistä palvelua, mutta ei ole niin paljon vaatinut siistijöiltä työmäärää, kuin jos porukat olleet työpisteissään. Saako joku käyttää kännykkäänsä etätyön nettiyhteyksiinkin? Tietääkseni ehto etätöille oli että kotona on oma nettiyhteys, näin sanottiin. Vanhalla nokialuurilla vuosimalli öö ja siitäkin akku ollut loppu jo 3 vuotta, ei paljon nettiyhteyksiä oteta eikä puhelinyhteyksiäkään. Käytössä kun ollut se iänikuinenvanha liittymä, mistä ei saa edes viestejä lähettää, kun ei ole pakettia. Uutta et saa, vaikka vanha ei toimi. Työnantajan kuuluisi huolehtia, että työntekijällä toimivat koneet ja laitteet. Mutta se ei pidä joka osastolla… Lue lisää »

Pertti

Etätyön päätös on oikea ratkaisu. Kaikki vain omalle työpisteelleen. Kaikki muu on turhaa marinaa. Ei suomalaiselle kovin usein tule koronaa.

Suomalainen pelkää ihmisiä ja kuolemaa niin lujasti, että eristäytyy.

Rita

Kalliiksi tulee työnantajalle, kun työntekijät sairastuvat laumoina koronaan eikä mikään enää toimi sitten. Koronasta ei kaikki selviä viikossa parissa. Miksi ei saa pelätä kuolemaa, jos pitää ehdoin tahdoin altistaa itsensä menemällä omalle työpisteelleen, missä sata muuta töissä ja asiakkaat päälle? Onhan se nyt ihan älytöntä, jos etänä pysyt terveenä ja olet itsekin altistamatta muita läheisiä ja työyhteisöä. Maalaisjärkeä neuvottu jo keväällä tähän käyttämään ja nyt sen tarve vielä isompi, jos halutaan pitää tartunnat edes suunnilleen yhtä alhaisissa luvuissa kun nyt keväällä päästiin. Kyllä huomaa, että osa ihmisistä kokonaan unohtanut jo turvavälit, käsihygieniat ym. Jos niillä koskaan sitä on ollutkaan eli… Lue lisää »