Lisää kuukausia kalenteriin – SalPan tekonurmikenttä Paukkulassa saa led-valot

2
Paukkula valaistuu toivotulla tavalla. (kuva: SSS/Jan Sundman)

Salolaisen jalkapallon olosuhteet ottavat lähipäivinä taas yhden ison askeleen eteenpäin, kun Salon Palloilijoiden tekonurmikentälle Paukkulan Astrum Stadionille asennetaan valot.

Kahdeksan kappaletta oman kylän led-lampuilla varustettua valotolppaa lisäävät kentän käyttötunteja ja -viikkoja merkittävästi.

– Uskallanko sanoa, että neljä kuukautta tulee lisää vuodessa, SalPan puheenjohtaja Jukka Toivonen pohtii kaivinkoneen vieressä.

Neljä kuukautta kuulostaa paljolta, mutta Suomen talvi on tunnetusti pitkä ja pimeä, eikä marraskuusta helmikuulle valaisemattomalla kentällä ole ollut juuri käyttöä.

– Eihän viime vuonna tullut talvea lainkaan. Kenttää olisi voinut käyttää melkein ympäri vuoden, jos olisi ollut valot, Toivonen muistuttaa.

Noin 500 pelaajan SalPalle valoprojekti ei ole valtava, mutta silti tuntuva panostus. Tämän valohankkeen kokonaiskustannuksiksi on budjetoitu 23 000 euroa. Hanke rahoitetaan pankkilainalla.

SalPa rakennutti oman tekonurmen Paukkulaan vuonna 2016. Kenttä maksoi reilut 200 000 euroa. Summasta kolmannes tuli tukina ja yksityisten lahjoituksilla.

Nyt kun kenttä on valaistu, yksi salolaisen urheilun ikuisuusongelma on saatettu sivutuotteena hautaan: Saloon ei nimittäin taideta koskaan rakentaa jalkapallohallia.

– No ei ainakaan niin kauan kuin minä tässä tehtävässä olen, Toivonen nauraa.

Toivonen muistuttaa, että esimerkiksi kuplahallin alkukustannusten lisäksi halli pitäisi myös pystyttää ja poistaa joka vuosi.

– Kuka sen tekisi, Toivonen kysyy

Kiinteä halli maksaisi jo miljoonia, eikä SalPalla sellaisia rahoja ole, puhumattakaan Salon kaupungista.

– Jos nämä talvet ovat sellaisia kuin viimeksi, niin Paukkulassa pystyy pelaamaan pitkään. Kunhan ei ole pakkasta, Toivonen toistaa ja arvioi kentän ylläpitokustannuksiksi 5 000 euroa vuodessa.

Toivonen haluaakin, että Astrum Stadionista tulisi jatkossa enemmän stadion ja seuran oma koti. Parkkipaikkaongelma on ratkaistu, katsomot ja kioski löytyy, varastokontti on kentän laidalla…

– Toiselle reunalle pitäisi saada kaksi vaihtoaitiota. Ja sitten rinnettä voisi siistiä ja laittaa muutaman katsomorivin, Toivonen sanoo ja katsoo kohti rehevää rinnettä.

Seuraava suurempi projekti on edessä arviolta 5–6 vuoden kuluttua, kun nykyisen tekonurmen käyttöikä tulee täyteen. Samassa yhteydessä kentän pituutta tulisi kasvattaa vaikka väkisin.

Tällä hetkellä kenttä on 93 metriä pitkä ja 60 metriä leveä. Pelikentän minimikoko on 95 kertaa 55 metriä ja Palloliiton suositus 105 kertaa 68 metriä.

– Olisi pitänyt tehdä vähän pidempi jo ekalla kerralla, Toivonen manaa ja virnistää päälle.

Lasse Reunanen / Salo

Hetkinen, eli pieni tuunaustauko Paukkulan pallokentän osalle: Hyvä Salpalle, kun saanut tekonurmikentän tehdyksi ja nyttemmin valaistusta – osin seuran maksamana.

”Toivonen haluaakin, että Astrum Stadionista tulisi jatkossa enemmän stadion ja seuran oma koti.” Alue kuitenkin kaavoitettu kaupungin liikunta- ja puistoalueeksi, joten eihän saisi luovuttaa täysin seuralle ns. vastikkeetta tai myymälläkään.

Ajatushan ollut, että muut saavat aluetta käyttää vapaasti, kun seuralla itsellään ei ole toimintaa siellä. Nyt valaistus voinee lisätä seuralle lähes rajattoman käyttöajankin.

Itse juoksin siellä kouluaikana Cooper-testinä 3300 metriä 1970-luvulla, ja sekin rata nyttemmin pois. Yhteisalueen merkitys siellä kaavan mukaisesti on säilytettävä edelleen seuratoiminnan etusijan lisäksi.

Paukkula

Tekonurmella on wanhemmankin kansalaisen hyvä lenkkeillä. Särkevät nivelet ja kulumat vetristyvät.