Laser Quality Markings osti toisen yrityksen – ostoslistalla myös robotiikkaa

0
Kasvaneen Laser Quality Markingsin toimitusjohtaja Kim Nivalinna ja Jetlaserin toimitusjohtaja Heikki Saariluoma lyövät yhdessä isomman vaihteen päälle liiketoimiensa koronan vastaisessa taistelussa. Kuva: SSS/Jan Sundman

Halikossa toimiva lasermerkkausyritys Laser Quality Markings (LQM) on ostanut euralaisen saman alan toimijan, Tmi J J Koiviston. Euralaisyritys etsi toiminnalleen jatkajaa tai ostajaa. Sen asiakkuudet siirtyivät kaupan myötä LQM:in palveltavaksi.

– Viikonloppuna allekirjoitimme kauppakirjan ja hain heidän tavaransa. Nyt meillä on yhteensä kuusi laseria, joissa on kolme eri aallonpituutta, kertoo LQM:in toimitusjohtaja Kim Nivalinna.

Nyt yrityksen kalusto koostuu kolmesta infrapuna-, kahdesta hiilidioksidi- ja yhdestä ultraviolettilaserista. Näin yritys voi työstää nyt toimitusjohtajan mukaan lähes mitä materiaalia vain.

– Esimerkiksi silikoni on sellainen materiaali, jota ei ole voinut merkata ilman ultraviolettilaseria. Hiilidioksilaserilla pystyisi leikkaamaan silikonia, mutta sillä tulee hyvin likaista jälkeä. Nyt voimme merkata myös sellaisia erikoismuoveja, joita ei pysty merkkaamaan infrapunalla tai hiilidioksidilla.

Tieto Tmi J J Koiviston lakkauttamisaikeista tavoitti Nivalinnan jo alkuvuonna. Päätös LQM:in valitsemisesta yrityksen työn jatkajaksi tapahtui kuitenkin vasta hiljattain. Yrityskauppa ei lisännyt LQM:in henkilöstön määrää ainakaan vielä. Toistaiseksi tuotannossa on edelleen yksi työntekijä.

– Olen miettinyt rekrytointeja oikeastaan koko tämän vuoden ajan. Se tulee varmaan jossain kohtaa ajankohtaiseksi. Korona sotki kuitenkin suunnitelmat pahasti, Nivalinna kertaa.

Tmi J J Koiviston ostamisen lisäksi LQM on aloittanut uuden projektin Jetlaserin toimitusjohtaja Heikki Saariluoman kanssa.

– Hänen kanssaan olemme tutkineet robotteja, jos saisimme jossain kohtaa sellaisen suorittamaan isompien tuote-erien valmistamista. Robotteja, joita olemme katsoneet, pystytään hyödyntämään merkkaamisessa ja kokoonpanossa.

Yhteistä taivalta muissa merkeissä LQM:illa ja Jetlaserilla on takanaan jo useamman vuoden ajalta. LQM hankkii robotiikkaa tuotantotiloihin, joihin yritys muutti viime syksynä.

Investoinnilla sekä tuotekehitystyöllä pyritään lisäämään yrityksen tuotantovolyymiä ja kustannustehokkuutta.

– Uusissa tiloissamme on 430 neliömetriä, joten meillä on nyt tilaa miettiä kokoonpanoa ja muita mahdollisuuksia, joita asiakkaille voidaan tarjota. Vanhoissa tiloissamme oli noin 120 neliötä, joten ne alkoivat käymään ahtaiksi, Nivalinna kiteyttää.