Menneiden vuosisatojen tunnelmaa Teijolla – wanhanajan markkinoilla ennätyspaljon myyjiä

0
Huittisten Lauttakylässä asuva Joel Nokelainen on vuollut elämänsä aikana kymmeniätuhansia lintuja. kuva: SSS / Marko Mattila

Käsityöläisen on rakastettava materiaalia ja työtä enemmän kuin puolisoaan. Näin toteaa mestarivuolija Joel Nokelainen .

Nokelainen on vuosien varrella kiertänyt esittelemässä vuolemistaitojaan niin Suomessa kuin maailmallakin. Lauantaina hän oli myymässä käsitöitään Teijon wanhanajan markkinoilla.

– Olen käynyt Teijolla kerran aiemmin. Vuonna 1994 täällä järjestettiin partioleiri, jossa olin opettamassa vuolemista, Nokelainen kertoo.

Lauantainakaan Nokelainen ei keskittynyt vain käsitöiden tekemiseen, vaan hän myös opetti vuolemista halukkaille. Aamupäivän aikana Nokelainen oli ehtinyt loihtia puusta kaksi venettä sekä yhden linnun.

– Kerran nuorena vuolin sata lintua kuudessa tunnissa. Enää en pystyisi siihen. Olen elämäni aikana vuollut kymmeniätuhansia lintuja, Nokelainen pohtii.

Jokainen lintu tehdään yhdestä, yhtenäisestä puusta. Aluksi kuivaa puuta liotetaan pitkään, minkä jälkeen se vuollaan. Lopuksi lintu levitetään auki koko koreuteensa.

Nokelainen tarttui puukkoon ensimmäisen kerran 55 vuotta sitten. Hän oppi vuolemisen salat tarkkailemalla isänsä työskentelyä.

– Isoveljeni oli paljon minua taitavampi vuolemaan, mutta viina vei hänet. Olen oppinut, että käsityöläiselle tärkeintä on läsnäolo. Ilman sitä on turha tehdä mitään.

Nico ja Vilja Koivukangas (edessä) sekä Riikka Puranen ostivat valkosipuleita Pia Torniaiselta. kuva: SSS / Marko Mattila

Joel Nokelaisen lisäksi Teijon wanhanajan markkinoilla tuotteitaan oli kaupittelemassa 52 myyjää. Teijon kyläyhdistyksen tiedottaja Sanna Brandtin mukaan määrä on ennätyksellisen suuri.

– Markkinat järjestetään nyt viidettä kertaa, eikä täällä koskaan aiemmin ole ollut näin paljon myyjiä, Brandt ihmettelee.

Maskulaisen Pia Torniaisen myyntipöytä oli ääriään myöten täynnä valkosipuleita. Hän kertoi olevansa Teijon wanhanajan markkinoilla ensimmäistä kertaa.

– Minulla on ollut selkeä, vuosittainen markkinakalenteri, mutta koronan takia se meni tänä vuonna aivan uusiksi, Laitilassa valkosipuleita viljelevä Torniainen sanoo.

Aurinkoisen sään ansiosta asiakkaita on kuitenkin riittänyt ja kauppa on käynyt.

Salolaiset Riikka Puranen sekä Nico ja Vilja Koivukangas pysähtyvät tutkailemaan valkosipulinippuja.

– Näimme Facebookista ilmoituksen tapahtumasta, ja päätimme lähteä katsomaan, millainen tunnelma täällä on. Mielenkiintoista katseltavaa on riittänyt koko aamupäiväksi, Puranen sanoo.

Petra Saisto (vas.) ja Sanna Brandt (oik.) esittelivät pukunäytöksessä Mathildedalin näytelmäkerhon pukuja. Juontajana Pia Kaartinen (kesk.). kuva: SSS / Marko Mattila

Kauppiaiden lisäksi markkinakävijöitä viihdyttävät erilaiset ohjelmanumerot, kuten Mathildedalin näytelmäkerhon pukunäytökset, saappaanheittokilpailu sekä musiikkiesitykset.

– Tänä vuonna meillä ei ole mitään yksittäistä pääesiintyjää, vaan ohjelmaa on ripoteltu pitkin viikonloppua. Lisäksi markkina-aluetta on laajennettu, jotta voimme huolehtia riittävistä turvaväleistä, selostaa Teijon kyläyhdistyksen sihteeri Rea Hietanen .

Espoolainen Mikko Vainio on saapunut markkinoille yhdessä nuoruuden opiskelukavereidensa kanssa.

– Kokoonnumme kerran kesässä kaveriporukalla mökkeilemään. Huomasimme lehdestä, että täällä järjestetään saappaanheittokilpailu. Halusimme ehdottomasti osallistua siihen, Vainio kertaa.

Vainio valmistautui tiukkaan taistoon saapaskuninkuudesta tekemällä punnerruksia. Ammattimaisella valmistautumisella saapas lensi reilut 22 metriä. Suoritus riitti toiseen sijaan miesten sarjassa.

– Olisi ehkä pitänyt nauttia yksi kuntojuoma. Se olisi tuonut rentoutta tekemiseen, Vainio pohtii.

Myös sarjan voittaja löytyi Vainion kaveriporukasta. Hänet palkittiin laatikollisella paikallista kuntojuomaa.

Marko Vainio heitti yli 22 metrin kaaren saappaanheittokilpailussa. kuva: SSS / Marko Mattila