Joskus kolahtaa niin, että päiväunet kärsivät – lapsille tehty musiikki soi koko viikonlopun Salossa

0
Perjantaina torilavalla esiintynyt Ville Karttunen voitti kaksi vuotta sitten Lastenlaulufestivaalin yhteydessä järjestettävän Vuoden uusi lastenlaulu -kilpailun.

Lasten oma Lastenlaulufestivaali käynnistyi perjantaina aurinkoisessa säässä.

Perinteikäs festivaali juhlistaa tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuotta. Tapahtumasta onkin jo ehtinyt muodostua ylisukupolvinen kesäkokemus.

– Muistan tapahtuman omasta lapsuudestani, sanoo Kiskosta festivaaleille tullut Henna Tito.

Tykkipuistoon on pystytetty toimintapisteitä, ja Henna Tito sekä lapset Ilona ja Eemil Tito aikovat rakentaa linnunpöntön. Juhlavuoden nikkarointipaja juhlistaa linnunlaulua, ja festivaaliväen tekemät pöntöt ripustetaan myöhemmin Salon kaupunginpuutarhurin valitsemaan puistometsään.

Henna Tito kertoo musiikin olevan kuuluvasti läsnä perheen arjessa myös itse tuotettuna. Kotona soivat kellopeli, piano ja ukulele.

Ilona Tito nimeää lempiartistikseen Erika Vikmanin. Etenkin Euroviisuista tuttu Cicciolina on hänen mielestään hyvä kappale. Myös lempilastenlaulu on helppo nimetä.

– Se on Ihahaa , sanoo Ilona Tito.

Henna, Ilona ja Eemil Tito nikkaroivat musiikin kuuntelun lomassa linnunpönttöjä.

Lounas- ja päiväuniaika verottavat väkeä torilavan katsomosta, kun muusikko Ville Karttunen astelee kitara olallaan esiintymään. Hetki on silti juhlallinen.

– Erittäin kiva on nousta lavalle. Olen jokaisesta keikasta kiitollinen, sanoo Karttunen ennen keikkaa.

Monen muun esiintyvän artistin tavoin korona tyhjensi Karttusenkin keikkakalenterin keväällä, ja noin kolmekymmentä esiintymistä jäi toteutumatta.

– Ulkona on hyvä soittaa kun tietää, että turvavälit on helppo pitää.

Karttunen päätyi lastenmusiikin pariin 2000-luvun alussa. Joensuusta kotoisin oleva muusikko työskenteli tuolloin siviilipalvelussa joensuulaisessa päiväkodissa ja huomasi, että lapsiyleisön musiikkiin erikoistuneita esiintyjiä oli varsin vähän.

Karttunen piti lapsille musiikkituokioita, ja kappaleita puntaroitiin yhdessä levyraadin tyyliin. Karttuselle kävi selväksi, että hyvän kappaleen aiheuttama reaktio voi olla suorastaan odottamattoman hillitön. Kerran hän soitti lapsille Oscar H.O.T. Quartet -jazzyhtyeen Space Hump -kappaleen. Avantgardistinen jazz sai lapset niin fiiliksiin, ettei nukkuminen onnistunut päiväunilla.

– Päiväkodin väki toivoi, ettei pidettäisi enää levyraatia ennen päiväunia.

Päiväkotityön innoittamana Karttunen perusti Hullut hattuset -lastenmusiikkiyhtyeen. Kolme täyspitkää lastenlevyä julkaissut yhtye on tällä hetkellä tauolla, ja Karttunen tekee soolouraa. Hänen tekemänsä Leppäkertun sadelaulu voitti kaksi vuotta sitten Vuoden uusi lastenlaulu -kilpailun.

Karttunen tietää, että lapset innostuvat myös aikuisten musiikista, mutta hänen mielestään lapsille pitää tarjota myös muuta.

– Ehdottomasti tarvitaan lapsille kirjoitettua ja heidän kokemusmaailmastaan lähtevää musiikkia. Mutta lapsille tehty musiikki ei soi radiossa, joten uusia artisteja ja bändejä voi olla vaikea löytää. Se vaatii aikuisilta vaivannäköä.

Mika ja Viola Mettänen kertovat musiikin olevan usein osa matkantekoa.

Salolaiset isä ja tytär Mika ja Viola Mettänen tulivat festivaaleille polkupyörällä. Jo matkalla kävi selväksi, että musiikkitapahtumaan lähtö oli hyvä idea.

– Viola lauloi pyörän takana sinisistä silmistä ja nauravasta suusta, kertoo Mika Mettänen.

Pikkupoika posteljoonin ohella perheen lastenlaulusuosikkeihin kuuluvat muun muassa Rölli -sarjan laulut.

– Musiikkia tulee kuunneltua eniten autolla tai pyörällä ajaessa.

Myös viikonloppuna festivaaleille on hyvä suunnata pyörällä – sääkartta näyttää poutasäätä. Koronatilanteen vuoksi kesän alusta elokuulle siirretty Lastenlaulufestivaali järjestetään tänä vuonna pääosin ulkona.

– Penkit ovat väljästi, ja vanhemmat huolehtivat turvaväleistä, sanoo järjestelyistä vastaavan Lasten Laulukaupunki ry:n puheenjohtaja Siv Ilola. Hän arvioi, että lauantaina eniten yleisöä kerää kello kymmeneltä aamupäivällä torilavalla esiintyvä Soiva Siili -yhtye.

Lastenlaulufestivaalit jatkuvat la 29.8.– su 30.8. Ohjelmatiedot osoitteessa lastenlaulukaupunki.fi