Hevonpään ampumakeskuksen uusi ympäristölupa kumottiin

2
Salon Seudun Ampujat on päättänyt, ettei se hae valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Hevonpään ampumaurheilukeskuksen ympäristöluvasta. kuva: SSS / Minna Määttänen

Salon Seudun Ampujat joutuu luopumaan suunnitelmastaan, jonka mukaan Hevonpään ampumaurheilukeskuksen toimintaa laajennetaan.

Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut Salon rakennus- ja ympäristölautakunnan keväällä 2018 tekemän päätöksen SaSA:n ympäristöluvasta.

Muutos olisi laajentanut suurikaliiperisten aseiden viikoittaisia ampuma-aikoja reilusti.

Hallinto-oikeus kielsi päätöksen täytäntöönpanon jo kesällä 2018. Nyt lupapäätös kumottiin lainvastaisena.

Lautakunnan päätöksestä tehtiin useita valituksia. Valittajien mukaan ampumaurheilukeskuksen melu haittaa lähialueen loma-asuntojen käyttöä.

Toiminnan laajentaminen olisi tarkoittanut melun lisääntymistä. Valittajien mielestä rasitus olisi kohtuuton kiinteistön omistajille. Se olisi aiheuttanut myös taloudellisia menetyksiä, koska kiinteistöjen arvo laskisi.

Hallinto-oikeus oli valittajien kanssa samaa mieltä. Oikeuden mukaan uusi ympäristölupa olisi mahdollistanut huomattavan laajennuksen toiminta-aikoihin ja olennaisen lisäyksen laukausmääriin.

Oikeuden mielestä toiminnan laajentaminen olisi voinut aiheuttaa kohtuutonta rasitusta lähialueen kiinteistöjen omistajille. Oikeus piti myös meluselvityksiä osin puutteellisina.

Hallinto-oikeus kumosi lautakunnan päätöksen, mutta totesi, että Salon Seudun Ampujat voi jatkaa toimintaa ampumaurheilukeskuksessa vanhalla ympäristöluvalla.

SaSA:n puheenjohtajan Rauno Elon mukaan yhdistys on jo päättänyt, ettei se lähde valittamaan hallinto-oikeuden päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Tyydymme tähän päätökseen. Katsoimme, että on melko turhaa lähteä valittamaan. Lopputulos tuskin muuttuisi mihinkään.

Elo muistuttaa, että yhdistyksellä on Hevonpäässä voimassa vuoden 2005 ympäristölupa toistaiseksi. Toimintaa jatketaan sen mukaan, ja esimerkiksi kilpailuviikonloput pyritään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti.

– Toistaiseksi mennään tällä. Pidetään olemassa olevat ampumaradat kunnossa, eikä lähdetä laajentamaan. Aika paljon on työsarkaa pelkästään siinä, että täytetään ympäristölupaviranomaisten vaatimukset.

Hevonpäässä on ollut ampumarata vuodesta 1966 alkaen, ja ampumaurheilukeskus on Rauno Elon mukaan Varsinais-Suomen kehittynein rata.

– Totta kai aina toivoisi, että ampumaurheilukeskusta voisi kehittää ja toimintaa laajentaakin. Vähän ihmetyttää, sillä trendi näyttää olevan se, että ampumaradat halutaan mieluiten kiinni. Missä sitten ammutaan, hän kysyy.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mä vaan
2 vuotta sitten

Kannattaisi harkita vielä. Uskoakseni Salossa on jalkapallokenttiä aika paljon enemmän. Jopa tekonurmia.

Ampumaurheilua harrastetaan Salossa SM-tasolla. Täällä tuetaan muitakin urheilulajeja, joten kaupunki voisi katsoa omaa pesäänsä sen verran, että tukisi kaikkia lajeja tasapuolisesti.

Onko kaupunki avustanut seuraa meluhaittojen vähentämisessä?

Jarmo J
2 vuotta sitten
Reply to  Mä vaan

Puhut asiaa, saas nähdä vastaako virkamies………