Joukko eturivin näyttelijöitä leiriytyi Sauvoon – ensi kesänä nähtävässä tv-sarjassa Sauvo on Uppsala

0
Fiktiivisen Aura Unitedin riveissä palloileva Dylan Westeren otti kuvaustauolla kaverikuvan Eero Milonoffin kanssa. Taustalla näkyy niin kotimaisissa kuin ruotsalaisissakin produktioissa esiintynyt Jarmo Mäkinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Hakkispaanan jalkapallokentällä Sauvossa riitti torstaina tohinaa.

Paikallisen Peimari United -jalkapalloseuran harjoituksista tai matsista ei kuitenkaan ollut kyse. Sen sijaan kentällä hääräsi kuvitteellinen Aura United -joukkue, joka nähdään ensi vuonna levitykseen tulevassa Kentän laidalla -draamasarjassa.

Todellisuudessa Aura Unitedin junioripelaajat eivät edes ole sarjan päätähtiä. Huomio kiinnittyy nimittäin lehtereillä ja huoltotiimissä häärääviin vanhempiin.

– Lähtökohtana on, että kentällä peli on reilua mutta kentän laidalla ei, sarjan tuottajana toimiva Mats Långbacka naurahtaa.

– Ennen vanhaan pojat väittelivät, kenen isä on vahvin. Nyt tilanne on kääntynyt toisinpäin, hän lisää.

Långbacka on sekä suomalaisissa että ulkomaisissa produktioissa meritoitunut näyttelijä-tuottaja. Hän on dubannut Prinssi Uljaan äänen Shrek -elokuviin, esiintynyt ulkoministerinä Presidentti -sarjassa ja piipahtanut Kotikatu -hittituotannossa.

Vaikka Långbackan ansioluettelo on pitkä, hän on viihtynyt paljon myös jalkapallokenttien kulmilla.

– Oma poikani on pelannut muun muassa Helsingin Jalkapalloklubissa ja FC Hongassa. Näin aina nappulasarjoista lähtien, mitä se touhu huoltojoukoissa on.

Idea jalkapalloaiheisesta tv-sarjasta muhi Långbackan päässä kymmenkunta vuotta. Kun hän kolme vuotta sitten tapasi käsikirjoittaja Annina Holmbergin, aihio kypsyi konkretiaksi.

– Anninalla on myös kosketuspintaa jalkapallomaailmaan lapsensa kautta. Meillä oli heti yhteinen sävel sarjan suhteen, Långbacka iloitsee.

Kaksikon pojat ovat läsnä myös kuvauksissa. He toimivat nimittäin sarjan jalkapallokoordinaattoreina.

8-osaisen draamasarjan kuvaukset alkoivat viime lokakuussa. Materiaalin oli tarkoitus olla purkissa kesäkuuhun mennessä, mutta korona sotki aikataulut.

– Maaliskuussa kuvaukset jäädytettiin. Meillä on kahden Sauvo-päivän jälkeen vielä pari kuvausviikkoa jäljellä. Lisäksi marraskuussa on yksi talvikuvauspäivä, joka jäi maaliskuussa väliin, Långbacka kertoo.

Korona on myllännyt myös julkaisupäivämäärät uusiksi. Alun perin sarjan oli tarkoitus debytoida Yleisradion Areena-palvelussa tulevan joulun tienoilla. Nyt julkaisu on siirretty ensi kesään.

– Mikäli jalkapallon EM-kisat toteutuvat, Kentän laidalla esitetään samoihin aikoihin, Långbacka tietää.

Tuottajan näkemyksen mukaan projekti on muutoin edennyt soljuvasti. Hän kuvaa kokonaisprosessia luonteeltaan miellyttäväksi.

– Otti oman aikansa, ennen kuin ideasta kehkeytyi jotain todellista. Toisaalta huolellisuus on aina hyve.

– Kaiken kaikkiaan on ollut helppoa suostutella näyttelijöitä ja taustajoukkoja mukaan. Teema on uponnut kaikkiin hyvin, ja ryhmä on ollut loistava.

Långbacka tiimeineen toivoo, että projekti olisi vuoden vaihteessa levitystä vaille valmis.

”Ennen vanhaan pojat väittelivät, kenen isä on vahvin. Nyt tilanne on kääntynyt toisinpäin.”

Sarjan kuvauksia on tuotantotaipaleen aikana tehty Turun seudulla ja esimerkiksi Eerikkilän urheiluopistossa Tammelassa. Mikä porukan toi Sauvoon?

– Tämä on fantastinen paikka. Fasiliteetit ovat kunnossa, ja Peimari Unitedin toimihenkilöistä on ollut valtavasti apua, Långbacka kiittelee.

– Toisaalta Sauvo on tarpeeksi tuntematon paikka. Jokainen futisvanhempi tunnistaa Eerikkilän lehterit, mutta Sauvo on lokaationa vieraampi, hän syventää.

Sauvo ei kuitenkaan esiinny sarjassa Sauvona, vaan Ruotsin Uppsalana.

– Taloudellisista syistä emme lähteneet Ruotsiin kuvaamaan. Jos olisimme menneet, paikallinen tuotantoyhtiö ja taustatiimi olisi napsaissut oman siivunsa resursseistamme. Toki myös korona myötävaikutti, Långbacka valottaa.

Hakkispaanan ympäristöön on ripustettu Uppsalan nimeen vannovia lippuja ja viirejä.

– Lisäksi aiomme liittää Uppsalan tuomiokirkon digitaalisesti kohtausten taustalle, Långbacka paljastaa.

Långbacka on kiertänyt poikansa kanssa eurooppalaisissa junioriturnauksissa. Sauvo on optimaalinen kuvauskohde myös siksi, että nuorten matseja ei pelata kymmentuhatpäisten yleisöjen edessä.

– Ei niissä turnauksissa pelata olympiastadioneilla, vaan kaupunkien reunamilla, hän sanoo.

Torstaipäivän kuvaukset aloitettiin aamuseitsemän jälkeen, ja töitä oli tarkoitus painaa puoli kuuteen asti. Edellisenä päivänä Sauvossa tahkottiin jo kellon ympäri, joten urakkaa on riittänyt.

Långbacka kertoo, että nuoret Aura Unitedin pelaajat roolitettiin näyttelytaito prioriteettina.

– Castingissä ensimmäinen kysymys taisi tosin olla, että mikä on kosketuspintasi jalkapalloon, hän nauraa.

Nuoret näyttelijänalut ovat saaneet matkan varrella todellista kiriapua. Näyttelijäkatraassa ovat nimittäin muun muassa Mikko Kouki, Laura Malmivaara, Jaana Saarinen sekä Mervi Takatalo. Torstaina kuvauspaikalla hääräsivät myös esimerkiksi Jarmo Mäkinen ja Eero Milonoff.