Korvenmäessä otettiin harppaus puhtaampaan tulevaisuuteen – uudella teknologialla globaalit vientimarkkinat

8
Q Powerin pääomistaja Ilkka Herlin mukaan hiilidioksidi on kierrätettävä raaka-aine siinä missä lasi ja metallikin. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kolmen vuoden kuluttua Salon paikallisbussit saattavat kulkea Korvenmäen kaatopaikkakaasuista jalostetulla biometaanilla.

Korvenmäen jäteasemalla on nimittäin kevään ja kesän aikana testattu, onko mahdollista muuntaa hyödyntämiskelvotonta kaatopaikkakaasua puhtaaksi biometaaniksi. Metaania voidaan hyödyntää polttoaineena sekä teollisuudessa, lämmityksessä että liikenteessä.

Cargotecin pääomistajan Ilkka Herlinin energiateknologiayhtiö Q Powerin ja Lounais-Suomen Jätehuollon kokeilu ylitti ennakko-odotukset.

Q Powerin mikrobiologinen reaktori ei vain muuttanut kaatopaikkakaasuja metaaniksi, vaan myös puhdisti ne rikkivedyistä sekä muista epäpuhtauksista. Tähän asti epäpuhtaudet ovat vaikeuttaneet kaatopaikkakaasujen hyödyntämistä.

– Teknologiamme on testattu toimivaksi, ja olemme nyt valmiita toimittamaan tuotettamme eteenpäin. Tavoitteenamme on solmia ensimmäiset kotimaan kaupat vielä tämän vuoden aikana, toteaa Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen yrityksen mediainfossa.

Q Powerin teknologia perustuu siihen, että hiilidioksidiin lisätään vetyä, jolloin muodostuu synteettistä metaania.

Jukka Heikkilä (vas.), Ville Niinistö ja Ilkka Herlin uskovat Q Powerin hankkeen viitoittavan tietä tulevaisuuden energiantuotannolle. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kaatopaikkakaasujen muuntaminen biometaaniksi on vasta ensimmäinen askel Q Powerin pitkän aikavälin suunnitelmassa. Yhtiö on suunnannut katseensa ensi vuonna Korvenmäkeen valmistuvaan Lounavoiman ekovoimalaitokseen.

Laitoksen tuottamasta hiilidioksidista on tarkoitus jalostaa liikennekäyttöön soveltuvaa biopolttoainetta.

– Salosta on kovaa vauhtia tulossa maailman ensimmäinen kaupunki, jossa hiilidioksidia pystytään ottamaan talteen ja hyödyntämään uusiutuvan energian tuotannossa, Ilkka Herlin kertoo.

Lounavoiman ja LSJH:n hallitukset ovat sitoutuneet jatkamaan hankkeen suunnittelua yhdessä Q Powerin kanssa.

– Hankkeen edistymistä on ollut hieno seurata. Parhaassa tapauksessa Korvenmäessä tuotettua polttoainetta on saatavilla jo ensi vuonna. Tällä hetkellä olennaista on saada hankkeelle EU-rahoitusta sekä se, että uusi jätelakiuudistus menisi läpi tällaisenaan, sanoo LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä .

Lisäksi Q Powerin ja LSJH:n on tarkoitus testata tulevaisuudessa erilaisten jätemateriaalien kaasuttamista.

Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi kertoo kaupungin seisovan Q Powerin hankkeen takana.

– Olemme tukeneet hanketta avaamalla ovemme yrityksille. On käynyt hyvä tuuri, että kaupungista on löytynyt useita yrityksiä, joilla on ollut halua viedä asiaa eteenpäin.

Mannervesi uskoo, että kaupunki pystyy hyötymään Korvenmäessä käynnissä olevasta projektista monella tapaa.

– Uuden EU-direktiivin mukaan yhä suuremman osan kaupungin kuljetuksista on tapahduttava päästöttömästi. Koska raskaita ajoneuvoja ei voida sähköistää, niihin tarvitaan biopolttoainetta. Salossa tullaan seuraavaan kolmen vuoden sisällä näkemään biopolttoaineella kulkevaa julkista liikennettä, Mannervesi lupaa.

– Lisäksi hanke tuo Saloon uusia työpaikkoja, mikä saattaa houkutella kaupunkiin uusia asukkaita, hän jatkaa.

Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi iloitsee siitä, että kaupunki on voinut olla mukana tukemassa kaatopaikkakaasujen hyödyntämistä. SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tiistaina Salossa vierailleen europarlamentaarikko Ville Niinistön mukaan Q Powerin hanke edustaa Euroopan energiatalouden tulevaisuutta.

