Kuusjoki-päivä kylpi auringon lämmössä sirkusshow`n sävyissä

0
Tapahtuma tarjosi muun muassa kuoromusiikkia, kuvassa näkyvän sirkusesityksen, taidetta Viljamakasiinissa ja lähiseudun tuotteita notkuvia myyntikojuja. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Kesä yhdessä – Salossa -tapahtumakiertueen päivää vietettiin sunnuntaina, jolloin oli Kuusjoki-päivän vuoro. Sää suosi kyläjuhlaa ja puiden varjoon tuoduille penkeille riittikin halukkaita käyttäjiä.

Kuusjoki-seuran sihteeri Minna Leppäaron mukaan jo kesäkuun alussa päätettiin, että tapahtuma pyritään järjestämään olosuhteita kunnioittaen.

– Emme ole jättäneet mitään aiemmilta vuosilta tuttuja asioita pois. Sellaisen muutoksen olemme tehneet, että kahvila on Viljamakasiinin sijasta ulkona. Makasiinissa voi käydä katsomassa taidenäyttelyjä.

Sen sijaan Kuusjoki-päivän ohjelma sisälsi jotain tapahtumassa ennen näkemätöntä, kun Turusta saapunut sirkustaideduo FlouTila otti esiintymislavan edustan puoleksi tunniksi haltuunsa esityksellään.

– Saimme lisäksi mukavan yllätyksen, kun Pappatunturit olivat päättäneet lähteä tänne, Leppäaro lisäsi viitaten kojualueen reunalle saapuneeseen pitkään, vanhojen mopojen täyttämään riviin.

Näinkin voi kuljettaa lasten polkupyörää, näytti FlouTilan Pekka Laamanen. Kotona ei vastaavaa kannata kuitenkaan heti kokeilla.

Hieman kahdentoista jälkeen päivällä näytti siltä, että huoli ihmisten kotona pysymisestä koronaviruksen pelossa oli aiheeton. Myyntikojualueella ja tien toisella puolella olevalla lava-aukealla parveili runsaasti vierailijoita.

– Näyttää siltä, että ihmisiä on alkanut tulemaan tänne hyvin, Leppäaro iloitsi oman hunajan ja salvan myyntikojunsa takaa.

Pysähdyksen juhlapäivän tunnelmaan tehneiden vanhan liiton mopojen letkaan kuuluivat muiden muassa Markku Reunanen ja Heikki Niinivaara.

– Aika paljon on tullut kilometrejä alle tänä kesänä. Jopa 140 kilometriä yhdessä päivässä. Kevään korona-aikana meillä oli reput mukana, joimme kahvia jossain metsässä välillä. Kaikki paikat olivat silloin kiinni, Niinivaara totesi.

Markku Reunasen Pappatunturiin on kertynyt kuluvan vuoden aikana jo peräti pari tuhatta ajokilometriä. Reunanen on huristellut yhden matkan aikana jopa Kasnäsiin saakka.

Reunanen ja Niinivaara ovat poikenneet Kuusjoki-päivän melskeissä jo muutaman kerran aiemminkin. Välillä he harrastavat ajamista isolla seurueella, toisinaan pienemmän joukon voimin.

– Minä asun Halikossa, osa on Kuusjoelta ja osa on Perttelistä. Joku taitaa puuttua kuitenkin nyt, Niinivaara kertoo.

– Meitä on 10–15 henkilön ryhmä, joita tässä pyörii. Pikkutiet Salon seudulla ovat hyvässä kunnossa. Niitä pyritäänkin ajamaan, Reunanen lisää.

Helteisestä koko kylän päivästä olivat Perniön liepeiltä saapuneet nauttimaan Lasorlan perhe; Janne, Nadezhda, Ksenia ja Aleksandra.

– Voitimme arvonnasta pääpalkinnot ja ostimme uudet sandaalit, Ksenia ja Aleksandra kertoivat.

Kuusjoki-päivästä löytyi Perniön läheltä saapuneille Ksenia ja Aleksandra Lasorlalle muun muassa uudet jalkineet. Sunnuntaina he kävivät vanhempiensa Jannen ja Nadezhdan kanssa myös Somerolla ja Salon keskustassa.

Sunnuntai oli Lasorloille kotiseutumatkailun täyteinen.

– Kävimme Kuusjokea ennen Somerolla, jossa olimme kirpparilla. Täältä lähdemme vielä Saloon, käymään ostoksilla, Janne mainitsi.

Puoli kahdelta koitti päivän jännittävin hetki, jolloin julistettiin Vuoden kuusjokelainen. Valinnan tänä vuonna teki Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Kuusjoen yhdistys.

– Yhdistyksemme tärkeitä teemoja ovat lasten ja nuorten arvostaminen, yhteistyö, inhimillisyys ja yhdenvertaisuus. Palkitsemme Vuoden kuusjokelaisen näillä kriteereillä. Hän on iloinen, rehellinen ja hyvä yhteistyökumppani, julisti MLL:n Kuusjoen yhdistyksen puheenjohtaja Anne Himberg.

Kunnian sai syntyjään kuusjokelainen Maisa Heinonen, joka työskentelee Salon nuorisotyössä.

– Työskentelen täällä Kuusjoen nuorisotilalla. Sen lisäksi teen koulunuorisotyötä Armfeltin koululla, jonka lisäksi olen mukana yhteistöissä paikallisten yhdistysten kanssa.
Heinosen mukaan tärkeintä on aitous, kun luodaan luottamuksellista suhdetta nuoriin.

Vuoden kuusjokelainen 2020: Maisa Heinonen. Kuusjoki-päivä on Heinoselle tuttu tapahtuma, koska aiempina vuosina hän on ollut joko työvuorossa viereisellä nuorisotilalla, tai hääräämässä kojulla muiden vapaapalokuntalaisten kanssa.

Palkitseminen Vuoden kuusjokelaiseksi suoritettiinkin kesken Heinosen työvuoron nuorisotilalla.
Hän on tyytyväinen tapaan, jolla yhteistyön voima näkyy Kuusjoen asukasyhteisössä.

– Kuusjoki pysyy vireänä, kun järjestetään aktiivisesti toimintaa. Kaikki vain rohkeasti mukaan, kun jokainen tekee jotain, saadaan jo paljon aikaan, Heinonen kiteyttää.

Nykyisten asukkaiden palvelemisen lisäksi Heinonen pitää Kuusjoki-päivää tärkeänä myös entisille kyläläisille, jotka tulevat paikalle tapaamaan vanhoja tuttuja.

 

Jäljellä olevat kesän Salon seudun kyläjuhlat: 23.8. Pertun päivä (Pertteli) ja 5.9. Muurlan Wanhanajan markkinat.