Hallituksella vaikea syksy

0
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) totesi keskustan kesäkokouksessa Nokialla, että menopaineet odottavat ratkaisua syksyn budjettineuvotteluissa.

Pian päättyvän lomakauden jälkeen hallituksella on edessä poikkeuksellisen vaikea syksy. Budjettiriihen paineet ovat tavallista suuremmat koronan vuoksi, ja pandemian toinen aalto voi tuoda vielä yllättäviä lisäkustannuksia.

Keskusta hakee paitsi puheenjohtajaa myös vahvempaa profiilia. Puolue vaatii talouden tervehdyttämistoimia, mikä voi hiertää hallituspuolueiden yhteistyötä.

Keskustan kesäkokouksessa kirjoitettiin suuntaviivoja hallituksen syyskaudelle. Kokouksessa korostettiin talouden tervehdyttämistoimien välttämättömyyttä. Työllisyystoimia tarvitaan ja budjettikehykseen pitää palata.

Tällä viestillä keskusta haluaa muistuttaa, että se kantaa huolta hallitusohjelman talouspolitiikasta. Hyvä talous- ja työllisyyskehitys oli keskustan listan ensimmäinen kynnyskysymys, kun päätettiin lähteä mukaan punavihreään hallitukseen.

Taustalla on tietysti myös huoli keskustan kehnoista kannatusluvuista. Pohjamudissa rypevä kannatus ei ole kääntynyt nousuun, kun samaan aikaan hallituskumppani SDP on noussut gallupkärkeen.

Talouden tervehdyttämistoimet tarkoittavat väistämättä myös menojen leikkauksia. Keskustan vaatimus nostaa painetta syksyn budjettiriiheen, sillä päätökset ovat kipeitä.

Odotettavissa onkin, että hallituspöydistä kuullaan syksyllä tiukkaa sananvaihtoa ja suoranaisia yhteenottoja. Koronakevään aikana ehdittiin jo tottua harvinaisen suureen yksimielisyyteen, jossa mukana olivat myös oppositiopuolueet.

Paluu politiikan arkeen on edessä syksyllä.

Käsikirjoitus voi mennä uusiksi, jos koronan toinen aalto tulee voimalla. Silloin pandemian hillitseminen nousee hallituksen työlistalla kärkeen ja muut saavat odottaa.

Koronasta aiheutuvia lisäkustannuksia on joka tapauksessa syytä odottaa. Parhaassa tapauksessa puhutaan koronarokotteen aiheuttamista kustannuksista, jos tehokas rokote saadaan markkinoille loppuvuoden aikana.

Rokotteen ostamiseen haetaan rahat, vaikka hinta olisikin kova. Se on kuitenkin paras keino pysäyttää vakavaa tautia aiheuttava virus.