– Pyrimme pitkällä aikavälillä täysin jätteettömään järjestelmään. Kaatopaikkakaasujen muuntaminen biometaaniksi on hyvä esimerkki siitä, miten kaikki jätteet voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.

Niinistö nosti esiin, että suunnitteilla olevan EU:n elpymisrahaston avulla on tarkoitus tukea juuri tämän kaltaisia projekteja.

– On tärkeää, että suomalaisyritykset ovat etunenässä kehittämässä uusia ympäristöystävällisiä teknologioita. Uusiutuvalla energialla on valtavat globaalit vientimarkkinat. Kaatopaikkakaasuja hyödyntävää teknologiaa ei kaivata vain Euroopassa, vaan sille on tarvetta kaikkialla maailmassa.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Make
2 vuotta sitten

Hieno juttu, mutta yksi mielenkiintoinen aihe olisi tietää onko Salolla mahdollisuus saada tuloja tästä jotenkin vai pelkästään toivotaan, että tulisi uusia asukkaita?

Allan
2 vuotta sitten

Kuulostaa positiiviselta.

Marko
2 vuotta sitten

Hieno uutinen. Missä ovat kaikki kriitikot ja voimalan vastustajat, älämölö ei taida kuitenkaan loppua, salolaiset änkyrät rakastuneet ikuiseen valitukseen.

muurlalainen
2 vuotta sitten
Reply to  Marko

Eihän tässä ole vastustettavaa Q Power on itsenäinen tutkimiseen erikoistunut yksityinen yritys joka vuokrannut Korvenmäestä rakennustontin. Auttaa myös pesemään jätevoimalan mainetta. Ei ole pumpannut yhteiskunnan pääomalainoja. Lisää tällaisia sijoittajia!

Salolainen
2 vuotta sitten
Reply to  Marko

Täällä yksi änkyrä. Ei yleisänkyrä, mutta änkyrä sille, että koko maakunnan jätteet tuodaan Saloon. Hajusta sen verran, ettei polttoprosessin aikana varmaankaan hajua tule, kun jätebunkkerissa on alipaine ja hajut poltetaan. Sitä en tiedä miten käy huoltokatkon aikana, sehän on tietysti kesällä, kun kaukolämmön tarve on pienin. Jos katkon aikainen jätemäärä varastoidaan Korvenmäkeen kesäkuumalla, niin sitten on pyykkipojalle nokan päällä käyttöä, kuvittelisin. Tuossa uutisessahan on kyse siitä, että Herlinin Q Power kokeilee kehittämiään laitteita Korvenmäessä, ei sen ihmeellisemmästä. Lounavoiman hallitus on kuitenkin sitoutunut jatkamaan investointihankkeen valmistelua yhdessä Q Powerin kanssa, sanotaan. Jos Lounavoima päättää investoida Korvenmäkeen kyseisen Q Powerin laitoksen, ottaa… Lue lisää »

Marko
2 vuotta sitten
Reply to  Salolainen

Niin,eläkeläisten nukkumalähiö Salo kaipaa vain menneisyyttä,valitettavasti päreitä ei saa enää polttaa seinillä.Ei tästä ole kovinkaan monta vuotta ,kun joka kunnassa oli kaatopaikkoja missä vaan läjitettiin jätteet metsän reunaan,mutta nehän eivät haisseet lainkaan!? 1988 alue osoitettiin kaavassa tulevaksi jäteaseman paikaksi,olisit valittanut silloin.

entinen kuntapäättäjä
2 vuotta sitten
Reply to  Marko

Meille asukkaille myytiin silloin Salon ja lähialueelle jätteenkäsittelypaikka. Jossa ei ollut rottia ei lokkeja ei hajuja eikä mitään ongelmia! Ketut ovat lisääntyneet ja läheinen järvi täynnä lokkeja. Kyllä siitä silloin valitettiinkin, jopa Yleisradio teki ongelmista ohjelman! Ei silloin kukaan puhunut turkulaisten jätteistä. Suurin virhe matkassa tapahtui kun kuntapäättäjät lahjoittivat Rouskiksen Turkuun.

Merkonomi
2 vuotta sitten

Korvenmäellä otettiin otsikon mukaan harppaus puhtaampaan tulevaisuuteen. Harpattavaa tosiaankin riittää, niin pahalle ilma löyhkää tänäänkin – se näistä innovaatioista.
Mihin sitten mahdetaan hajujen suhteen harpata, kun AVI kaiketi lähikuukausina antaa päätöksen haussa olevasta ympäristöluvan muutoksesta.