Lapsuuden esikuvien jäljillä – Jyrki Anttila tulkitsee uudella kiertueellaan Rautavaaraa ja Kuusistoa

0
Oopperalaulaja Jyrki Anttila iloitsee siitä, että konserttien järjestäminen on jälleen mahdollista. Anttila kuvattuna viime vuonna Salon Astrum-keskuksen pihalla. kuva: SSS-arkisto/Elina Lahti

Elokuun lopussa Halikossa esiintyvä Jyrki Anttila vastaa puhelimeen rennoin elkein.

– Ainiin, meillä oli nyt tämä haastattelu. Olen parhaillaan heittelemässä frisbeetä koiralle, mutta ei kai se haittaa.

Vaikka haastattelun alkuasetelmasta voisi olettaa toisin, Anttila ei ole kesän aikana juurikaan ehtinyt lomailemaan. Hän on viime kuukaudet kiertänyt konsertoimassa ympäri Suomea.

– Maalikuussa tuli lomailtua ihan tarpeeksi. Kaipaan jatkuvasti jotain tekemistä, ja haluan pysyä aktiivisena. Minusta ei saa eläkeläistä tekemälläkään, 54-vuotias Anttila naurahtaa.

Kun korona maaliskuussa tyhjensi keikkakalenterin, Lohjalla asuva tenori ei jäänyt toimettomaksi.

Suomen Kansallisoopperan solistina tunnetuksi tullut Anttila ryhtyi välittömästi suunnittelemaan virtuaalikonsertteja, joista ensimmäinen toteutettiin vappuaattona.

Tällä hetkellä Anttila rakentaa verkkopalvelua, jonka kautta voi maksua vastaan sekä kuunnella hänen levyjään että katsoa konsertteja ja muita musiikkiesityksiä.

– Uskon, että tällaiselle palvelulle riittää kysyntää. Konsertteja voi seurata television ruudulta, ja musiikkia voi kuunnella vaikka autossa. Näillä näkymin palvelu tulee käyttöön marraskuun lopulla, Anttila lupailee.

Muiden esiintyvien artistien tapaan Anttila menetti valtaosan alkuvuoden tuloistaan koronan vuoksi.

– Olin tehnyt valtavasti työtä kevään ja alkukesän konserttien eteen. Tuntui ikävältä, että kaikki se työ valui hukkaan.

Nyt kevään vaikeudet ovat takanapäin, ja Anttilan Kertokaa se hänelle -kiertue on lähtenyt vauhdilla käyntiin.

Anttila pääsi yleisön eteen ensimmäisen kerran tänä kesänä Jämillä kesäkuussa järjestetyssä konsertissa.

– Tuntui ihan hemmetin mahtavalta päästä jälleen esiintymään! Ihmisten kohtaaminen ja yleisön kanssa vuorovaikuttaminen ovat tämän työn suola.

Sunnuntaina 30. elokuuta Kertokaa se hänelle -kiertue jalkautuu Halikon Nuorisoseurantalolle.

Konsertissa Anttila tulkitsee Mauno Kuusiston ja Tapio Rautavaaran tunnetuiksi tekemiä kappaleita. Lisäksi hän esittää useita bravuurinumeroitaan, joita ovat muun muassa Sole Mio sekä Granada.

– Olen pitkään unelmoinut tämän kiertueen toteuttamisesta. Olen pikkupojasta asti kuunnellut Rautavaaraa ja Kuusistoa sekä ihaillut heidän laulamistaan.

–  Juokse sinä humma -kappale kuljettaa minut saman tien lapsuuteeni. Silloin kappale soi koko ajan radiossa.

Anttila iloitsee, että Salon konsertti järjestetään juuri Halikon Nuorisoseurantalolla.

– Seurojentalot ovat parhaita ympäristöjä tämän konsertin esittämiseen. Niissä on hyvä akustiikka, ja ne henkivät juuri Kuusiston sekä Rautavaaran henkeä.

Halikon konsertissa kiinnitetään erityistä huomiota viranomaisohjeiden noudattamiseen sekä turvaväleistä huolehtimiseen. Mikäli sää sallii, konsertti järjestetään ulkona.

Anttilan laulua säestää hänen pianistivaimonsa Maija Anttila. Konserttimatkat tarjoavat Anttiloille kallisarvoista kahdenkeskistä aikaa.

– Kotona meillä on lasten ja koiran kanssa aina täysi meno päällä. Keikkailu on meille parasta parisuhteen hoitoa.

– Vaimoni on lahjakas pianisti, joten yritän aina kuunnella ja noudattaa hänen antamiaan ohjeita. Häntä on pakko totella vaikka hampaat irvessä, Anttila vitsailee.

Jyrki Anttilan Kertokaa se hänelle -konsertti järjestetään sunnuntaina 30.8. klo 15 Halikon Nuorisoseurantalolla.