Kiinteistökauppa vilkastui Salossa – mummonmökitkin kelpaavat

1
Kiinteistövälitystoimisto Solid House kertoo, että asunnonostajat toivovat aiempaa enemmän omaa rauhaa ja tilaa.

Asuntokauppa on palanut ennalleen Salossa, kerrotaan alueen kiinteistövälitystoimistoista. Erityisesti vapaa-ajan asunnot kiinnostavat, mutta myös omakotitalokauppa on palaamassa raiteilleen.

Kyse on valtakunnallisesta trendistä. Kiinteistömaailma tiedotti viime viikolla asuntokaupan parantaneen vauhtiaan valtakunnallisesti. Kiinteistömaailman mukaan vilkkaampaa heinäkuuta saa hakea liki kymmenen vuoden takaa. Kauppaa on tehty ahkerasti niin käytetyistä asunnoista ja kiinteistöistä kuin uudiskohteistakin.

Kovinta kasvu oli vapaa-ajan asunnoissa. Kiinteistömaailma-ketjun tilastojen mukaan vapaa-ajan asuntojen kauppamäärä kasvoi 54 prosentilla verrattuna vuoden takaiseen vuosineljännekseen.

Salolaiset toimijat kertovat, että koronan hiivuttama kaupankäynti kävi suuremmalle vaihteelle jo toukokuussa. OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikanderin mukaan asuntokauppa on ollut viime kuukaudet vilkasta.

– Kesäkuu oli meillä historian paras kuukausi, ja heinäkuukin oikein hyvä.

Erityisesti kaupan kiihtyminen näkyy vapaa-ajan asuntokaupassa.

– Vapaa-ajan kiinteistöjen kauppa on OP Lounaismaalla tuplaantunut, mutta taustalla on myös laihempia vuosia ja vapaa-ajan kiinteistöt ovat merkittävästi pienempi osa meidän myynnistä.

Kiinteistömyyjä Esa Mattila Kiinteistökolmiosta kertoo, että kauppaa on kokonaisuudessaan tehty samaan tahtiin kuin viime vuoden puolella. Käännös tapahtui kun Uudenmaan raja avattiin huhtikuun lopussa.

– Kiinteistökolmio lienee tämän alueen suurin vapaa-ajan asuntojen välittäjä, mutta sellaista lehtien sivuilla mainostettua isoa piikkiä ei meillä ole näkynyt. Vapaa-ajan kauppaa on tehty hieman enemmän.

Kiinteistövälittäjä Janita Eloranta Solid Housesta kertoo, että myös heillä asuntokauppa on ollut aiempaa vilkaampaa.

– Korona siirsi kevään kiireitä kesälle, Eloranta sanoo.

Arviot ovat vielä varovaisia, vaikka myyntiluvut ovat kevään ja kesän ajalta plussan puolella.

– Viime vuonna Salon seudulla tehtiin asuntokauppoja yli 10 prosenttia enemmän kuin edellisenä. Tänä vuonna ei olla viime vuotista edellä, vaan markkinatilanne on suurinpiirtein entisellään. Uskon, että kaupan kiihtyminen johtuu suurelta osin maalis-huhtikuun patouman purkautumisesta ja kuukausitasolla on isoja heittoja. Vuoden lopussa sitten nähdään lopputulos, OP Koti Lounaismaan Nikander sanoo.

Nikanderin mukaan Salon seudulla ostetaan pääsääntöisesti tarpeeseen.

– Omakotitalokaupan puolella on ollut erittäin positiivista kehitystä. Esimerkiksi omakotitalot, jotka sijaitsevat kauempanakin keskustasta, ovat olleet kiinnostavia, Nikander kertoo.

Salon seudulla jo asuvia kiinnostavat omaa rauhaa ja naapureiden katseilta piilossa olevaa pihaa tarjoavat kohteet aiempaa enemmän, kerrotaan myös Solid Housesta.

Pieniä muutoksen merkkejä on ilmassa. Solid Housen Eloranta kertoo, että asuntokaupassa on ollut myös aiempaa enemmän kauppoja, jotka ovat menneet pyyntihintaan tai hyvin lähelle sitä.

– Se riippuu paljon kohteesta. Vapaa-ajan asunnot ovat menneet monesti ensimmäisestä näytöstä ja tarjouksia on tehty näytön jälkeen useita. Joskus hinta on noussut kilpatilanteessa jopa yli pyyntihinnan.

Eloranta arvioi, että erityisesti pääkaupunkiseudulta tulevat ostajat ovat tottuneet tiukkaan kilpailuun asuntomarkkinoilla, ja saattavat tarjota yli pyyntihinnan haluamastaan kohteesta. Erityisen kysyttyjä ovat rantatontilla olevat vapaa-ajan asunnot.

Korona on näkynyt Elorannan mukaan myös tarkentuneina toiveina uudelle kodille.

– Esimerkiksi erillistä työhuonetta on ollut toivomuslistassa. Näitä ei aiemmin ole samalla tavalla ollut. Tila ja oma rauhallinen piha on monella toiveissa.

Elorannan mukaan kyse ei ole kuitenkaan vielä suuresta trendistä.

Uusia tuulia on haisteltu myös Kiinteistökolmiolla. Kiinteistömyyjä Esa Mattila kertoo, että mummonmökit kiinnostavat jälleen ihmisiä. Hän arvelee, että pääkaupunkiseudun kerrostaloista haluaan väljemmille vesille. Siihen tarkoitukseen edullisemmat mummonmökit sopivat hyvin.

– Muutama vuosi takaperin näiden kauppa hiipui ja hiipui, ja Salon alueen reunakulmilta mummonmökkejä oli vaikea myydä. Nyt tilanne on toinen, Mattila sanoo.

Myös varovaisia arvioita esittävän OP Koti Lounaismaan Nikanderin mielessä on käynyt muutoksen mahdollisuus.

– Ajattelin itse keväällä, että vaikka kaupungistumista ei varmasti mikään pysäytä, niin kevään tapahtumat ovat olleet sille hyvä vastavoima. Ihmiset ovat kaivanneet ehkä enemmän turvallista ja rauhallista asuinympäristöä ruuhkan ulkopuolelta.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pekka
1 vuosi sitten

Toivoisin välittäjiltä konkreettisia lukuja kauppojen kehityksestä. Nyt lausuntoja antavat puhuvat oman elinkeinonsa puolesta. Tietenkin silloin on kova tarve puhua tavalla, joka vauhdittaa kaupantekoa. Tilastot esiin, arvoisat välittäjät!