Supien pyydystämiseen Kiskossa käytetty kanuloukku sai tavallista kookkaamman vierailijan, kun nuori susi kömpi syömään ansaan jätettyjä herkkuja. Riistakamera tallensi keskiviikon aamuyön tapahtumat ja lähetti kuvaa Kiskosta Vantaalle. Powdertech Oy.n yrittäjä Kari Uusitalo ja poikansa Sami Uusitalo pääsivät irrottautumaan töistään aamupäivällä ja lähtivät kesämökille vapauttamaan eläintä.

– Susi saa vapaasti elää, kunhan ei tule pihalle pyörimään, Kari Uusitalo sanoo. Kuva: SSS/Jan Sundman

Kari Uusitalo otti yhteyttä Luonnonvarakeskukseen (Luke) saadakseen toimintaohjeita. Hän mietti, josko Luke haluaa laittaa suden kaulaan seurantapannan.

Uusitalot lähettivät sudesta valokuvia ja videota, jotta Lukessa pystyttiin ratkaisemaan eläimen kohtalo.

– Lukesta sanottiin, että se on liian nuori pannoitettavaksi ja käskettiin päästämään vapaaksi. Se on arviolta 1–2-vuotias, ja lähtenyt hakemaan omaa reviiriään. Metsästys ei ole ehkä ihan vielä hallussa, kun ilmainen yöpala on kelvannut, Kari Uusitalo hymähtää.

Nuori susi vietti puoli vuorokautta supien pyytämiseen käytetyssä loukussa Kiskossa. Kuva: SSS/Jan Sundman

Sami Uusitalo oli pannut loukkuun houkutukseksi kauriinjalan ja muuta lihaa. Stressaavasta tilanteesta huolimatta susi oli pistellyt vankeusaikanaan kaiken ruoan poskeensa.Suden kokoluokasta kertoo se, että loukku on noin 60 senttiä korkea eikä susi mahtunut seisomaan siellä suorassa.

– Ensimmäistä kertaa meidät nähdessään se kalisutteli leukojaan ja esitteli hammaskalustoaan, kun tutkimme, miten sen saa parhaiten päästettyä loukusta. Pian se kuitenkin rauhoittui, Sami Uusitalo sanoo.

– Pää ja tassut ovat paljon isommat kuin koiralla, ja kuono pitkä ja leveä, Sami Uusitalo kuvailee sutta. Kuva: SSS/Jan Sundman

Luonnonvarakeskus luotti niin paljon Itä-Kiskon metsästysseuralaisten kokemukseen ja muuhunkin harkintakykyyn, ettei antanut sen paremmin ohjeita suden kanssa käyttäytymiseen kuin tarkistanut, pystyvätkö he päästämään suden turvallisesti matkoihinsa. Uusitalot hoitivat kaiken mallikkaasti.

Salon Seudun Sanomien toimittaja ja kuvaaja olivat paikalla pian sen jälkeen, kun Lukesta oli tullut päätös suden vapauttamisesta. Susi oli siihen mennessä ehtinyt olla loukussa kellon ympäri.

Kari Uusitalo otti haulikon mukaansa ”henkivakuutukseksi” siltä varalta, että susi olisi seonnut vankeudessa ja tullut päälle. Vapautuksen lähestyessä se makoili häkissä tyynen näköisenä ja tarkkaili tapahtumia. Kun häkki nostettiin ylös, susi silmäili tarkasti ympärilleen ennen kuin juoksi metsän suojiin. Ihmiset eivät kiinnostaneet sitä pätkääkään.

– Se pelkäsi varmasti enemmän kuin me, Kari Uusitalo painottaa.

Vapaus koitti. Kuva: SSS/Jan Sundman

Uusitalot tuumaavat, että suden ulkonäkö ei paljon poikkea isosta koirasta.

– Pää ja tassut ovat paljon isommat kuin koiralla, ja kuono pitkä ja leveä, Sami Uusitalo kuvailee.

Susia on nähty Kiskon Aijalassa ennenkin. Kari Uusitalo kertoo suden tappaneen parin vuoden aikana kanuloukun tienoilla peuran ja viereisen Iso-Kiskon järven jäällä kaksi. Hänen puolestaan sudet saavat vapaasti elää mökin ympäristössä, kunhan eivät tule ihan pihapiiriin pyörimään. Loukku on noin sadan metrin päässä asumuksesta.

