Melomaan Halikonlahdelle tai seikkailulle rosvoluolaan – elo-syyskuussa retkeillään eri puolilla Saloa

2
Kiikalan kultalähde sijaitsee Hyyppärän luontopolun varrella. kuva: SSS-arkisto/Sami Kilpiö

Nyt on aika pakata eväät reppuun ja suunnata kohti lähialueen retkeilykohteita! Salon kaupungin liikunta- ja kulttuuripalveluiden järjestämillä retkillä tutustutaan niin Rikalanmäen muinaispolkuun kuin Kiikalan Kultalähteeseenkin.

Valtaosa elo-syyskuussa toteutettavista retkistä on maksuttomia, mutta osaan tapahtumista pitää ilmoittautua ennakkoon verkossa. Ilmoittautuminen tapahtuu liikuntapalveluiden Hellewi-järjestelmän kautta.

Retkeillen Salossa -tapahtumasarja starttaa sunnuntaina 23. elokuuta Rikalanmäellä, jossa järjestetään kaksi lapsille suunnattua muinaispolkukierrosta. Kierrokset alkavat klo 13 ja 14.

Retkillä sukelletaan tuhannen vuoden takaiseen elämään ja opitaan uutta sekä kivikauden muodista että Rikalanmäen historiasta. Kierrosten jälkeen voi tutustua Rikalanmäen Krouvissa esillä olevaan Gicelin-miekan ennallistukseen tai kavuta viereiselle Linnamäelle tutkimaan muinaisen puolustuslinnan jäänteitä.

Muinaispolkukierrokset ovat maksuttomia, mutta rajatun osallistujamäärän vuoksi niihin on ilmoittauduttava ennakkoon.

Tapahtumasarja jatkuu lauantaina 12. syyskuuta Halikonlahdella, jossa vietetään esteettömän luontopolun virallisia avajaisia. Tilaisuuden puhuja paraolympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen lausuu avajaissanat klo 14.

Reittiin pääsee tutustumaan klo 13 ja 14.15 alkavilla opastuksilla. Retkelle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, ja osallistujille tarjoillaan mehua sekä pipareita.

Samaisena lauantaina 12.9. Halikonlahdella järjestetään kaksi melontaretkeä. Vesille voi lähteä ilman aikaisempaa melontakokemusta, mutta kaikkien osallistujien on oltava uimataitoisia.

Retkellä edetään rauhalliseen tahtiin opetellen samalla melontatekniikkaa ja nautiskellen Vuohensaareen syksyisistä maisemista.

Melomaan lähdetään oppaan johdolla Satamakadun veneenlaskupaikalta klo 11 ja 14. Retken hinta on 20 euroa, ja tapahtumaan pitää ilmoittautua ennakkoon verkossa.

Lauantaina 19. syyskuuta suunnataan koko perheen seikkailulle Tampaltan rosvoluolalle. Retkiseurue lähtee liikenteeseen klo 11 seurakunnan laavun läheisyydestä, osoitteesta Hämeenkyläntie 274. Retki kestää noin kolme tuntia.

Seikkailulle kannattaa pakata mukaan sekä oma taskulamppu että maittavat matkaeväät, joita voi grillata laavulla retken päätteeksi.

Legendan mukaan monet virkavaltaa pakoilleet roistot ovat vuosien saatossa majailleet Tampaltan luolastossa.

Tapahtumasarja huipentuu sunnuntaina 27.9. Hyyppärän luontopolun avajaisiin. Harjualueella kulkeva reitti sopii kaikenikäisille hyväkuntoisille ulkoilijoille.

Kiikalassa sijaitsevalta luontopolulta löytyy kaksi eri pituista reittiä, joista lyhyempi on 1,8 kilometriä ja pidempi 2,3 kilometriä. Polun varrelta löytyy seudun suosittu retkeilykohde Kultalähde.

Yhteisretki starttaa klo 13 luontopolun lähtöpaikalta, osoitteesta Oinasjärventie 366.

Tampaltan ja Hyyppärän retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

ULKOILUA KAIKENIKÄISILLE

Retkeillen Salossa -tapahtumasarja

  • Lasten muinaispolku Rikalanmäellä 23.8.
  • Halikonlahden esteettömän polun avajaiset ja melontaretki 12.9.
  • Koko perheen seikkailu Tampaltan rosvoluolalle 19.9.
  • Hyyppärän luontopolun avajaiset 27.9.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
2 vuotta sitten

Kovasti toivon, että loputkin ulkomaiden korona- ja täipesiin lomailemaan kaipaavat huomaisivat kotimaan mahdollisuudet.

Lähimatkailu ei ehkä kuulosta kiehovalta, mutta kun ottaa seutuun uuden näkökulman esimerkiksi meloen, pyöräillen tai reppu selässä vaeltaen, silmät saattavat aueta. Voin vakuuttaa, että kokemus on aivan erilainen kuin seudulla autolla liikuttaessa ja että Salonkin seudulla on 100 kilometrin säteellä lukematon määrä toinen toistaan upeampia paikkoja.

Jälleen kerran erinomaista toimintaa siis kaupungilta nostaa esiin tällaisia mahdollisuuksia!

Hämmästynyt
2 vuotta sitten

Latokartanonkoskella on taannoin kunnostettu polku.

Mistä sinne alueelle saisi vielä kalastuslupia? Ilmeisesti metsähallitus hallinnoi, mutta pikaisella etsimisellä törmää vain tiedotukseen ”valtakunnan” viehekalastuslupaan.

Eli onko kalastus valtakunnallisella vieheluvalla sallittu alueella eikä erillistä metsähallituksen lupamaksua ole? Näin ainakin vaikuttaisi asia olevan.