Korona rauhoitti aikaa maailmalta taiteen tekemiselle – somerolainen kuvataiteilija Antti Laitinen esittelee uusia töitään tällä kertaa Suomessa

0
Kuvataiteilija Antti Laitisella on riittänyt töitä, vaikka korona on hiljentänyt myös taidemaailmaa. Tämä teos syntyi kotipihan pajuista. Muotoilussa ja kuivatuksessa hän käytti apuna vanhan heinäharavan pyörää. Kuva: SSS/Marko Mattila

Viime vuosina paljon maailmalla kiertäneen somerolaistaiteilija Antti Laitisen teoksia on esillä kolmen vuoden tauon jälkeen yksityisnäyttelyssä Suomessa. Tällä viikolla avautunut helsinkiläisen Galerie Anhavan näyttely esittelee Laitiselta useita uusia teoksia. Edelliset yksityisnäyttelyt kotimaassa Laitinen piti vuonna 2017 Anhavassa ja Someron kivimakasiinissa.

Viime vuonna Laitisella riitti kiireitä maailmalla, sillä hän piti yksityisnäyttelyt Norjassa, Tanskassa ja Belgiassa, jonka pääkaupungissa Brysselissä hänellä oli kaksi omaa näyttelyä. Lisäksi taide vei hänet lukuisia kertoja muun muassa Kiinaan, jossa hänen töitään oli esillä useissa näyttelyissä.

Tänä vuonna korona on hiljentänyt myös taidemaailman, mutta Laitinen ei ole tilanteesta pahoillaan.

– Näyttelytauko ei ole haitannut, sillä minulla on ollut paljon töitä, Laitinen toteaa.

Galerie Anhavassa esillä olevien uusien töiden lisäksi Laitinen on tehnyt tilaustyötä Jyväskylään Ruusupuiston liikenneympyrään.

– Teokseen tulee valoseinä sekä harjateräsverkon sisällä kasvavat pihlajat, jotka taivutan haluttuun muotoon. Kun pihlaja kasvaa yli verkon, se saa vapaasti rönsyillä. Näin teos muuttuu ajan myötä, Laitinen kertoo marraskuussa valmistuvasta työstä.

Puut ja metsä ovat olleet aina keskeisesti mukana Laitisen taiteessa. Haukiputaalla kasvaneen Laitisen töissä myös merellä oli aiemmin iso rooli, mutta muutto Somerolle vuonna 2010 häivytti veden taka-alalle.

Anhavan näyttelyssä esillä olevat uudet työt ovat syntyneet aiempien töiden innoittamina. Laitinen on viime vuosien Broken Landscape -sarjassaan muotoillut rautalangan avulla oksistoihin pyöreitä aukkoja.

– Sain ajatuksen tehdä teokset, jotka ovat ikään kuin aukoista irrotettuja, hän kertoo.

Näin syntyivät pajusta, orapihlajasta ja syreenistä taivutetut teokset, joiden muotoilussa Laitinen on käyttänyt apuna niin vanhan heinäharavan kuin polkupyörän pyörää. Pyörien avulla hän on saanut pakotettua risut haluamaansa muotoon ja leikattua reunat tasaiseksi ympyräksi.

– Kuivatin työt saunassa. Poistin pyörät, kun risut olivat kuivuneet.

Laitinen löysi kovan etsimisen jälkeen tarvitsemansa vanhan heinäharavan suuren pyörän Loimaalta, mutta nyt hän on paremmin varautunut.

– Olen ostanut Facebookin kautta erilaisten vanhojen koneiden pyöriä siltä varalta, että tarvitsen niitä vielä. Kilpailen vanhoista pyöristä sisustajien kanssa, jotka haluavat niitä koristeeksi portin viereen.

Somerniemellä Keltiäisten entisellä koululla perheensä kanssa asuvalle Laitiselle oma piha ja lähiluonto ovat tärkeä ideoiden lähde.

– Kävelen paljon pihalla ja mietin, miten mitäkin puuta tai pensasta voisi muokata taiteeksi. Tarkkailen myös muuta ympäristöä, ja jonkin puun malli tai pensaan muoto saattaa synnyttää ajatuksen, joka sitten jalostuu työksi.

Laitinen esittelee vanhaa halkoa, johon hän on hakannut vieri viereen 7 000 naulaa. Naulojen osin peittämä hahmo tuo mieleen eläimen jalkoineen ja häntineen.

– Löysin tämän pölkyn pihavajasta ja halusin käyttää sen uudelleen. Saattaa olla, että tämän päällä on halkaistu klapeja, joilla on 50 vuotta sitten lämmitetty tätä koulua, vanhan koulurakennuksen historiaa arvostava Laitinen pohtii.

Laitinen on käyttänyt naulaustekniikkaa töissään ennenkin. Hän teki viime kesänä Brysselissä teoksen, johon saivat osallistua myös puistossa kävijät. Perhosen toukkaa muistuttava puunrunko peitettiin kokonaan noin 25 000 naulalla. Laitinen sai hiljan kutsun syyskuulle veistospuiston avajaisiin, jonne teos sijoitetaan.

– Tässä tautitilanteessa jätän tilaisuuden väliin. Madridissa olisi taiteilijatapaaminen ja videofestivaalit, mutta myös se saa nyt jäädä.

Laitinen kertoo ihmisten olleen Brysselissä innoissaan mahdollisuudesta osallistua naulaamalla taideteoksen syntyyn.

– Nuorin naulaaja oli 2-vuotias ja vanhin yli 90. Eräs nainen kävi hakkaamassa nauloja joka päivä.

Laitinen naurahtaa, että naulojen hakkaaminen on erittäin hyvää terapiaa.

– Taiteilijana minua kiehtoo muutos: puu katoaa täysin ja nauloista jäävät näkyviin vain kannat. Pinta on kuin käärmeen suomua.

Antti Laitinen on luonut puusta taidetta, joka on kerännyt niin huomiota kuin tunnustusta eri maissa. Laitisen jalat ovat kuitenkin tukevasti maassa.

– Välillä mietin, saanko tuotettua puiden ympäriltä vielä jotakin uutta. Siinä riittää haastetta, ettei vain toista itseään, 45-vuotias taiteilija sanoo.

Kansainvälisessä taidemaailmassa eletään nyt saman odotuksen vallassa kuin monella muullakin alalla. Kukaan ei osaa ennustaa, koska tilanne koronan jälkeen normalisoituu.

Poikkeustilanne oli otettu huomioon myös Galerie Anhavassa. Tarjoilua ei ollut ja ruuhkien välttämiseksi Laitisen näyttelyn avajaisia vietettiin kahdeksan tuntia.

Antti Laitinen: Broken Landscape. Galerie Anhava Helsinki, 6.–30. elokuuta.