Mökkikiinteistö on ollut Uusitalon isän puoleisen suvun omistuksessa 1950-luvulta.

– Vietämme täällä paljon aikaa. Käymme myös metsästämässä Itä-Kiskon metsästysseurassa peuraa ja hirveä.

Maisemissa liikkuu paljon muitakin eläimiä: mäyriä, supeja, kettuja, ilveksiä, jäniksiä ja jopa karhu on nähty.

– Riistakameran ohi kulki helmikuussa suden kokoinen ilves molempiin suuntiin. Neljä vuotta sitten karhu kävi paskalla tässä metsän reunassa: löysimme koripallon kokoisen läjän, jossa oli viljaa ja karvoja.

– Sama susi oli tallentunut riistakameraan ensimmäisen kerran jo sunnuntain vastaisena yönä, kun se oli tutkinut loukkua, Kari (vas.) ja Sami Uusitalo kertovat. Kuva: SSS/Jan Sundman

Uusitalot loukuttavat supeja, koska supi on vieraslaji ja verottaa lintukantaa.

– Supi syö metsäkanalintujen munia, Kari Uusitalo toteaa.

– Niitä on saatu yhteensä kymmenkunta, Sami Uusitalo huomauttaa.

Video loukkuun jääneestä sudesta. Kuvaus: Kari Uusitalo

Video suden vapautuksesta. Kuvaus: Sami Uusitalo

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hukalle pitkää ikää
2 vuotta sitten

Kas kun päästettiin vapaaksi, Suomessa kun on tapana tappaa kaikki petoeläimet, kun tielle sattuu… Ja tämäkin yksilö oli sen luontaisen ruuan perässä: kauriinjalka…

Sus
2 vuotta sitten

Jos olisi paikallinen ollut, niin sudella olisi ollut toinen kohtalo. Hyvä näin!

Olli P
2 vuotta sitten

Juu hukalle vaan pitkää ikää ja hyviä saaliita!

wolfman
2 vuotta sitten

Varmaan kiva irrottaa tuo pyydyksestä. Voi olla hiukan kiukkunen!

Lupus
2 vuotta sitten

Miten on saako tuollaisia loukkuja tosiaan vapaasti ripotella maastoon? Sinne voi mennä mikä tahansa muukin uhanalainen rauhoitettu eläin tai vaikka naapurin tessu. Jos ei ole sitä lähettävää riistakameraa näyttämässä mitä tapahtuu, niin voi menehtyä loukkuun.

Miten on varmistettu, että vain supikoirat nauttivat loukun antimista? Oliko loukun edessä varmasti kyltti ”vain supikoirille”? Siitäkin tosin naapurin tessu voi lukea vahingossa väärin ”vain susikoirille”.

Sepe
2 vuotta sitten
Reply to  Lupus

Olen samaa miletä. Supikoira on puolet pienempi kuin susi eli pienempikin häkki olisi riittänyt. Mut nyt kun supikoira on vapaata riistaa, niin sitä luultavasti pyydetään ihan millä keinoilla vaan.

Urpo
2 vuotta sitten
Reply to  Sepe

Omalla maalla tai maanomistajan luvalla loukkupyynti on sallittua, mutta omat määräyksensä siihenkin liittyy. Ne löytyvät helposti verkosta, jos hetken viitsii hakukonetta käyttää.

Jos naapurin Tessu joutuu loukkuun, on Tessun omistajan aiheellista katsoa peilin. Lemmikkejäkin varten on omat määräyksensä. Mutta kyllä Tessu silti loukusta vahingoittumattomana pois pääsee.

Vieraslajien pyytäminen on arvokasta luonnonhoitotyötä, jota kannattaa suosia. Vastoin parempaa tietoa ei kannata levitellä luuloja supikoirien pyytämisestä ”millä keinolla vaan”. Tässä tapauksessa pienempi häkki olisi ollut huono juttu, koska susi ei silloin olisi häkkiin mahtunut ja susi olisi häkin lauetessa voinut vahingoittua.