Toinen toistaan vauhdikkaammat sirkusesiintyjät valtasivat viikonloppuna Salon torin ympäristön ja Kulttuuritalo Kivan.

Perjantaista sunnuntaihin jatkuneen Salo Circus Festivalin ohjelmaan kuului sekä sirkusesityksiä että tempputyöpajoja.

Sunnuntaina yleisöä viihdytti helsinkiläinen nykysirkusryhmä Blind Gut Company, joka esitti torilla esityksen ”Kuin kala puussa”.

Reilun puolen tunnin pituisessa esityksessä nähtiin niin nuorallatanssia, ilma-akrobatiaa kuin esineillä taiteiluakin. Esitys sai yleisössä aikaan naurunremakkaa ja ihastuneita huokauksia.

– Hei äiti, miten se tuon tekee? ihmetteli esitystä katsomaan tullut 3-vuotias Iiris Reiman .

Iiris oli katsomassa esitystä yhdessä isosiskonsa Fridan , äitinsä Kirsi Reimanin ja Sanna Pajun sekä tämän Martta-koiran kanssa.

– Kävimme täällä myös perjantai-iltana. Silloin täällä oli tosi hieno akrobatiaesitys. Tämä on ollut tosi kiva tapahtuma, 6-vuotias Frida sanoo.

Hilda Castrén (etualalla) ja Hilma Peltola harjoittelivat siltakaatoa Horninpuiston tempputyöpajassa. kuva: SSS / Marko Mattila

Nykysirkusryhmä Blind Gut Company nähtiin eilen estradilla ensimmäistä kertaa tänä kesänä.

– Koronan takia keikkakalenteri on ammottanut tyhjyyttään. Tuntui aivan ihanalta päästä jälleen esiintymään, kertoo Blind Gut Companyn Inga Björn .

Björn löysi rakkauden sirkukseen vasta aikuisiällä. Tosin hänellä on pitkä esiintymistausta teatterin parissa, josta hän ajautui opiskelemaan esittävää taidetta Turun ammattikorkeakouluun.

– Sirkuksessa parasta on se, että tässä riittää joka päivä jotain uutta tekemistä ja opittavaa, Björn toteaa.

Björnin kanssa Salon torilla esiintyivät Tuomas Vuorinen ja Sara Nurminen , joka tuurasi ryhmän kolmatta vakituista jäsentä Saana Peuraa .

– Esitin tämän esityksen nyt ihan ensimmäistä kertaa. Vaikka olemme harjoitelleet paljon porukalla, jännitin etukäteen, miten esitys menee, Nurminen paljastaa.

Elokuussa Blind Gut Company suuntaa sirkuskiertueelle Uudenmaan lastenkoteihin, ja syksymmällä he heidät nähdään esiintymässä sekä Espoossa että Joensuussa.

Linda Kulmala piti sunnuntaina Horninpuistossa sirkustyöpajaa, jossa harjoiteltiin akrobatiaa sekä jongleerausta. kuva: SSS / Marko Mattila

Ennen torilla nähtyä esitystä halukkaat pääsivät kokeilemaan sirkustemppujen tekemistä Horninpuistossa.

Siellä sirkustaitelijat Linda Kulmala ja Mari Thurén pitivät maksutonta tempputyöpajaa, jossa opeteltiin jongleerausta ja akrobatiaa.

– Täällä on riittänyt menoa ja meininkiä. Tässä on koko ajan ollut ainakin kymmenkunta lasta. Osa lapsista on vain piipahtanut, mutta osa on jäänyt temppuilemaan pidemmäksi aikaa, Kulmala kertoo.

Viime keväänä Turun ammattikoulun sirkuslinjalta valmistunut Kulmala on ollut mukana Salon Circus Festivalilla myös aiempina vuosina.

– Tänä vuonna olemme täällä vain päivän. Onneksi sää on kyllä suosinut, Kulmala iloitsee.

8-vuotias Hilda Castrén osallistui sirkustyöpajaan yhdessä 5-vuotiaan pikkuveljensä Hugon kanssa.

– Parasta oli renkaiden heitteleminen. Olimme täällä myös eilen harjoittelemassa parkouria. Täällä on tosi hieno parkour-rata, jonka esteiden yli oli hauska hyppiä, Hilda selostaa.

6-vuotias Hilma Peltola kertoi pitäneensä erityisesti akrobatiaharjoituksista.

– Harjoittelin kärrynpyörää. Voisin joskus uudestaankin kokeilla sirkustemppujen tekemistä, Hilma suunnittelee.